Katargate: šejkovia si MS vo futbale kúpili

Michel Platini.
Michel Platini. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|30. jan 2013 o 20:41

Miliónové úplatky rozhodli o usporiadateľovi futbalového šampionátu v roku 2022. Francúzski novinári zistili, že šejkovia si hlas pre svoj projekt zaisťovali aj na stretnutí s francúzskym prezidentom Sarkozym.

BRATISLAVA. Usporiadanie majstrovstiev sveta vo futbale sa dá kúpiť. A Katar získal šampionát v roku 2022 vďaka miliónovým úplatkom a lobovaniu, tvrdí magazín France Football.

Blízky východ preniká do futbalu čoraz dôraznejšie. Víťazstvo Kataru vo voľbách dejiska majstrovstiev sveta 2022 však bolo nečakané. Kandidovali aj Austrália, Japonsko, Južná Korea a USA. V rozhodujúcom kole vyhral Katar nad USA v pomere 14:8 hlasov.

Hlas za 1,5 milióna

Podľa francúzskych novinárov rozhodla sila peňazí. Potvrdil to priamo funkcionár Svetovej futbalovej federácie (FIFA), ktorý ostal v anonymite. „Katarčania si šampionát kúpili,“ povedal. Potvrdil aj, že viacero hlasujúcich dostalo úplatky.

Voľba MS 2022
  • O futbalové MS2022 sa uchádzali – Austrália, Japonsko, Južná Kórea,USA a Katar.
  • Za Katar hlasovalo v rozhodujúcom kole 14 z 22 ľudí.
  • Podľa France Football boli viacerí členovia výkonného výboru FIFA podplatení. Dvaja hlasujúci z Afriky dostali za podporu Kataru po 1,5 milióna dolárov.
  • Výmenou za podporu od Francúzska Katar investoval veľké sumy do francúzskeho futbalu.
  • Michel Platini priznal, že hlasoval za Katar, hoci sa vraj rozhodol slobodne.

Napríklad členovia africkej konfederácie Issu Hayatou a Jacques Anouma dostali po 1,5 milióna dolárov. Pred niekoľkými mesiacmi naznačil viceprezident FIFA Jack Warner, že štyria členovia výkonného výboru dostali na úplatkoch 20 miliónov.

O dejisku šampionátu rozhoduje v tajnom hlasovaní výkonný výbor FIFA. Medzi 22 funkcionármi nebol pri hlasovaní v roku 2010 žiadny Slovák.

Hlasovali napríklad aj Franz Beckenbauer či Michele Platini. Aj šéfa Európskej futbalovej únie podľa France Football ovplyvnili šejkovia.

Milióny aj do Francúzska

Platini sa totiž 23. novembra 2010 stretol v Elyzejskom paláci s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym a katarským emirom Hamadom Al Thanim. Sľúbil za podporu kandidatúry investície do francúzskeho futbalu.

Tie sa medzičasom uskutočnili prostredníctvom kúpy Paríž St. Germain. Navyše noví majitelia dávajú rekordné sumy na posily. Na hráčov minuli vyše 200 miliónov eur.

Platini však takúto dohodu popiera. „Bol som u prezidenta Sarkozyho a bol tam aj premiér Kataru, ale vôbec sme nehovorili o tom, aby som hlasoval za Katar,“ bránil sa.

Vraj sa rozhodoval slobodne, hoci priznal, že hlasoval práve za Katar. „Jednoducho prišiel čas, aby futbal prenikol aj na nové miesta,“ vraví.

Na milióny si prišli aj bývalí francúzski reprezentanti, ktorí sa stali tvárou katarskej kampane. Napríklad Zinedine Zidane dostal 11 miliónov dolárov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Katargate: šejkovia si MS vo futbale kúpili