Je to najlepšia vec, čo sa mi v živote stala. Kritici zmĺkli, tvrdil Neymar

Neymar (v žltom) rozhodol o víťazstve Brazílie.
Neymar (v žltom) rozhodol o víťazstve Brazílie. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|21. aug 2016 o 13:18

V ústach chrúmal zlatú medailu. Čelo si po zápase obviazal bielou páskou s nápisom 100 % Jesus. Neymar rozhodol, že futbalisti Brazílie získali prvýkrát olympijské zlato.

BRATISLAVA. Keď mal Neymar štyri mesiace, prežil autonehodu. Bol na zadnom sedadle. Šoféroval jeho otec. Poranil si chrbát a musel skončiť s futbalom.

„Syn vyviazol bez zranenia a vtedy som uveril, že bude mať v živote šťastie,“ tvrdil Neymar da Silva starší. Dnes je synovým agentom a spolu rozprávkovo bohatnú.

Od jedenástich, keď prišiel do Santosu, juniora považovali za vyvoleného. V trinástich sa s ním prvýkrát fotil Pelé. Futbalista minulého storočia sa pri označovaní svojho nástupcu vždy tak trochu neskromne zdráhal, v jeho prípade však spravil výnimku. Neymar da Silva Santos Junior.

Futbalisti Brazílie ovládli futbalový turnaj v Riu: fotogaléria

21.8.2016

„Je to futbalista, ktorý rozbúši srdce generácií a naplní ich čistou radosťou,“ povedal o ňom Pelé podľa marca.es. Stalo sa. 

Vďaka Neymarovi

Futbalisti Brazílie prvýkrát v dejinách vyhrali olympijské zlato. Hlavne vďaka Neymarovi. Kapitán vo finále proti Nemecku dal prvý gól. Nádherný, z priameho kopu. Zápas sa po riadnom hracom čase a predĺžení skončil 1:1, a tak rozhodli penalty. Tú poslednú premenil Neymar.  

Opakoval si - poslednú penaltu musím premeniť.
Opakoval si - poslednú penaltu musím premeniť. (Autor: TASR/AP)

„Je to najlepšia vec, ktorá sa mi v živote stala," radoval sa Neymar. Počas turnaja počúval aj urážky, že nie je pravým kapitánom. Bučali naňho. Pískali. Hrozili mu. 

„A je to. Teraz moji kritici zmĺknu. Svoje pocity neviem opísať. Splnil som si sen a splnil som aj sen mojej krajiny, na čo som nesmierne hrdý," dodal Neymar. Na turnaji dal celkovo štyri góly. 

Prestíž ich netrápi

Čelo si po zápase obviazal bielou páskou s nápisom 100 % Jesus. V ústach akoby chrúmal zlatú medailu. A potom si Neymar da Silva junior v obkľúčení fotografov kľakol na kolená a modlil sa. 

„Myslel som na jedinú vec: že jednoducho musím penaltu premeniť," vysvetľoval Neymar. 

Štadión Maracaná hučal a burácal. Spieval a skandoval. Azda nikto neriešil, že sa hralo iba finále olympiády s "béčkovým" obsadením.

Futbalový turnaj nemá na olympiáde prestížne postavenie. Nastupovať môžu len hráči do 23 rokov plus traja starší pomocníci. Medzi nimi Neymar. 

 Brazília sa zlata z futbalového turnaja dočkala na štvrtý pokus, keď v rokoch 1984, 1988 a 2012 vždy finále prehrala. Na konte má aj dva bronzy.

Ako sa na hviezdu patrí, Neymar rozhodol o víťazstve Brazílie 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Je to najlepšia vec, čo sa mi v živote stala. Kritici zmĺkli, tvrdil Neymar