Obhajca titulu nebude môcť na Turné štyroch mostíkov štartovať, aj keď je negatíny

Dawid Kubacki.
Dawid Kubacki. (Autor: Matthias Schrader TASR/AP)
Sportnet|28. dec 2020 o 13:04

Turné štyroch mostíkov má prvý prípad koronavírusu.

BRATISLAVA. Turné štyroch mostíkov má prvý prípad koronavírusu. Na pozitívny test Poliaka Klemensa Muraňku doplatil celý poľský tím na čele s obhajcom titulu Dawidom Kubackým a olympijským šampiónom Kamilom Stochom.

Úrad verejného zdravotníctva v nemeckom Oberstdorfe nepustil do pondelkovej kvalifikácie úvodného podujatia T4M 2020/2021 ani jedného poľského skokana na lyžiach.

Hoci boli ostatní Poliaci všetci na testoch negatívni, zahrnuli ich do tzv. prvej kontaktnej skupiny s najväčším rizikom nákazy.

"Toto rozhodnutie nás veľmi mrzí, ale musíme chrániť všetkých ostatných športovcov. Preto sme nemali inú možnosť.

Na základe rozhodnutia úradu nemôžeme nechať poľský tím súťažiť v Oberstdorfe," povedal Florian Stern, generálny sekretár úvodných pretekov T4M v Oberstdorfe, cituje ho portál Laola1.at.

"Je mi to ľúto, ale stalo sa. Som pozitívny a zatiaľ bez príznakov,“ napísal 26-ročný Muraňka na instagrame.

O rozsahu karanténnych opatrení pre poľských skokanov a členov ich trénerského štábu ešte nebolo rozhodnuté.

"Čakáme na ďalšie testy. Ak budú negatívne, je tu šanca, že sa Poľsko môže vrátiť na turné," dodal Florian Stern.

Poľský športový riaditeľ, bývalý fenomenálny skokan na lyžiach, Adam Malysz, na margo vzniknutej situácie povedal: "Mali sme testy pred dvoma dňami a všetky výsledky boli negatívne. Je to celé veľmi zvláštne."

Poliaci majú momentálne až troch pretekárov v najlepšej desiatke poradia Svetového pohára v skokoch na lyžiach. Piotr Žyla je štvrtý, Dawid Kubacki siedmy a Kamil Stoch desiaty.

Pre porovnanie Klemens Muraňka je až tridsiaty tretí. V prvej tretine sezóny SP 2020/2021 zaznamenali niekoľko pozitívnych prípadov na koronavírus najmä v rakúskom tíme. Nákazou si prišli Stefan Kraft, Michael Hayböck a tiež hlavný tréner Andreas Widhölzl.

Pozitívny test na koronavírus mal aj nemenovaný člen realizačného tímu nemeckej národnej skupiny. Dvanásť nemeckých skokanov a aj trénerský štáb mal testy negatívne.

"Zodpovedné zdravotnícke orgány a aj nemecký lekársky tím okamžite pristúpili k adekvátnym bezpečnostným opatreniam podľa protokolu," informoval podľa DPA Nemecký lyžiarsky zväz.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Skoky na lyžiach»Obhajca titulu nebude môcť na Turné štyroch mostíkov štartovať, aj keď je negatíny