Klubom z popredných líg hrozí bankrot, pre hráčov je krátenie miezd problém

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. (Autor: DANIEL STEHLÍK/CVAK.SK)

Väčšina futbalistov si nemôže dovoliť krátenie miezd.

BERLÍN. Až trinástim z tridsiatich šiestich klubov dvoch najvyšších futbalových súťaží v Nemecku hrozí bankrot. Dôvodom sú zlé ekonomické výsledky v dôsledku nečinnosti počas pandémie koronavírusu.

Do tohto výpočtu patria aj štyri kluby z elitnej Bundesligy. Podľa odborného časopisu Kicker štyrom druholigistom hrozí insolventnosť už do konca mája tohto roku.

Bankrot môžu vyhlásiť už v máji

Kicker vo svojej predpovedi vychádza z údajov, ktoré oznámili zástupcovia profesionálnych klubov na videokonferencii Nemeckej futbalovej ligy (DFL).

Sedem druholigistov a jeden tím z najvyššej súťaže sa údajne chystajú vyhlásiť bankrot koncom mája, ak sa dovtedy nezačne opäť hrať a mediálny partner nevyplatí splátku naviazanú na televízne práva. Zvyšné kluby avizovali podobný krok na jún.

Nemecké kluby odhadujú stratu z výpadkov príjmov na televíznych právach na 750 miliónov eur. Preto stále dúfajú v dokončenie sezóny, hoci pred prázdnymi hľadiskami. V dôsledku vývoja pandémie koronavírusu v Nemecku sa však tento scenár nejaví pravdepodobný.

Kicker zverejnil aj informáciu, že predstavitelia Nemeckej futbalovej ligy (DFL), ktorí riadia dve najvyššie profesionálne súťaže v krajine, súhlasili s dohratím líg od mája za zatvorenými dverami. DFL túto informáciu poprela a označila ju za zavádzajúcu.

"Nejestvuje žiaden dohodnutý plán dokončenia súťaže v tejto sezóne. Vrcholnou prioritou pre spoločnosť je poradiť si s vírusom. Obnova Bundesligy nie je potrebou," zverejnila DFL.

Veľké problémy majú aj vo Francúzsku

Bankrot hrozí aj trom francúzskym klubom z tamojšej najvyššej súťaže Ligue 1. Olympique Lille, FC Nantes a AS St. Étienne údajne zachráni iba čo najrýchlejšie obnovenie súťažných stretnutí v Ligue 1.

Podľa francúzskych médií tieto kluby od čierneho scenára pravdepodobne neochráni ani zníženie miezd hráčov, trénerov a ďalších zamestnancov.

Futbalisti si nemôžu dovoliť krátenie miezd

Podľa Medzinárodnej federácie profesionálnych futbalistov (FIFPro) si väčšina profesionálnych futbalistov nemôže dovoliť krátenie miezd.

Podľa FIFPro množstvo hráčov na svete zarába iba o málo viac, než je priemerná mzda v ich krajine.

"Mnohí futbalisti si môžu dovoliť iba také zníženie platu ako ktorýkoľvek iný zamestnanec v ich krajine. Ich príjmy nie sú také vysoké, ako si verejnosť myslí," upozornil generálny sekretár FIFPro Jonas Baer-Hoffmann.

"Ich plat je oveľa nižší, často na úrovni priemerného príjmu. Akékoľvek škrty môžu mať drastické následky, pretože hráči musia platiť nájomné a nakupovať potraviny pre svoje rodiny."

Baer-Hoffmann však zdôraznil, že situácia môže byť diametrálne odlišná aj v rámci jednej ligovej súťaže. "V Juventuse je situácia úplne iná než v tímoch na spodných priečkach tabuľky Serie A," citovala ho ESPN.

Všetko o koronavíruse a ochorení Covid-19

(Autor: SME/MM)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Francúzsko»Ligue 1»Klubom z popredných líg hrozí bankrot, pre hráčov je krátenie miezd problém