Nemali na novú raketu, všimol si ho Jay-Z. Američan zaujal vo Wimbledone

Frances Tiafoe.
Frances Tiafoe. (Autor: SITA/AP)
Jana Sedláková|29. jún 2021 o 00:50

Frances Tiafoe v prvom kole Wimbledonu vyradil Stefanosa Tsitsipasa.

BRATISLAVA. Zakričí, napne svaly a začne skákať od radosti. Každý tenista oslavuje výhru inak. Jeho radosť si okamžite získala popularitu u fanúšikov.

Podobné zábery obleteli svet aj po jeho doposiaľ najväčšej výhre v kariére. Americký tenista Frances Tiafoe zdolal v prvom kole Wimbledonu tretieho nasadeného a finalistu nedávneho Roland Garros Stefanosa Tsitsipasa 6:4, 6:4, 6:3.

"Od začiatku do konca to bol odo mňa skvelý výkon. Toto je dôvod, pre ktorý trénujete, o tomto to všetko je," hovoril po víťazstve Tiafoe. 

"Ráno som sa zobudil s tým, že idem Stefanosa poraziť. Myslím, že je dôležité si veriť, aj keď vám nik iný neverí," dodal.

Tsitsipasovi chýbala prax

Problémom trávnatej časti sezóny býva, že hráči majú najmenej času pripraviť sa na ňu. Antukové Roland Garros sa skončilo iba 13. júna. Navyše, vlani pre pandémiu koronavírusu nebola žiadna trávnatá sezóna. 

Tsitsipas od finálovej prehry na Roland Garros neodohral ani jeden zápas. Tiafoe hral v Eastbourne aj v londýnskom Queen's Clube.

"Samozrejme, minimum zápasov dnes zohralo veľkú úlohu. Asi som mal ísť hrať na trávu na Mallorcu alebo do Eastbourne. Musím sa priznať, že cítim, že som mohol na sebe viac pracovať. Keby som mal na tomto povrchu väčšiu prax, bolo by to lepšie," priznal Tsitsipas. 

Grékovým najlepším výsledkom tak vo Wimbledone zostáva štvrté kolo z roku 2018. To bol zároveň jediný ročník, keď v Londýne prešiel prvým kolom.

Američan po prvý raz v kariére zdolal súpera z najlepšej svetovej päťky. 

Rozdielne príbehy

Tenisti sú rovesníci. Tiafoe má 23 rokov, Tsitsipas je o zopár mesiacov mladší. Zatiaľ čo Grék však patrí medzi absolútnu svetovú špičku, vyhral Turnaj majstrov, bol vo finále Roland Garros a je svetovou štvorkou, Tiafoe je momentálne na 57. mieste sveta. 

Najvyššie bol v roku 2019 na 29. pozícii. Vtedy sa zdalo, že postupne pôjde ešte vyššie, no jeho výsledky zastali. 

Rozdielne sú aj príbehy, ako sa obaja hráči dostali k tenisu. Zatiaľ čo Tstitsipas pochádza z tenisovej rodiny, Tiafoeova cesta bola úplne iná. 

"Tiafoe, syn imigrantov z africkej Sierra Leone, bol chudobným dieťaťom, ktoré si zamilovalo šport bohatých," píše o ňom portál theundefeated.com.

Hrával so starými raketami

Jeho rodičia Constant a Alpina utiekli z Afriky v deväťdesiatych rokoch pred občianskou vojnou do USA. V roku 1998 sa im v Spojených štátoch narodili dvojičky Frances a Franklin. 

Tiafoeov otec si ako utečenec nemohol príliš vyberať, aký druh práce bude robiť. Pomáhal preto na stavbe Juniorského centra tenisových šampiónov v Marylande. Potom sa v centre stal správcom. 

Dvojičky trávili väčšinu času s otcom v centre v malom apartmáne. "Spávali sme na rozkladacom stole v kancelárii. Preto by som bol rád, keby tento príbeh inšpiroval aj iných ľudí. Nemusíte byť bohatí, aby ste boli dobrí," citoval Američana The Guardian.

