Transrodoví krasokorčuliari musia spĺňať normy, v opačnom garde to neplatí

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|17. aug 2021 o 17:05

Športovcom povolili štartovať v súťažiach ISU.

LAUSANNE. Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) nedávno schválila štart transrodových športovcov vo svojich súťažiach, aj v súlade s odporúčaniami Medzinárodného olympijského výboru (MOV) však stanovila kritériá.

Niekdajší muž po prechode medzi ženy napríklad nemôže svoju deklaráciu pohlavia zmeniť minimálne štyri roky a pred prvou súťažou medzi ženami musí preukázať, že minimálne dvanásť mesiacov je hladina testosterónu tejto osoby pod predpísanou hodnotou.

"Tieto pravidlá majú za úlohu chrániť ženy v športe a promovať princípy férovej súťaže," uvádza sa v stanovisku ISU s dôvetkom, že jediným želaním únie je "zaručiť spravodlivosť a bezpečnosť v športe".

Iné to bude v opačnom garde. Niekdajšie ženy môžu medzi mužmi súťažiť bez obmedzení, potrebná je len písomná deklarácia o ich pohlavnej identite.

MOV ešte v roku 2015 vydal odporúčanie na inklúziu transrodových športovcov. Čoskoro by mal prezentovať ich vynovený súbor s ohľadom na novšie vedecké štúdie. To umožní rôznym odvetviam prijať vlastné predpisy s ohľadom na špecifiká daného športu.

Oficiálne môžu transrodové osoby štartovať na olympijských hrách už od roku 2004, no premiérovo sa tak stalo až v Tokiu 2020.

Niekdajší muž Gavin Hubbard reprezentoval Nový Zéland medzi vzpieračkami ako Laurel Hubbardová, v kategórii nad 89 kg však po troch neúspešných pokusoch v trhu športovkyňa z Nového Zélandu nebola medzi klasifikovanými.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Transrodoví krasokorčuliari musia spĺňať normy, v opačnom garde to neplatí