Hagara znovu patrí k favoritom. Chcem si to užiť, hlási z dejiska svetového šampionátu

Adam Hagara.
Adam Hagara. (Autor: TASR/OIS via AP)
Titanilla Bőd|27. feb 2024 o 12:30

Slovensko bude mať zastúpenie v troch kategóriách.

BRATISLAVA. Bol prvým Slovákom, ktorý sa kvalifikoval do finále juniorskej Grand Prix a následne získal bronzovú medailu.

S cenným kovom sa vracal aj zo zimných olympijských hier mládeže, kde skončil druhý.

Krasokorčuliar Adam Hagara má pred sebou ďalší veľký šampionát. Na majstrovstvách sveta juniorov znovu patrí medzi kandidátov na medailu.

Dejiskom šampionátu je Tchaj-pej, hlavné mesto Tajvanu. Slovenská výprava odcestovala do Ázie v nedeľu.

Slovensko budú reprezentovať aj Olívia Lengyelová v kategórii žien a športová dvojica Nikola Sitková, Oliver Kubačák.

„Základné očakávania sú, že sa naši pretekári dostanú do finále. Najnáročnejšie to bude v prípade športových dvojíc. Olíviu som videl jazdiť pred dvoma týždňami v Ružomberku, a zajazdila veľmi dobre krátky program i voľnú jazdu. Samozrejme, v prípade Adama máme tie najvyššie ambície, ide si po medailu,“ zhrnul ciele a očakávania prezident Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Jozef Beständig.

Desiate preteky v sezóne

Pre Hagaru to už bude štvrtý juniorský šampionát. Pred rokom obsadil štrnáste miesto.

V aktuálnej sezóne spravil obrovský pokrok a v súčasnosti patrí k juniorskej elite.

Svoju stabilnú výkonnosť potvrdil aj koncom januára na ZOH mládeže, kde získal striebro a iba pol bodu ho delilo od zlatej medaily.

Víťaz ZOH mládeže Kórejčan Hjun-gjeom Kim sa na majstrovstvách sveta juniorov nepredstaví, medzi štartujúcimi však figuruje ďalší silný kórejský pretekár, Min-kju Seo, ktorý má najvyššie sezónne maximum spomedzi všetkých pretekárov.

Po nevydarenej mládežníckej olympiáde sa chystá na reparát aj Japonec Rio Nakata, ktorý v decembri vyhral finále juniorskej Grand Prix.

„Videl som Adama na tréningu ešte doma, je v dobrej nálade,“ poznamenal Beständig.

 „Mesto aj aréna sú veľmi pekné. Ľad je kvalitný. Pred súťažou sa cítim oddýchnutý a pripravený. Budem sa snažiť čo najviac, aby som zajazdil najlepšie ako viem. Môj jediný cieľ je užiť si to a dať do toho všetko,“ napísal priamo z dejiska šampionátu Adam Hagara.

Hagara prežíva náročnú sezónu, ktorá sa začala už začiatkom septembra, keď mladý slovenský pretekár vyhral preteky JGP v Linzi.

Odvtedy absolvoval 17-ročný krasokorčuliar dovedna deväť pretekov. Okrem majstrovstiev sveta juniorov ho ešte v marci čaká aj seniorský svetový šampionát.

Rozdiel 26 bodov

V kategórii žien bola v hre o účasť na majstrovstvách sveta juniorov aj účastníčka na ME v Kaunase Vanesa Šelmeková.

Na interných kvalifikačných pretekoch v Ružomberku však dominovala Lengyelová. Pre 15-ročnú Košičanku to bude prvý veľký šampionát. V prvej polovici sezóny sa predstavila na dvoch pretekoch JGP, v Istanbule bola osemnásta a v Gdansku dvanásta.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Hagara znovu patrí k favoritom. Chcem si to užiť, hlási z dejiska svetového šampionátu