Zavolal mu aj kráľ, podporil ho Real Madrid. Tenis má novú hviezdu

Carlos Alcaraz.
Carlos Alcaraz. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|4. apr 2022 o 13:45

Alcaraz sa zaradil medzi najmladších šampiónov turnaja Masters 1000.

BRATISLAVA. Iba pred niekoľkými týždňami dostal vodičský prekaz, neustále o sebe všade počúva, že je novým Rafaelom Nadalom. A teraz sa vedľa svojho slávneho krajana zaradil v historických tabuľkách.

Osemnásťročný Carlos Alcaraz vyhral v Miami svoj prvý turnaj kategórie Masters 1000 v Miami. Zrejme len prvý z mnohých, ktoré ešte získa.

Vo veku 18 rokov a 333 dní sa stal tretím najmladším šampiónom podujatia takto prestížnej kategórie. Je iba o pätnásť dní starší ako Nadal, ktorý vyhral v Monte Carlo 2005. Historicky najmladší, iba o pár mesiacov, bol Michael Chang v Toronte 1990.

Práve s jeho krajanom Rafaelom Nadalom ho všetci neustále porovnávajú. Na nedávnom turnaji, prvom z dvojice prestížnych jarných amerických podujatí, v Indian Wells ho v semifinále po zaujímavom súboji vyradil práve Nadal.

"V prvom sete som hral proti Rafovi, ale aj proti sebe. Stále som musel myslieť na to, proti komu hrám. Potom som si už povedal, že dobre, hrám proti Rafovi, ale ja musím ukázať, čo je vo mne," priznal po zápase s Nadalom Alcaraz.

Progres bol jednoznačný. Kým v prvom vzájomnom dueli vlani v Madride prehral hladko 1:6, 2:6, v Indian Wells to bolo o poznanie vyrovnanejšie - 4:6, 6:4, 3:6.

"Carlosov potenciál je neuveriteľný. Je mladý, zanietený a perfektný človek. Už dnes má neuveriteľne vysoký level tenisu. Čoskoro to bude excelentný hráč," hovoril o ňom Nadal pred rokom, keď sa stretli na domácej pôde v Madride.

Stále ho porovnávajú s Nadalom

Po prehre s Nadalom v Indian Wells sa Alcaraz životného triumfu dočkal rýchlo. V Miami hral Alcaraz excelentne. V osemfinále vyradil v jednom zo svojich doteraz životných zápasov svetovú päťku Stefanosa Tsitsipasa. Hoci aj Grék je považovaný za jednu z mladých hviezd na okruhu, od svojho premožiteľa je starší o päť rokov.

Neskôr vyradil aj obhajcu titulu Huberta Hurkacza a vo finále si poradil s Casperom Ruudom. Set prehral iba vo štvrťfinále s Miomirom Kecmanovičom. Aj to bolo v tajbrejku.

Stal sa historicky najmladším šampiónom z Miami. Prekonal aj rekord Novaka Djokoviča z roku 2007.

Že prekonal najväčšieho Nadalovho rivala, iba porovnania s jeho krajanom stupňuje.

"Nemôžem na twitter napísať o Alcarazovi nič bez toho, aby hneď niekto nezačal hovoriť: 'Dobre, ale Rafa dokázal toto...' či 'Rafa Spravil toto...'. Nechajme toho chlapca, nech je sám sebou, nech sa cíti dobre vo vlastnej koži," hovoril pre Tennis Channel Andy Roddick, niekdajší americký tenista.,

"Odpoveď na otázku: Čo bude, keď skončia Federer a Nadal? Carlos Alcaraz," napísal na twitter David Law, komentátor BBC5. A vystihol to zrejme presne.

Je naozaj dobrý

Mužský tenis dlhé roky čakal na to, čo príde po generácii Nadala, Federera a Djokoviča. Títo traja muži absolútne ovládli jednu celú éru. V posledných rokoch im síce začínajú výraznejšie konkurovať mladíci Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas či Alexander Zverev. Ale momentálne sa nezdá, že by niekto z nich mohol reálne atakovať ich najväčšie rekordy.

Z tejto trojice zatiaľ najviac dosiahol Daniil Medvedev. Na US Open 2021 vyhral svoj prvý grandslamový turnaj a popri vynútenej absencii Djokoviča, ktorý sa odmieta zaočkovať a nemôže hrať na niektorých turnajoch, sa na tri týždne aj stal svetovou jednotkou.

Má však už 26 rokov. Prvý turnaj zo série Masters 1000 vyhral v Cincinnati 2019 ako 23-ročný. Alexander Zverev sa začal presadzovať skôr a prvý Masters 1000 turnaj vyhral v Ríme 2017 ako 20-ročný, má v zbierke aj olympijské zlato. Ale na grandslame zatiaľ hral iba jedno finále.

