Hazarduje so zdravím. Legenda MMA utrpela ďalší knokaut

Antonio "Bigfoot" Silva.
Antonio "Bigfoot" Silva. (Zdroj: https://twitter.com/Matysek88/status/1545350576799719425)
Daniel Stankovič|9. júl 2022 o 12:59

Smutný pohľad na známeho bojovníka.

MOSKVA. Ani nie desať dní dozadu sme informovali o tvrdej porážke legendárneho bojovníka zmiešaných bojových umení Antônia "Bigfoot" Silvu.

Brazílčan, ktorý v minulosti patril medzi špičkových zápasníkov ťažkej váhy, sa v posledných rokoch prepadá stále hlbšie.

Svedčí o tom aj jeho nelichotivá bilancia, kedy naprieč bojovými športami prehral hneď desať duelov v rade. Všetky na knokaut.

Inak tomu nebolo ani tentokrát. Silva pritom ešte v roku 2013 bojoval o titul UFC.

Hazarduje so svojím zdravím

Potom, čo 24. júna utrpel tvrdú prehru s domácim zápasníkom Olegom Popovom, sa Silvovi najnovšie nedarilo ani v boxerskom ringu.

V súboji s Rusom Vyacheslavom Datsikom jednoznačne prehral. V priebehu pätnástich dní si tak Silva odniesol už druhé tvrdé ukončenie na knokaut.

Je preto na mieste otázka zdravia štyridsaťdvaročného veterána, ktorý si "koleduje" o vážne poškodenie mozgu.

V súvislosti s bojovými športami sa spája najmä chronická traumatická encefalopatia (CTE). Ide o degeneratívne a nezvratné ochorenie, ktoré vzniká opakovanými údermi do hlavy.

Zaujímavosťou je, že sa CTE nevzťahuje iba na vážne otrasy mozgu, ale ku jeho vzniku stačí aj menšie množstvo na úderov do hlavy.

Veľký problém

V MMA a boxe sa v dnešnej dobe bojovníci snažia možné riziko znížiť obmedzením tvrdých sparringov (simulácie boja) a dlhou prestávkou po zápase či prehre na knokaut.

V profesionálnom športe ovplyvňuje CTE zápasníkov postojových bojových športov, ale výnimkou nie sú ani hráči amerického futbalu, hokeja a rugby.

V modernej medicíne sa CTE dá potvrdiť iba pitvou po smrti.

Symptómy chronickej traumatickej encefalopatie sa zvykne prejavovať po skončení aktívnych kariér športovcov.

Tí sa potom môžu potykať so zhoršením reči, zhoršením krátkodobej a dlhodobej pamäti, návalmi zlosti, depresívnymi epizódami či rýchlymi zmenami nálad.

Nie je výnimkou, že CTE neskôr prejde do ďalších ochorení a foriem demencie či Parkinsonovej choroby.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Hazarduje so zdravím. Legenda MMA utrpela ďalší knokaut