Kovaľčuk si schoval góly až na finále

SITA|19. máj 2008 o 08:03

QUÉBEC CITY 19. mája (SITA) - Iľja Kovaľčuk čakal na prvý gól na tohtoročných majstrovstvách sveta od začiatku až do posledného hracieho dňa, vo finále potom dvoma presnými zásahmi rozhodol o prvom titule ...

QUÉBEC CITY 19. mája (SITA) - Iľja Kovaľčuk čakal na prvý gól na tohtoročných majstrovstvách sveta od začiatku až do posledného hracieho dňa, vo finále potom dvoma presnými zásahmi rozhodol o prvom titule pre Rusko po pätnástich rokov. Hráč Atlanta Thrashers čakal na presný zásah na jeho pomery nezvyčajne dlho, aj keď v zápasoch drel, bojoval, pripravoval pozície spoluhráčom. Počas turnaja celý čas v rozhovoroch spomínal, že nie je dôležité, kto dá gól, ale to, že mužstvo vyhráva. Svoje presné zásahy si schoval na najsprávnejšie momenty, najskôr vo finále vyrovnal na 4:4 a potom v predĺžení zabezpečil Rusku víťazstvo. "Náš kapitán Alexej Morozov mi to predpovedal. Ako priateľ ma podržal, nebol som v ľahkej situácii. Z gólov mám samozrejme veľkú radosť, na druhej strane je jedno, kto ich dal. Vyhrali sme ako tím. Ja som bol zdravo nažhavený," povedal držiac zlatú medailu v rukách pred novinármi Iľja Kovaľčuk, ktorý okamžite reagoval aj na otázku, komu venuje svoje zlato: "Novinárom zo Sport-Expressu." Následne po rozosmiatí všetkých prítomných už vážnejšie pokračoval: "Rusku, celej krajine, fanúšikom, rodine. Milujem našu krajinu a pozývam fanúšikov na oslavy. Verím, že budú veľkolepé, aj keď udalosti nasledujúcej noci budú tajné. Podarila sa nám veľká vec, zdolali sme Kanadu v jej domácom prostredí." Ruský tréner Viačeslav Bykov zvládol zápas výborne po taktickej stránke, v prvej tretine po treťom góle Kanady si vzal oddychový čas, v predĺžení zasa poslal na presilovku ofenzívnu smršť Kovaľčuk, Siomin, Ovečkin a Fiodorov. Kovaľčukovi sa naskytla prvá možnosť na streľbu a voľnosť využil. "Nechcem teraz hovoriť o mojom góle, vyhrali sme ako tím a všetci hrali skvele," skromne podotkol Kovaľčuk, na naliehanie však povedal: "Výborne mi to naservíroval Sergej Fiodorov, ktorý hrá s veľkým srdcom. Zrazu som bol sám pred brankárom a našťastie som trafil. Asi som potešil milióny ľudí, ktorí zápas sledovali. Na túto chvíľu sme čakali dlhých 15 rokov."

Rusi v zápase prehrávali už 2:4, podarilo sa im však výsledok otočiť. Podľa Kovaľčuka aj za nepriaznivého stavu neustále verili vo víťazstvo. Kanadskí hráči zrazu od polovice súboja začali zaostávať a už neboli tak agresívni ako v prvej časti. "Asi sa upokojili. Rozdiel dvoch gólov v týchto zápasoch však nikdy nie je rozhodujúci. My sme neustále verili vo svoje schopnosti. V predĺžení boli Kanaďania nervózni, inak by asi Rick Nash tak puk neposlal mimo klziska. Veľmi nám tým pomohol," poznamenal Kovaľčuk.



pp;ko;mj

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Kovaľčuk si schoval góly až na finále