Američania proti Rusom. Olympijské krasokorčuľovanie spúšťa konšpiračné reflexy

Madison Hubbellová a Zachary Donohue.
Madison Hubbellová a Zachary Donohue. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|4. feb 2022 o 23:06

Súperi sa počas rozjazdky takmer zrazili.

BRATISLAVA. Intrigy, konšpirácie, zaujaté rozhodovanie. Krasokorčuľovanie od škandálu pred dvadsiatimi rokmi tvrdo pracovalo na tom, aby sa zbavilo zlej reputácie.

Na zimných olympijských hrách je to stále jeden z najsledovanejších športov, no ako keby päť kruhov na stenách a mantineloch spúšťalo staré reflexy.

Po prvom dni tímovej súťaže v Pekingu sa znovu hovorí o intrigách, konšpiráciách a zaujatom rozhodovaní.

Američania pred Rusmi

Najväčším favoritom najmladšej olympijskej disciplíny krasokorčuliarov je v Pekingu jednoznačne tím Ruského olympijského výboru.

V kategórii žien Rusky kraľujú svetu, no na zlato môžu pomýšľať aj v tancoch na ľade i v športových dvojiciach.

Ruské víťazstvo by bolo obrovským prekvapením iba v kategórii mužov.

Lenže v tímovej súťaži po krátkych programoch mužov a športových dvojíc, respektíve rytmických tancoch vedú Spojené štáty americké o dva body pred Ruskom.

V tímovej súťaži štartuje desať krajín. Za prvé miesto v nejakej kategórii dostane daná krajina desať bodov, druhá deväť, a tak ďalej, posledná krajina dostane jeden bod.

Prvú disciplínu podľa očakávania vyhral Američan Nathan Chen. Počas prvého dňa však Rusi nezískali maximálnych desať bodov ani v ďalších kategóriách.

Stratená rovnováha

Prekvapujúce to bolo najmä v tancoch na ľade, kde Rusi nasadili na rytmické tance úradujúcich majstrov sveta Viktoriu Sinicinovú a Nikitu Kacalapova.

Tímová súťaž je aj taktický boj a často aj lobingový súboj medzi jednotlivými trénermi. Ak má jedna krajina viac olympijských miesteniek, môže zvážiť, koho postaví na ľad v tímovej súťaži. Pred voľnými jazdami, do ktorých postúpi päť najlepších krajín, je možné striedať maximálne v dvoch kategóriách.

Sinicinová s Kacalapovom sa od ME 2020 nestretli v priamej konfrontácii so svojimi najväčšími súpermi Francúzmi Gabriellou Papadakisovou a Guillaumom Cizeronom a otvorene hovoria o tých najvyšších ambíciách. Francúzi sa do tímovej súťaže nekvalifikovali, o to viac môže mrzieť ruských tanečníkov, že tentoraz v rytmickom tanci obsadili iba druhé miesto.

Najlepší boli Američania Madison Hubbellová a Zachary Donohue.

Nikita Kacalapov spravil dve viditeľné chyby: na chvíľu stratil balans v takzvaných tvízloch, potom sa potkol aj počas krokovej pasáže.

Trochu osobné

Stalo sa to všetko po tom, čo sa Američania a Rusi takmer zrazili počas rozjazdky.

Situácia pripomínala pamätnú súťaž športových dvojíc spred dvadsiatich rokov, keď sa takisto v rozjazdke na ľade zrazili dvaja najväčší favoriti na zlato: Kanaďanka Jamie Saléová s Rusmi Antonom Sicharulidzem a Jelenou Berežnou. Práve tieto dva páry nakoniec po jednom z najväčších škandálov olympijskej histórie stáli spolu na pódiu so zlatými medailami.

Nepríjemný moment Kacalapova rozrušil.

„Áno, niečo som mu aj povedal, ani neviem, či po anglicky, alebo po rusky. Napätie sa stupňovalo celý deň, kumulovalo sa to,“ uznal Nikita Kacalapov.

„Päť párov na ľade počas rozjazdky je jednoducho veľa. Ale tu to už začalo byť trochu osobné,“ dodal. Vraj im Američania nenechali dosť miesta ani na rannom tréningu.

Politicky nekorektné?

Ak boli členovia ruského tímu po známkach pre ich tanečníkov mierne zaskočení, tak ich náladu nezdvihli ani krátke programy športových dvojíc.

V ňom sa umiestnili na prvom mieste Číňania Suej Wen-ťing, Chan Cchung, hoci iba o 0,19 bodu pred majstrami sveta Anastasiou Mišinovou a Alexandrom Galljamovom.

Ruský poslanec Dmitrij Sviščev ihneď poukázal na to, že americká rozhodkyňa Peggy Grahamová dala viac bodov Číňanom ako Rusom.

„Je to politicky nekorektné rozhodnutie, nemôžeme tu hovoriť o profesionalizme,“ uviedol ruský politik, podľa ktorého by Ruský krasokorčuliarsky zväz mal podať protest.

Podobný názor mala aj olympijská víťazka v tancoch na ľade v Turíne 2006 Tatjana Navková: „Americkí rozhodcovia sú zaujatí voči našim pretekárom. Spravia všetko, aby ich dali dole.“

Ozval sa však aj olympijský víťaz zo Salt Lake City Anton Sicharulidze, ktorý veľmi dobre pozná kontroverzné situácie. „Oba páry zajazdili brilantne. 19 stotín bodu je minimálny rozdiel. Doma vám pomáhajú aj steny. Nemá zmysel hovoriť o zaujatom rozhodovaní,“ myslí si Sicharulidze.

Tímová súťaž krasokorčuliarov pokračuje v nedeľu nadránom krátkymi programami žien a voľnými jazdami mužov.

Voľné jazdy športových dvojíc, žien a voľné tance sú na programe v pondelok nadránom.

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Krasokorčuľovanie»Američania proti Rusom. Olympijské krasokorčuľovanie spúšťa konšpiračné reflexy