A tretí do partie Stefanos Tsitsipas dokonca zatiaľ vyhral iba jeden turnaj Masters 1000. V Monte Carle 2021 sa tešil tesne pres 23. narodeninami.

Naraz však prišiel Carlos Alcaraz.

"Určite vyhrá veľa takýchto titulov," povedal pre Amazon Prime bývalý tenista a dnes televízny expert Eurosport Tim Henman.

Vekom ešte junior, o ktorom by sme ešte pokojne mohli počuť, že vyhral niektorý z juniorských grandslamov. On je však už svetovou jedenástkou. Medzi mužmi. Aj najmladší hráč, ktorý je v rebríčku nad ním - Félix Auger-Aliassime, má 21 rokov.

Naopak, najstarší hráč, ktorý je nad ním, je práve jeho krajan Rafael Nadal. Ten má 35 rokov. Starší je teda o 17 rokov.

Ešte veľavravnejšie je však jeho poradie v rebríčku ATP Race to Turin. Ten je smerodajný pre postup na záverečný Turnaj majstrov a zohľadňuje iba body z prebiehajúcej sezóny. Do oficiálneho rebríčka sa započítavajú aj výsledky z minulej sezóny.

V tomto poradí je Alcaraz druhý. Pred ním je len šampión Australian Open Rafael Nadal. Za sebou dokonca nechal aj Daniila Medvedeva, ktorý bol krátko tento rok v oficiálnom poradí svetovou jednotkou.

"Carlos Alcaraz je taký dobrý. Akože fakt dobrý. Šialene dobrý. Búra predstavy o tom, čo to znamená byť dobrý," napísal na twitter uznávaný novinár zaoberajúci sa tenisom Ben Rothenberg.

"Tenisový okruh novinársky pokrývam viac ako desať rokov. Nepamätám si, že by tu za ten čas bol mladý hráč, ktorý by sa čo i len približoval tomu levelu záujmu a úžasu, ako okolo seba vytvára Alcaraz," dodal.

Volal mu kráľ

Na hlavnom okruhu pritom Alcaraz debutoval v 16-tich. V rebríčku ATP bol v tej dobe v piatej svetovej stovke a hral na voľnú kartu. V prvom kole vtedy zaskočil a zdolal svojho krajana a člena top 50 Alberta Ramosa-Viňolasa.

Dnes už má na konte tri tituly ATP. Triumfoval v Umagu 2021, v Riu 2022 a teraz pridal aj titul v Miami. Doposiaľ sa mu teda najviac darilo na antuke. Životný turnaj však vyhral na tvrdom povrchu.

"Možno by sám povedal, že tvrdý povrch obľubuje menej, toto je len dôkazom, že preňho neexistujú žiadne prekážky," povedal Tim Henman.

Jeho posledný triumf bol taká veľká sláva, že mu zavolal aj samotný španielsky kráľ Filip VI. "To som naozaj nečakal. Bol som viac nervózny z toho, že som s ním volal ako zo zápasu. Nikdy by som nepovedal, že sa mi raz také niečo stane," priznal Alcaraz.

Ferrero: Nechajte ho hrať

Kto teda vlastne Carlos Alcaraz je?

Ak práve nehrá tenis, veľmi rád si vo voľnom čase zahrá golf. To však je pomerne bežná záľuba u tenistov. Omnoho nezvyčajnejšie je, že má rád aj šach.

Je aj veľkým fanúšikom futbalu. Najradšej má Real Madrid. Aj v tomto je podobný Rafaelovi Nadalovi. Samotný klub mu dokonca počas US Open vyjadril na sociálnej sieti podporu. V New Yorku sa stal najmladším hráčom od roku 1989, ktorý si zahral osemfinále.

"Posielame mu veľa sily a podpory. Sme veľmi hrdí na nášho veľkého fanúšika, ktorý dosiahol tento veľký zápis ako prvý muž od roku 1989," písalo sa na oficiálnom twitterovom konte Realu Madrid.

Podporu veľkého športového mena má pritom aj priamo v trénerskom tíme. Trénuje ho Juan Carlos Ferrero, víťaz Roland Garros 2003 a bývalá svetová jednotka.

Ten verí, že čoskoro sa Alcaraz začne stávať pravidelnou súčasťou druhých týždňov na grandslamoch. Či sa môže stať čoskoro aj svetovou jednotkou? "Je ťažké teraz všetko toto predpovedať. Nechajte ho hrať," vyhlásil Ferrero.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Zavolal mu aj kráľ, podporil ho Real Madrid. Tenis má novú hviezdu