Karabatičovci a ďalší hádzanári dostali za stávkovanie dištanc na šesť zápasov

Nikola Karabatič.
Nikola Karabatič. (Autor: SITA/AP)
TASR|6. feb 2013 o 10:22

Montpellier už ako istý majster prekvapujúco prehral v závere ročníka 2011/12 na palubovke Cesson Sevigne.

PARÍŽ. Elitný francúzsky reprezentant Nikola Karabatič, jeho brat Luka a ďalších päť hádzanárov dostalo za účasť na stávkarskom škandále dištanc na šesť zápasov.

Olympijský šampión Karabatič sa proti verdiktu plánuje odvolať.

Vedenie francúzskej hádzanárskej ligy (LNH) v zdôvodnení trestu uviedlo, že bratov Karabatičovcov, olympijského víťaza Samuela Honrubiu, Mladena Bojinoviča, Dragana Gajiča, Primoža Prosta a Issama Teju uznali vinným z "priameho alebo nepriameho podania stávky na výsledok zápasu".

Škandál sa týka zápasu zo záveru ročníka 2011/12, keď Montpellier už ako istý majster prekvapujúco prehral v 24. kole francúzskej ligy na palubovke Cesson Sevigne 28:31.

Na tento súboj boli zaznamenané zvýšené vklady, pričom väčšina z nich bola podaná približne v rovnakom čase. Až 99,94 percent z nich bola na polčasové vedenie outsidera.

Podľa vyšetrovateľov predstavovali vklady na tento zápas spolu až 87.880 eur, čo je 40-násobok priemeru na tento druh stretnutia.

Všetci siedmi potrestaní hráči boli v tom čase hráčmi Montpellieru. Od októbra sa škandálom zaoberá aj prokuratúra a hráči v ňom figurujú ako podozriví z podvodu a manipulovania zápasov.

V prípade dokázania viny im hrozí až päťročný nepodmienečný trest odňatia slobody a finančná pokuta. do výšky 75-tisíc eur.

Montpellier v oficiálnom stanovisku uviedol, že sa proti trestu pre svojich hráčov neodvolá.

Nikola Karabatič, ktorý minulý týždeň prestúpil do Aix-en-Provence, sa však s dištancom nechce zmieriť a verdikt pravdepodobne napadne.

"Je to trochu prekvapujúce a za vlasy pritiahnuté rozhodnutie," povedal Karabatič pre L'Equipe. "Uvidíme, čo sa stane, ale nemám z toho obavy."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Karabatičovci a ďalší hádzanári dostali za stávkovanie dištanc na šesť zápasov