Futbalisti sú spokojní, s teplotou na štadiónoch majú problémy diváci

Okolo hracej plochy na štadiónoch v Katare je 170 veľkých výduchov klimatizácie, ktoré chladia ihrisko.
Okolo hracej plochy na štadiónoch v Katare je 170 veľkých výduchov klimatizácie, ktoré chladia ihrisko. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|25. nov 2022 o 08:00

Teplota počas zápasov je 20 stupňov Celzia.

BRATISLAVA. Vysoké teploty a horúce podnebie boli jednou výhrad pri hodnotení kandidatúry na usporiadanie majstrovstiev sveta 2022 v Katare. V lete sa teploty stabilne držia nad hranicou 40 stupňov.

V zimnom období síce klesajú, ale stále môžu byť cez deň okolo tridsiatky. Aj v najbližších dňoch hlási predpoveď maximálne teploty na 30 až 32 stupňov. 

Organizátori sľubovali na štadiónoch klimatizáciu, aby futbalisti mohli zápasy odohrať a aby si ich fanúšikovia mohli vychutnať. 

V roku 2010 vyzerali tieto plány ako sci-fi. Aj člen výkonného výboru FIFA Belgičan Michel D’Hooghe to komentoval ako „pokus o zázrak.“

Katarčania v tom videli technologickú výzvu.

Jeden štadión klimatizáciu nemá

Ako možno vychladiť otvorený štadión? Vychladený vzduch sa predsa rozptýli.

Navyše neustále dúchať studený vzduch na štadióne bude energeticky neúnosné. Len samotné chladenie na turnaji bude stáť milióny. 

Katar svoje slovo dodržal. Z ôsmich štadiónov je sedem klimatizovaných. Výduchy z klimatizácie má každý návštevník pod sedadlom.

Okolo hracej plochy sú veľké trysky, ktoré fúkajú vzduch aj na ihrisko. Len jeden je bez klimatizácie – Štadión 974, ktorý po šampionáte rozoberú a darujú ho do inej krajiny.

Na tomto štadióne sa však hrajú iba večerné zápasy, kedy vonkajšia teplota klesne na približne 20 stupňov.

Diváci sa sťažujú, hráči sú spokojní

Z Kataru prichádzajú prvé sťažnosti na teplotu počas zápasov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Futbalisti sú spokojní, s teplotou na štadiónoch majú problémy diváci