Katar premiérovo získal Ázijský pohár, vo finále v Abú Zabí zdolal Japonsko

Futbalisti Kataru sa tešia z triumfu na Ázijskom pohári 2019.
Futbalisti Kataru sa tešia z triumfu na Ázijskom pohári 2019. (Autor: Hassan Ammar TASR/AP)
SITA|1. feb 2019 o 17:53

Hrdinom stretnutia bol Katarčan Afif.

ABÚ ZABÍ. Katar triumfoval na Ázijskom pohári vo futbale 2019.

Reprezentanti krajiny z Arabského polostrova zvíťazili v piatkovom finálovom zápase na šampionáte v Spojených arabských emirátoch na štadióne Zayed Sports City v Abú Zabí nad hráčmi Japonska 3:1 (2:0).

Afif bol pri každom góle

Zverenci Félixa Sáncheza Basa sa dostali do vedenia už v 12. min, keď sa nádhernými nožničkami presadil hrotový útočník Kataru Ali Almoez, pre ktorého to bol už deviaty gól na šampionáte v Spojených arabských emirátoch.

Krásnym gólom ho o štvrťhodinu neskôr napodobnil Abdulaziz Hatem, ktorý dostal loptu do bránky peknou strelou ľavačkou spoza šestnástky. Po zmene strán sa Japonci nechceli zmieriť s nepriaznivým stavom, snažili sa zvrátiť zápas. V 69. min aj znížili, keď sa presadil útočník rakúskeho Salzburgu Takumi Minamino.

Hrdinom stretnutia sa však napokon stal Katarčan Akram Hassan Afif, ktorý k dvom prihrávkam na góly pridal aj presný zásah - v 83. min spečatil celkový triumf z pokutového kopu.

Historický úspech

Katarčania sa tešia z historického úspechu na turnaji, keďže Ázijský pohár ovládli vôbec prvý raz. Dosiaľ boli na kontinentálnom šampionáte dvakrát na piatom mieste (1984, 1988).

Krajina, ktorá usporiada MS v roku 2022, sa tak na najväčšom svetovom futbalovom šampionáte predstaví v pozícii majstra Ázie.

Katar sa po Kórejskej republike, Izraeli, Iráne, Kuvajte, Saudskej Arábii, Japonsku, Iraku a Austrálii stal deviatym tímom s triumfom na Ázijskom pohári.

Ázijský pohár je po juhoamerickom Copa América druhou najstaršou kontinentálnou súťažou reprezentačných družstiev, prvýkrát sa hral už v roku 1956.

Ázijský pohár 2019 vo futbale - finále:

Japonsko - Katar 1:3 (0:2)
Góly: 69. Minamino - 12. Ali Almoez, 27. Hatem, 83. Akram Afif (z pok. kopu), ŽK: 20. Šibasaki, 82. Jošida, 86. H. Sakai - 84. Akram Afif, 90.+ Ró-Ró

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Katar premiérovo získal Ázijský pohár, vo finále v Abú Zabí zdolal Japonsko