Kuťka: Výborne sme rozložili sily na všetky hráčky

Uprostred tréner tímu Slovenska Dušan Poloz počas oddychového času.
Uprostred tréner tímu Slovenska Dušan Poloz počas oddychového času. (Autor: TASR)
Andrej Kuzmány|8. dec 2014 o 19:59

Slovenské hádzanárky boli favorizovaným Francúzkam vyrovnaným súperom. Napokon prehrali o tri góly.

BRATISLAVA. Keď sa predvlani vrátila z olympijských hier, strávila pár dní so svojou mamou. Nevenovala sa športu, oddychovala. Vypla telefón, aby ju nikto neobťažoval.

Neprežívala najlepšie obdobie. Francúzske hádzanárky nezvládli v Londýne štvrťfinále, vo Francúzsku zmenila klub.

Prestúpila do Metz. Pomohlo jej to. „Každý tím má svoje špecifiká. Tu je to v obrovskej miere odmietanie prehier. Vedenie nechce nikdy akceptovať, že by sme nemali byť neporaziteľné,“ vysvetľovala Paule Baudouinová v rozhovore pre stránku ženského národného tímu Francúzska.

Na majstrovstvách Európy patrí medzi najskúsenejšie reprezentantky. A svojej krajine pomohla k víťazstvu v úvodnom zápase proti Slovensku.

„Kvalita súpera sa prejavila. Rozhodla najmä slabá streľba spojok a nezvládnuté presilové hry,“ hodnotil v štúdiu RTVS hádzanársky tréner Tomáš Kuťka.

Málo ťažkých zápasov

Slovenky pritom začali perfektne. Skvelý výkon odvádzala brankárka Lucia Gubiková, chytila viacero veľkých šancí súpera. Francúzska obrana, ktorá mala byť najsilnejšou stránkou súpera, zlyhávala.

Hrala príliš agresívne, často faulovala. Doplatila na to najmä v závere prvého dejstva – po dvojminútovom treste Slovenky zvýšili polčasové vedenie na rozdiel dvoch gólov.

„Perfektný kolektívny výkon. Výborne sme rozložili sily na všetky hráčky,“ hovoril Tomáš Kuťka.

V druhej časti však Slovenky začali robiť chyby, nedarilo sa im zastavovať rýchle a kvalitne kombinujúce Francúzky. Päť minút pred koncom prehrávali už o štyri góly. Do konca duelu iba znížili na 21:18.

Súperky preukázali väčšiu skúsenosť z európskych a svetových šampionátov. Dokopy na nich doteraz získali šesť medailí. Slovenky sa na vrcholnom podujatí predstavili prvýkrát po devätnástich rokoch.

„To je naša najväčšia nevýhoda. Hráčky súpera počas roka odohrajú oveľa viac ťažších zápasov proti oveľa ťažším súperom,“ porovnával Kuťka.

Neporovnateľná obrana

Francúzky absolvovali mimoriadne kvalitnú prípravu. Spolu boli dva týždne – od 24. novembra. Dolaďovali hru v obrane, trénovali protiútoky a držanie lopty. Odohrali vyrovnané zápasy so silnými Maďarkami i Nórkami, porazili vicemajsterky sveta zo Srbska.

Nemajú výraznejšiu slabinu. „Vďaka železnej obrane, ktorá je typickou značkou francúzskej ženskej hádzanej, môžu súperiť i s najsilnejšími tímami,“ písal ešte pred zápasom web národného tímu Francúzska.

„Ak si udržia tempo z posledných priateľských zápasov, ukážu Slovenkám, ako ďaleko od elity sa stále nachádzajú.“

Hoci spočiatku Francúzky vzadu robili chyby, svoju výkonnosť stabilizovali. A Slovenky predčili. „Obrana Francúzok bola neporovnateľná s našou obrannou činnosťou. Robili sme tiež veľa technických chýb. Na premiéru je však výsledok perfektný,“ konštatoval pre RTVS expert na hádzanú Ján Hianík.

Najbližší zápas odohrajú slovenské hádzanárky v stredu o 20.15 h proti Čiernej Hore.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Kuťka: Výborne sme rozložili sily na všetky hráčky