Katar je otrokársky štát a FIFA o tom vie, tvrdia organizácie

Robotníci v Katare pracujú naozaj v náročných podmienkach.
Robotníci v Katare pracujú naozaj v náročných podmienkach. (Autor: SITA/AP)
SITA|19. máj 2015 o 11:11

Robotníci v Katare pracujú v podmienkach nevhodných pre život a FIFA sa tvári, že sa jej to netýka, povedala generálna sekretárka Medzinárodnej konfederácie odborových zväzov.

ZŰRICH. Reformná skupina Nová FIFA Teraz (originálny názov New FIFA Now, pozn.) sa obracia na spoločnosti a firmy, ktoré sa sponzoringom podieľajú na podpore Medzinárodnej futbalovej federácie.

Žiada, aby prehodnotili svoj postoj v súvislosti s porušovaním ľudských práv pri výstavbe štadiónov pre potreby majstrovstiev sveta v Katare v roku 2022.

qatar1_sitaap_r5452.jpeg

Podmienky pre robotníkov v Katare sú veľmi náročné. FOTO - SITA/AP.

Predstavitelia skupiny, ktorej vznik sa datuje k januárovému zasadnutiu Európskeho parlamentu v Bruseli, tvrdia, že všetky svetové značky podporujúce pokrytectvo FIFA nesú zodpovednosť za to, čo sa deje v Katare.

Robia v neľudských podmienkach

Reformná skupina chce vytvoriť tlak na najväčších sponzorov, aby sa začalo verejne hovoriť o neľudských podmienkach na stavbách v Katare.

qatar2_sitaap_r1318.jpeg

Robotníci v Katare vraj žijú v neľudských podmienkach. FOTO - SITA/AP.

Podľa doteraz publikovaných správ robotníci z Indie či Nepálu tam pracujú často za veľmi nízke mzdy. Žijú v špinavých príbytkoch s nedostatkom pitnej vody a stravy a celkovo nízkym sociálnym zabezpečením.

Po príchode do krajiny musia odovzdať pasy, aby ju len tak svojvoľne nemohli opustiť.

K iniciatíve Nová FIFA Teraz sa pridali viaceré medzinárodné robotnícke organizácie ako napríklad Medzinárodná konfederácia odborových zväzov (ITUC).

qatar3_sitaap_r781.jpeg

Katar je podľa organizácií otrokársky štát a FIFA o tom vie. FOTO - SITA/AP.

"Katar je otrokársky štát a FIFA o tom dobre vie. Robotníci tam pracujú v neznesiteľných podmienkach nevhodných pre život. Štát za to nechce prevziať zodpovednosť a najväčšia svetová futbalová organizácia sa tvári, že sa jej to netýka," povedala generálna sekretárka ITUC Sharan Burrowsová.

FIFA zodpovedá aj za mŕtvych

Jaimie Fuller, prezident firmy SKINS vyrábajúcej športové oblečenie, napísal veľkým svetovým podporovateľom FIFA - spoločnostiam McDonalds, Adidas či Coca-Cola - list, v ktorom sa im snaží vysvetliť hlavné problémy, ktorým musia čeliť emigranti pracujúci v Katare.

qatar4_sitaap_r4608.jpeg

Katar je prakticky už od zvolenia pod paľbou kritiky. FOTO - SITA/AP.

Zároveň im dal najavo, že poskytnutím veľkej sumy peňazí do pokladnice FIFA skryto podporujú všetky jej negatívne počiny z ostatných rokov. Sú nimi možná korupcia pri voľbe dejiska svetového šampionátu či nejasnosti okolo financovania kampane pred týmto výberom.

Katar je prakticky od svojho zvolenia za dejisko MS 2022 pod paľbou kritiky rôznych svetových organizácií ako typický produkt korupčného správania predstaviteľov FIFA a zároveň aj pre klimatické podmienky, ktoré z neho robia miesto nevhodné pre usporiadanie najväčšieho svetového futbalového sviatku.

qatar5_sitaap_r3398.jpeg

Robotníci v Katare počas obeda. FOTO - SITA/AP.

Podľa britského zákonodarcu Damiana Collinsa FIFA a jej sponzori nesú zodpovednosť aj za smrteľné úrazy na katarských staveniskách v súvislosti s prípravou MS 2022.

"Krv stoviek mŕtvych je aj na ich rukách. FIFA a jej podporovatelia sa naďalej tvária, že sa nič nedeje," uviedol Collins.

Informácie zverejnil portál insidethegames.biz.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Katar je otrokársky štát a FIFA o tom vie, tvrdia organizácie