Najslávnejší fínsky komentátor: Problém Slovákov? Nehrajú ako levy

Komentátor Antero Mertaranta.
Komentátor Antero Mertaranta. (Autor: Boris Vanya)

Rozhovor s Anterom Mertarantom.

Pôvodným povolaním je učiteľ. ANTERO MERTARANTA si však už niekoľko rokov užíva status najslávnejšieho fínskeho športového komentátora. Jeho doménou je hokej.

Stretli sme sa v Helsinkách, v aréne, kde slovenskí hokejisti odohrajú všetky zápasy v skupine A na majstrovstvách sveta. Oblečenú mal mikinu so slovenským znakom.

„To je moja najobľúbenejšia. Chodím v nej komentovať väčšinu zápasov, lebo je pohodlná a teplá,“ spustil na úvod rozhovoru najznámejší hlas fínskeho hokeja.

Fínsky hokej zažíva svoje najlepšie obdobie. Na každý turnaj chodia Fíni v pozícii favorita na zlatú medailu. Podobne to bolo aj na zimnej olympiáde v Pekingu, kde skončili prví. Azda to nebolo ani prekvapenie.

Nebolo. Hralo sa bez hráčov z NHL, v Európe máme veľmi kvalitných hráčov. Každý očakával, že môžeme vyhrať. Aj preto neboli oslavy v uliciach také veľké, ako napríklad po zisku zlata v roku 2019 na Slovensku.

Fínsko pritom dlho čakalo na prvý titul majstra sveta, získalo ho až v roku 1995. Ešte dlhšie čakalo na zlato z OH, ktoré prišlo až v Pekingu. Čo znamená pre krajinu?

Zlato sme mali získať už na olympiáde v Turíne 2006. Vtedy sme mali najlepší tím v dejinách, vo finále sme však smoliarsky prehrali so Švédskom. Aj Slovensko malo na tých hrách skvelý tím, ale nevyšlo mu to.

Fínsko zdolalo v Pekingu mladý tím trénera Craiga Ramsayho dvakrát. Ako s odstupom času niekoľkých mesiacov hodnotíte tieto duely?

Najmä druhý, semifinálový, bol veľmi tesný. Slovensku vyšiel turnaj, ale pristavím sa pri mene Juraj Slafkovský. Bolo neuveriteľné, čo predvádzal. Na hry šiel ako sedemnásťročný. Vo fínskej lige bol už vtedy dobrý, ale na zimnej olympiáde bol úžasný.

Sedem gólov v siedmich zápasoch, najužitočnejší hráč turnaja. Pane Bože. Kto sa pozrie na štatistiky, pred Pekingom strelil za TPS Turku len jeden gól, ale v Číne explodoval. Na drafte NHL bude horúci artikel.

Komentátor Antero Mertaranta s mikinou so slovenským znakom.
Komentátor Antero Mertaranta s mikinou so slovenským znakom. (Autor: Boris Vanya)

Slafkovský si s Turku zahral finále. Pritom ako sám tvrdil, nebyť vydarenej olympiády má dávno po sezóne, lebo by bol stále v juniorke...

Je to zvláštne, ale je to tak. Aj ja som sa pýtal sám seba, ako je možné, že hráč spraví za taký krátky čas taký krok vpred. Možno len nenašiel správnu rolu v tíme TPS. Juraj je veľký talent, mal mať oveľa viac bodov. Možno, keby hral v inom fínskom tíme.

Dá sa porovnať s fínskymi talentmi, ktoré dnes žiaria v NHL?

Náš hokej vyprodukoval za posledné roky množstvo veľkých mien. Patrik Laine, Miko Rantanen, Sebastian Aho a ďalší. Všetci vyrástli v domácej lige. Juraj je na ich úrovni, ale je Slovák.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»Najslávnejší fínsky komentátor: Problém Slovákov? Nehrajú ako levy