Je pre nás ako finále, hovorí o dueli so Šachtarom Guardiola

Tréner Bayernu Pep Guardiola z odvety so Šachtarom nič iné ako víťazstvo neberie.
Tréner Bayernu Pep Guardiola z odvety so Šachtarom nič iné ako víťazstvo neberie. (Autor: SITA/AP)
TASR|10. mar 2015 o 09:15

Bayern Mníchov remizoval v Donecku 0:0. Lepšiu východiskovú pozíciu pred odvetou má aj Chelsea - v Paríži hrala s PSG nerozhodne 1:1.

BRATISLAVA. Bayern Mníchov a Chelsea Londýn vstúpia v stredu do odvetných duelov osemfinále Ligy majstrov 2014/2015 v úlohe favoritov.

Bayern privíta po bezgólovej remíze v prvom stretnutí ukrajinský Šachtar Doneck, Chelsea je proti Parížu St. Germain v sľubnej pozícii po nerozhodnom výsledku 1:1 spred troch týždňov.

Oba súboje majú výkop tradične o 20.45 h.

"Tento zápas je pre nás ako finále," vyhlásil pred duelom so Šachtarom kouč Bayernu Pep Guardiola. Jeho zverenci sa naladili sobotňajším ligovým víťazstvom 3:1 na pôde Hannoveru.

Zostrih z posledného ligového zápasu Bayernu v Hannoveri.


"Iba jediná vec má význam. A tou je naše víťazstvo," hovorí Guardiola.

"Vieme, čo musíme urobiť. Súper má extrémne rýchlych útočníkov a nesmieme mu dovoliť uplatniť jeho prednosti. Potrebujeme byť stopercentne pripravení, pretože jednoduché to nebude."

21 gólov v štyroch dueloch

Bayern je jasným lídrom nemeckej bundesligy. A je už aj vo štvrťfinále domáceho pohára. Napriek tomu jasnou prioritou zostáva úspech v Lige majstrov.

V základnej skupine ukázal bavorský veľkoklub svoju silu na domácich trávnikoch. Vyhral všetky tri duely bez inkasovaného gólu. A pôsobivá je i jeho aktuálna forma - v lige dal v uplynulých štyroch súbojoch spolu 21 gólov.

Stále mu však bude chýbať kapitán Philipp Lahm. Po zranení členka sa síce pripojil k spoluhráčom na pondelkovom tréningu, ale do najbližších zápasov ešte nezasiahne.

Zostrih z prvého zápasu medzi Šachtarom a Bayernom.

"Bayern musí postúpiť, ak chce dokázať príslušnosť k európskej elite," uviedol Lahm pre magazín Kicker.

"Proti mnohým súperom sme oprávnene v pozícii favorita. A tak to bude aj v stredu. Je iba na nás, aby sme to dokázali na trávniku."

Bayern prvý duel dohrával bez vylúčeného Xabiho Alonsa, ktorý bude v odvete absentovať. Do kádra sa po zranení vrátil obranca Medhi Benatia.

Najsilnejší klub na svete

Rumunský kouč Šachtaru Mircea Lucescu vie, že jeho zverencov nečaká v Allianz Aréne ľahká úloha. Volá preto po silnej tímovej disciplíne.

"Podľa môjho názoru je Bayern momentálne najsilnejším klubovým mužstvom na svete. Musíme na jeho kvality a mimoriadnu taktickú disciplinovanosť odpovedať rovnakou mincou a presne dodržiavať to, na čom sa v kabíne dohodneme," vyhlásil.

Jeho tím môže mať nevýhodu v tom, že jarná ligová súťaž na Ukrajine sa rozbehla až koncom februára.

"V tomto je Bayern ďaleko pred nami. Samozrejme, navrch má aj kvalitou kádra, ale vo futbale logika nie vždy platí. Vo futbale je možné všetko."

Do kádra Šachtaru, ktorý ťahá sedemzápasovú šnúru bez prehry v súťažných zápasoch, sa po vypršaní trestu vracia defenzívny stredopoliar Taras Stepanenko.

Ukrajinský tím v sobotu v domácej najvyššej súťaži remizoval na pôde Metalistu Charkov 2:2.

Liga majstrov - odvety osemfinále, streda 20.45 h:

Bayern Mníchov - Šachtar Doneck

Rozhoduje: William Collum (Škót.)

/Prvý zápas: 0:0/

Chelsea Londýn - Paríž St. Germain

Rozhoduje: Björn Kuipers (Hol.)

/Prvý zápas: 1:1/

Chelsea chce ďalšiu trofej

Chelsea po sedemdňovom oddychu nastúpi na Stamford Bridge proti PSG s túžbou vyradiť svojho súpera z pohárovej Európy druhý rok za sebou. Vlani práve domáci duel rozhodol vo štvrťfinále o postupe londýnskeho klubu.

Chelsea po víťazstve v anglickom Ligovom pohári pred vyše týždňom túži po ďalšej trofeji.

"Triumf v pohári bol skvelý, atmosféra v hľadisku i šatni úžasná. Musíme si z toho zobrať pozitívnu skúsenosť aj do Ligy majstrov. Chceme ešte viac trofejí," uviedol pre klubový web obranca Gary Cahill.

Paríž St. Germain bojuje vo francúzskej lige o špicu s Lyonom a Marseille. Cez víkend si doma hravo poradil s Lensom 4:1.

Zostrih posledného ligového zápasu PSG s Lens.


"Boli sme efektívni a musíme to ukázať aj v Londýne," povedal po stretnutí tréner francúzskeho majstra Laurent Blanc.

Kritizoval však argentínskeho útočníka Ezequiela Lavezziho. Ten nepremenil stopercentnú šancu pred prázdnou bránkou. "Ak to isté urobí na Stamford Bridge, tak asi nebudem jediný, kto ho za to nepochváli."

Musia využiť každú šancu

Blanc už môže v odvete počítať aj so stredopoliarom Yohanom Cabayem. Ten absentoval pre problémy so slabinami, ale jeho zdravotný stav mu umožní vybehnúť na trávnik.

Chýbať však budú brazílsky krídelník Lucas a obranca Serge Aurier. Obaja ešte nie sú po zranení v poriadku.

"Vieme, že môžeme Chelsea na jej trávniku šokovať. Veríme si. Pravdou je, že proti Lensu sme dali štyri góly, v Londýne ale možno ani nebudeme mať spolu toľko šancí. Preto musíme každú využiť," hovoril Blanc.

Zostrih z prvého zápasu medzi PSG a Chelsea.

Na Stamford Bridge sa vracia niekdajší miláčik domáceho publika David Luiz - v inom drese. Dobre preto pozná trénera súpera Joseho Mourinha.

"Je špeciálny možno pre vás, ale nie pre mňa. Na časy v Chelsea ale spomínam v dobrom. Bolo to krásne obdobie s množstvom triumfov," uviedol brazílsky obranca.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Je pre nás ako finále, hovorí o dueli so Šachtarom Guardiola