Karhan pred duelom so Sev. Írskom pripomenul jalový útok

SITA|5. sep 2008 o 18:13

BRATISLAVA 5. septembra (SITA) - Staronovým kapitánom slovenskej futbalovej reprezentácie je 32-ročný Miroslav Karhan, ktorý sa do národného výberu SR vrátil po dlhšej prestávke. Bývalý ligový hráč Spartaka ...

BRATISLAVA 5. septembra (SITA) - Staronovým kapitánom slovenskej futbalovej reprezentácie je 32-ročný Miroslav Karhan, ktorý sa do národného výberu SR vrátil po dlhšej prestávke. Bývalý ligový hráč Spartaka Trnava, Betisu Sevilla, Besiktasu Istanbul a WfL Wolfsburg si deň pred úvodným kvalifikačným zápasom MS 2010 so Severným Írskom (v sobotu 6. septembra o 17.30 h v Bratislave) pochvaľoval atmosféru v mužstve. "Aj napriek nedávnej prehre s Grékmi (0:2, pozn.) sa na prvý dôležitý kvalifikačný zápas o postup na svetový šampionát všetci tešíme a chceme v ňom uspieť," konštatoval odchovanec hlohovského futbalu. Ako skúsený harcovník, ktorý má na konte 85 reprezentačných štartov, si hneď po návrate do národného mužstva SR všimol, že jeho nový hlavný tréner Vladimír Weiss kladie najväčší dôraz na disciplínu. A nie iba tú hernú na ihrisku, ale aj všeobecnú, ktorú od hráčov vyžaduje aj mimo trávnika, resp. mimo miesta pobytu počas reprezentačných zrazov a sústredení. "Myslím si, že to je veľmi dobrý trend a verím, že všetci sa úspešne dokážeme s ním popasovať, aby tréner Weiss nemusel riešiť ešte aj rôzne disciplinárne priestupky a problémy," pokračoval najskúsenejší hráč súčasného reprezentačného tímu SR.

"Pokiaľ ide o stretnutie so Severným Írskom, mementom by nám malo byť to, že sme už dávno nedali gól. Musíme to teraz napraviť," pripomenul staronový vodca slovenských futbalistov jalový útok, v ktorom v súčasnosti pôsobia hráči s mimoriadne zvlhnutým pušným prachom. "Samozrejme, že generálka s Gréckom nám nevyšla, ale na druhej strane si treba všimnúť, že prvý polčas sme s bývalými majstrami Európy dokázali držať krok. Žiaľ, v tom druhom sme Grékom nechali viac priestoru pre ich hru a už bolo zle. V mužstve Grécka hrajú totiž futbalisti, ktorí vedia, čo treba urobiť s loptou v ponúknutej gólovej šanci. Práve náš výkon v druhom polčase súboja s Gréckom by mal byť pre nás dostatočnou výstrahou pred začiatkom kvalifikácie o postup na MS 2010," povedal pre agentúru SITA Miroslav Karhan. Rodák zo Šulekova, ktorý okrem slovenskej najvyššej futbalovej súťaže skúsil na vlastnej koži súboje v španielskej, tureckej a nemeckej lige, na reprezentačnej úrovni videl na vlastné oči jediný vzájomný súboj Slovákov so Severnými Írmi. "V marci 1998 som bol v nominácii na stretnutie s nimi v Belfaste, ktoré sme prehrali 0:1, no do tohto stretnutia som nezasiahol. Celé som ho sledoval iba z lavičky náhradníkov," vrátil sa Karhan v spomienkach k jedinému medzištátnemu stretnutiu, ktoré slovenská reprezentácia so Severným Írskom odohrala. "Pokiaľ ide o nejakú konfrontáciu s klubmi so Severného Írska, na taký zápas si veru nespomínam," reagoval Karhan na otázku agentúry SITA.

Kapitán Slovákov v ďalšej besede o najbližšom medzištátnom stretnutí priznal, že pozná recept, ako v sobotu proti Severným Írom hrať, aby "Weissovci" úspešne vstúpili do práve sa rozbiehajúcej kvalifikácie o MS 2010.

"Aj keď bude teplo a bude sa ťažko dýchať, musíme k hráčom súpera pristupovať čoraz bližšie. Musíme nájsť spôsob, ako im nedať rozohrať ich kombinácie a nedovoliť im prejsť do rýchleho protiútoku. Musíme hrať disciplinovane a koncentrovane celý zápas, čiže viac ako 90 minút. Verím, že neustálym a dôrazným atakovaním ich postupne určite dostaneme pod tlak. Potom súper zvyčajne znervóznie a urobí chyby, z ktorých my môžeme ťažiť," vysvetlil autor 12 reprezentačných gólov spôsob, akým by on a jeho spoluhráči mali v sobotu na Tehelnom poli hrať. "Som presvedčený, že v súčasnom mužstve máme viacero hráčov, ktorí dokážu vyťažiť z chýb protihráča. Máme medzi sebou hráčov, ktorí sa vedia gólovo presadiť, hoci nám teraz budú chýbať dvaja šikovní útočníci - Šesták s Hološkom," dodal Miroslav Karhan.


Nachádzate sa tu:
Domov