Pandémia postavila futbal na hlavu. Kedy sa bude hrať v Európe?

Futbalisti v bieloruskej lige - ilustračná fotografia.
Futbalisti v bieloruskej lige - ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|15. máj 2020 o 15:39

V Česku sa začína už o týždeň.

BRATISLAVA. „Ľudia pracujú s traktorom, nikto nehovorí o víruse. Traktor vylieči všetko. Pole vylieči všetko,“ hlásal pred dvoma mesiacmi bieloruský prezident Alexander Lukašenko.

Futbalová liga v Bielorusku bola jediná v Európe, ktorá napriek pandémii koronavírusu pokračovala.

Dokonca aj s divákmi.

Počas narastajúcich počtov nakazených sa ďalej hralo aj v Burundi, Nikarague či Tadžikistane. V súčasnosti sa už hrá v Turkménsku, na Taiwane i v Južnej Kórei.

Tam úvodný zápas sezóny medzi obhajcom titulu Jeonbukom Hyundai a víťazom národného pohára Suwon Samsung Bluewings sledovalo takmer 3,7 milióna ľudí na internete.

Druhou európskou krajinou, kde sa začalo s futbalom, sú Faerské ostrovy. Slabučkú ligu, ktorá je na úrovni tretej slovenskej ligy, vysielajú v dánskej i nórskej televízii.

Pandémia postavila celý futbalový svet na hlavu. Každá krajina sa s nečakanou situáciou začala vyrovnávať po svojom.

Francúzsky klub ide na súd

V Holandsku ukončili ligovú sezónu bez udelenia titulu. Zo súťaže nik nezostúpil. Vo Francúzsku taktiež ukončili ročník.

A hoci do konca sezóny zostávalo desať kôl, vyhlásili majstra, ktorým sa stal Paríž St. Germain. A tiež zostupujúcich.

„Rozhodnutie vedenia ligy je nespravodlivé. Ideme bojovať na súd, aby sme zvrátili toto neférové rozhodnutie,“ povedal na tlačovej konferencii prezident SC Amiens Bernard Joannin.

Okrem bieloruskej ligy sa všetky súťaže v Európe prerušili. A po uvoľnení opatrení sa plánuje ich postupný reštart. Cez víkend odštartuje nemecká Bundesliga. Bez divákov.

Naopak, v Bielorusku začínajú niektoré zápasy odkladať. Kluby majú totiž podozrenia, že sú nakazení viacerí ich futbalisti.

Ako to vyzerá v ďalších futbalových ligách?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Česko»Pandémia postavila futbal na hlavu. Kedy sa bude hrať v Európe?