Keď trochu podrástol, sledoval, ako deti v centre hrajú tenis. Inšpirovalo ho to. Jeho rodina však bola príliš chudobná, aby si mohla dovoliť dať syna na tenis a kupovať mu raketu či inú výbavu.

Začal však používať staré rakety a skúšal s nimi hrať. Boli to vyradené kusy, ktoré už iné deti nechceli. Často mu veľkosťou vôbec nesedeli. No musel sa s nimi uspokojiť.

Trénoval o stenu.

"Mohli ste ho vidieť, ako sedí na lavičke, bol taký nízky, že nohy mu ani nedočiahli na zem. No s neuveriteľným zanietením sledoval, ako deti hrajú a dostávajú pritom rady od trénerov," citoval Vesu Ponkku, jedného zo zakladateľov centra, portál theundefeated.com.

Ovplyvnila ho cesta do Sierra Leone

Keď začal hrať, deti z bohatých rodín sa mu často posmievali. Nemal na sebe typické tenisové oblečenie. Takmer každý deň mal na sebe rovnaké tričko s rozprávkovou postavičkou Pikachu, vojenské šortky a dokonca mal neraz rozpadnuté topánky.

"Tie hlúpe žarty boleli. Prinútia vás zamýšľať sa a mať niekde vzadu v hlave stále tú myšlienku, že ste z úplne iného cesta ako ostatní," priznal.

Veľa však pochopil, keď sa ako osemročný šiel po prvý raz pozrieť s mamou do Sierra Leone.

"Ľudia tam niekedy žijú týždeň bez svetla, sprchujú sa v ľadovej vode. Chudobné deti na ulici hrajú futbal a sú spokojné. Čo sú proti tomu moje starosti?" hovoril.

"Tie deti nič iné nepoznali a boli spokojné. Pochopil som, že ako Američan dostávam úplne iné možnosti," dodal.

"Vtedy som si uvedomil, že možno nie sme bohatí, ale nič nám nechýba. Máme čo jesť, máme kde bývať, máme doma televíziu, máme milujúcich rodičov," spomínal pre BBC Sport.

Ako osemročný začal zároveň skutočne trénovať tenis. Jeho prvý tréner Misha Kouznetsov spomínal, že Tiafoe nebol špeciálne talentované dieťa. No mal neuveriteľnú chuť a vôľu hrať. Neustále trénoval. Od rána do večera sa sústredil na tenis.

Už v dvanástich prišiel za rodičmi s tým, že chce byť tenista. "Mysleli si, že som sa zbláznil. Ale čo poviete vášmu dvanásťročnému dieťaťu, ktoré má takýto sen?" spomínal. 

Stretnutie s Jay-Z

Postupne medzi deťmi vynikal svojou výškou a telesnou stavbou. Vždy bol o krok vpred pred rovesníkmi. Vyhral mimoriadne prestížne juniorské podujatie Orange Bowl. Triumfoval v kategórii do osemnásť rokov. Mal vtedy pätnásť. Stal sa najmladším víťazom v histórii.

Vďaka výsledkom získaval sponzorov. "Mal som sponzorov, ktorí mi finančne pomáhali s cestovaním, moja rodina by to nezvládla," hovoril pre BBC.

Po tomto úspechu dostal možnosť stretnúť sa so známym rapperom Jay-Z. Ten mu dal ponuku, aby patril pod jeho spoločnosť Roc Nation, ktorá združuje a podporuje ľudí z rôznych oblastí umenia, zábavy a športu. 

Tenista nedávno dostal Humanitárnu cenu Arthura Ashea, tá je pomenovaná po niekdajšom slávnom tenistovi. Dostal ju za to, ako počas pandémie covid-19 organizoval rôzne webináre, kde motivoval mladých ľudí.

Okrem toho sa zapojil do kampane Black Lives Matter v boji proti rasovo motivovanej policajnej brutalite.

Tiafoe v druhom kole Wimbledonu vyzve Kanaďana Vaska Pospisila. Doposiaľ sa stretli raz, vyhral Pospisil, no bolo to v čase, keď mal Tiafoe devätnásť rokov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nemali na novú raketu, všimol si ho Jay-Z. Američan zaujal vo Wimbledone