02.08.2021 02:00
Deň 10
Tokio 2020
Koniec

Bielorusku Timanovskú nezachránil ani súd, ďalšiu účasť jej neodobril

Kristina Timanovská.
Kristina Timanovská. (Autor: TASR/AP)
TASR|2. aug 2021 o 19:45

Nepodarilo sa jej vraj dodať pádne dôkazy.

TOKIO. Športový arbitrážny súd (CAS) nevyhovel Kristine Timanovskej a neumožnil jej na OH 2020 štartovať v rozbehoch na 200 m.

Bieloruská šprintérka sa na CAS obrátila po tom, ako jej národný olympijský výbor NOC zakázal štart v kvalifikácii na dvestovke. Bielorusi to zdôvodnili jej psychickým stavom.

Naopak, Timanovská obvinila NOC z nátlaku a pokusu donútiť ju k návratu do rodnej krajiny proti jej vôli.

Na CAS sa obrátila v pondelok ráno, aby jej umožnil štart na pretekoch, no podľa súdu sa jej nepodarilo dodať dôkazy, ktoré by umožnili vydať predbežné opatrenie. Informovala o tom agentúra TASS.

Timanovská mala súťažiť v pondelok v behu na 200 metrov, ale bieloruský tím ju v nedeľu odviezol na letisko. Pred niekoľkými dňami uverejnila na sociálnej sieti Instagram video, v ktorom kritizovala vedenie výpravy za to, že bez jej vedomia rozhodlo o tom, že bude reprezentovať aj v štafete 4x400 metrov.

Podľa jej slov chcela hľadať azyl v niektorej z európskych krajín, no bieloruskí funkcionári sa ju pokúsili dostať späť do rodnej krajiny. Na letisku sa však prihlásila do rúk japonskej polície a je v starostlivosti úradov. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) požiadal o písomné stanovisko národný olympijský výbor Bieloruska.

Podľa Nippon TV bude hľadať azyl v Nemecku, noviny Tokyo Sport zasa uviedli, že chce zamieriť do Rakúska.

Pomoc jej ponúklo aj Česko, keď jej minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek už v nedeľu ponúkol vízum, neskôr sa pridalo aj Poľsko.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Atletika»Bielorusku Timanovskú nezachránil ani súd, ďalšiu účasť jej neodobril