Dvíhal päste, od radosti padol na kolená. Hagara počul najväčší aplauz v živote

Adam Hagara so striebornou medailou na ZOH mládeže.

Dvíhal päste, od radosti padol na kolená. Hagara počul najväčší aplauz v živote

Fotogaléria (8)
Adam Hagara so striebornou medailou na ZOH mládeže. (Autor: SOŠV / Andrej Galica)
Adam Hagara so striebornou medailou na ZOH mládeže.
Fotogaléria (8)
Adam Hagara so striebornou medailou na ZOH mládeže. (Autor: SOŠV / Andrej Galica)
Titanilla Bőd|29. jan 2024 o 17:24

Mladý krasokorčuliar prežíva výnimočnú sezónu.

BRATISLAVA. Zažíva prelomovú sezónu. Jeho potenciál bol nespochybniteľný už aj v predchádzajúcich rokoch, ale v aktuálnej sezóne začali prichádzať aj veľké výsledky.

Víťazstvo na juniorskej Grand Prix v Linzi. Vybojovanie si účasti vo finále juniorskej Grand Prix. Bronzová medaila vo finále JGP v Pekingu. Jedenáste miesto na seniorskom európskom šampionáte v Kaunase.

A napokon striebro na zimných olympijských hrách mládeže v kórejskom Kangnungu.

Krasokorčuliar Adam Hagara každými pretekmi napreduje a opäť dokázal, že pod tlakom dokáže predviesť vynikajúce výkony.

V článku sa dočítate:

  • Ako prežíval Hagara chvíle pred voľnou jazdou?
  • Na čo je najviac hrdý?
  • Čo sa dialo u Hagarovcov počas voľných jázd?
  • Kam radí tento úspech šéf zväzu Jozef Beständig?
  • Akú kariéru mali predchádzajúci medailisti zo ZOH mládeže?

Nevzdávaj sa, zabojuj!

Po krátkom programe bol 17-ročný zverenec Vladimíra Dvojnikova na skvelom druhom mieste. Pred ním skončil len Američan Jacob Sanchez.

Posledný tréning pred voľnými jazdami mu však nevyšiel podľa predstáv. „Bol trochu nervózny, tak sme sa ho snažili podporiť, nech to nevzdáva, nech zabojuje. Povedala som mu, že to nie je o jednom tréningu,“ prezradila pre Sportnet sestra a zároveň trénerka Alexandra Hagarová.

Členovia rodiny pravidelne komunikujú s Adamom aj vtedy, keď nie sú osobne v dejisku pretekov.

„Otec s ním dokonca voláva aj po rozjazdke, aby ho podporil,“ doplnila Hagarová.

Keďže voľné jazdy boli na programe ráno slovenského času, otec sledoval preteky v práci a mama so sestrou boli doma.

„Mamina nikdy nepozerá priamy prenos, lebo je nervóznejšia. Bratovu jazdu som teda pozerala sama, a kričala som na telefón,“ povedala šťastná a hrdá sestra.

Radostný výkrik

Slovenský pretekár po skončení jázd nezvykne veľmi oslavovať alebo dávať najavo radosť. V Kangnungu to bolo iné. Keď dozneli tóny piesne Dream On od skupiny Aerosmith, zakričal si „Yes“ a triumfálne dvíhal päste. Keď schádzal z ľadu, padol na kolená a ukázal radostné gesto.

„Emócie po jazde boli veľmi silné, nesmierne sa tešil, že sa mu to podarilo. Asi aj preto, lebo pred jazdou bol nervóznejší,“ uviedla Alexandra Hagarová.

Hagara dostal vo voľnej jazde 141,17 bodu. Mal tretiu najlepšiu voľnú jazdu a na víťaza Hyungyeoma Kima stratil v celkovom poradí napokon iba pol bodu.

Kim skočil aj štvoritý tulup, ale ak by mal Slovák piruety na najvyššej možnej úrovni, teda dostal by za ne level štyri, zvíťazil by aj bez štvoritého skoku.

„Pri druhom axli bola malá chybička vo výjazde, ale ináč zajazdil to, čo mal. Na tých piruetách možno stratil dva-tri bodíky. Ale išiel na maximum,“ chválila brata a zároveň zverenca Alexandra Hagarová.

Keď slovenský pretekár uvidel svoje body, ktoré ho zaradili na priebežné druhé miesto, chvíľu sa zdal byť mierne sklamaný, no počas odovzdávania medailí už žiaril šťastím.

„To chvíľkové sklamanie bolo podľa mňa preto, lebo si myslel, že bude možno zase bronzový, ako vo finále JGP,“ poznamenala sestra úspešného slovenského športovca.

Rivali i kamaráti

Mládežníckym olympijským šampiónom sa tak stal Kórejčan Hyungyeom Kim, ktorý sa s Hagarom pravidelne stretáva na pretekoch.

Na JGP v Linzi bol lepší z nich Hagara, odvtedy ho však Kim viackrát predbehol: na pretekoch JGP v Budapešti, na Nepelovom memoriáli, vo finále Grand Prix a teraz aj na ZOH mládeže.

„Toľkokrát spolu súťažíme, že už viem naspamäť slová jeho hudby,“ žartoval na adresu Hagaru Kim ešte počas finále Grand Prix v Pekingu.

Dvoch pretekárov spája priateľstvo, čo bolo zrejmé aj v Kangnungu. Keď pri kolečku s medailami a vlajkami spadol z Kimovi z hlavy veniec pre víťaza, Hagara mu ho zdvihol a podal.

Fotogaléria: Adam Hagara získal striebro na ZOH mládeže 2024

„Mimo ľadu sú veľkí kamaráti,“ potvrdila aj Alexandra Hagarová.

„Zajazdil lepšie a zaslúžene zvíťazil,“ športovo uznal Adam Hagara v rozhovore pre Slovenský olympijský a športový výbor.

Chválil aj atmosféru. „Som hrdý najmä na to, že som zvládol nastúpiť po Kórejčanovi, že som sa nevzdal a išiel som aj po ňom, pri tom najväčšom aplauze, čo som v živote počul,“ povedal mladý slovenský pretekár.

VIDEO: Rozhovor s Adamom Hagarom (Zdroj: SOŠV / Olympic.sk)

Psychika a drina

Krasokorčuľovanie je krásny ale i krutý šport a okrem technickej zdatnosti a umeleckého prejavu je v ňom kľúčová aj psychická odolnosť.

Na ZOH mládeže zlyhal v krátkom programe jeden z najväčších favoritov na zlato, Japonec Rio Nakata. Mal síce najlepšiu voľnú jazdu, ale v celkovom hodnotení skončil piaty.

Vo voľnej jazde zase neustál tlak priebežný líder Jacob Sanchez zo Spojených štátov amerických. Kopil chyby a tie ho napokon stáli miesto na pódiu.

Hagara sa dlhodobo vyznačuje stabilnými výkonmi, na veľkých podujatiach pravidelne zajazdí čisté programy bez väčších zaváhaní.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Dvíhal päste, od radosti padol na kolená. Hagara počul najväčší aplauz v živote