Slovenský zväz kickboxu si pod svoje krídla vzal odsúdeného sexuálneho násilníka

Sprava Martin Zavoral, Michaela Kováčova-Zavoralová, Peter Onuščák
Sprava Martin Zavoral, Michaela Kováčova-Zavoralová, Peter Onuščák (Zdroj: Instagram: Slovenský zväz kickboxu)
Vladimír Bilohuščin|27. júl 2022 o 00:15

Pred súdom sa Zavoral k skutkom priznal.

BRATISLAVA. Na nedávnych Svetových hrách v americkom Birminghame sa predstavili aj slovenskí reprezentanti v kickboxe a v ich výprave figurovala mimoriadne kontroverzná postava.

Jedným z trénerov bol Martin Zavoral, český tréner právoplatne odsúdený za sexuálne delikty.

Koncom minulého roka Českou republikou otriasol škandál. Obvodný súd Praha 6 odsúdil Martina Zavorala na podmienečný trest a zákaz trénovať neplnoleté dievčatá. Zavoral sa priznal k trestnému činu znásilnenia a sexuálneho nátlaku.

Kauzu ’Zavoral’ podrobne zmapoval portál seznamzpravy.cz, ktorému sa podarilo získať svedectvá poškodených dievčat.

Doživotná trauma

„Mala som 14 rokov, keď začínal mať také tie hlúpe narážky. Napríklad, ako sa bozkávam, ako vyzerám dole, alebo či som mala sex,“ opisovala jedna z poškodených, ktorú Zavoral viedol na klubovej úrovni. „Potom mi začal posielať fotky. Ja som ich vždy odklikla, vyhodila a tvárila sa, že sa nič nestalo.“

Fotografie však začal požadovať aj tréner. „To už bolo horšie. Keď nebolo po jeho vôli, ponižoval ma na tréningoch, reval, alebo bol hnusný. Mala som z neho strach, takže zopár fotiek tam prebehlo.“

Tu sa to však neskončilo a podľa svedectva poškodenej ju tréner sexuálne napadol, keď za ňou prišiel do šatne. „Bola som v podprsenke a nohavičkách. Podprsenku mi dal dole, ohmatával ma na prsiach i dole, vzal mi ruku, dal si ju na svoje prirodzenie a robil ten pohyb s mojou rukou.“

Rovnaký osud postihol aj druhú obeť, ktorá popísala sexuálne útoky takmer totožným spôsobom, keď sa to začalo najprv fotografiami a neskôr aj fyzickým kontaktom. Obe dievčatá pritom priznali, že utrpeli vážnu psychickú ujmu a momentálne sa už kickboxu nevenujú.

Podmienečný trest

Potom, čo polícia svedectvá obetí preverila a prípad sa uzavrel, navrhol štátny zástupca pre Zavorala za obzvlášť závažný zločin znásilnenia, sexuálneho nátlaku a ohrozenia výchovy dva roky nepodmienečne.

Zavoral však odišiel zo súdu s trojročným nepodmienečným trestom s päťročnou podmienkou a so zákazom trénovania osôb mladších ako 18 rokov.

Aj keď sa Zavoral pred súdom ku všetkým skutkom priznal, už dva mesiace po procese v rozhovore pre portál Seznam.cz tvrdil opak.

„Som nevinný. Musel som sa priznať, pretože keď si to spočítate dohromady, nemal som na výber, pretože by som o nikdy nevyhral," povedal bývalý český reprezentačný tréner, ktorý zjavne žiadnu vinu necíti.

„Aby ste dostali človeka, kam potrebujete, pripravíte si nejaké marketingové pôsobenie a nejakým spôsobom ho proti nemu začnete, že je to trestné. Pani právnička si na kauze urobila meno a potom to nafúkla," dodal Zavoral bez konkrétneho vysvetlenia.

Česi sa dištancovali, Slováci pomohli

Trestné oznámenie na Zavorala podal priamo Český zväz fullcontactu, ktorý si najal advokátku a tá podnikla príslušné kroky, aby sa prípad vyšetril.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Slovenský zväz kickboxu si pod svoje krídla vzal odsúdeného sexuálneho násilníka