Netradičný beh i účasť v atletickej lige. Volka čakajú posledné dva štarty v sezóne

Ján Volko.
Ján Volko. (Autor: TASR/AP)
SITA|5. sep 2017 o 11:27

Slovenský šprintér získal v tomto roku štyri medaily.

BRATISLAVA. Päťdesiatdeväť štartov - toľko absolvoval šprintér Ján Volko dovedna v halovej aj letnej atletickej sezóne. Ešte však neskončil, v pláne má minimálne dva.

Ako informuje internetová stránka Slovenského atletického zväzu (SAZ), jubilejný šesťdesiaty už v stredu 6. septembra o 16:30 na 2. ročníku mítingu JBL Jump Fest v centre Košíc na Alžbetinej ulici pri Dóme sv. Alžbety.

Beh na netradičných 50 yardov (45,72 m) absolvuje dvakrát a jeho súpermi budú český rekordér Jan Veleba (10,23) a jeho krajan Zdeňek Stromšík s osobným rekordom 10,29 sekundy.

Šprintovať sa bude na špeciálne skonštruovanej rovinke so superrýchlym povrchom značky Mondo.

Víťazom bude šprintér s najlepším súčtom časov z oboch behov.

Podujatia sa zúčastní i veľký šampión

Súťaž šprintérov je v rámci projektu Street Athletics ("atletika na ulici") JBL Jump Fest novinka, okrem toho sa bude súťažiť v diaľke a trojskoku.

Okrem sestier Dany a a Jany Velďákových sa predstaví napríklad aj Ignisious Gaisah, ktorý vo farbách Ghany a neskôr Holandska získal v diaľke tituly halového majstra sveta (2006), vicemajstra sveta (2013), majstra Afriky (2006), majstra Commonwealthu (2006) a minuloročného vicemajstra Európy.

Jeho osobný rekord je úctyhodných 843 cm.

Ignisious Gaisah (vpravo).
Ignisious Gaisah (vpravo). (Autor: TASR/AP)

Získal štyri medaily

Dvadsaťročný Volko ukončí náročnú sezónu, v ktorej získal až štyri cenné kovy (striebro na 60 m na halových ME, zlato na 200 m a striebro na 100 m na ME do 23 rokov v Bydgoszczi a bronz na 200 m na Svetovej univerziáde v Tchaj-peji), v sobotu vo finále slovenskej atletickej ligy v Dubnici nad Váhom.

S tréningom začneme na začiatku októbra zrejme náročnou tatranskou hrebeňovkou v prvý októbrový víkend.


Naďa Bendová, trénerka Jána Volka

V drese AC Stavbár Nitra, za ktorý hosťuje, pobeží naisto stovku. Druhá disciplína zatiaľ nie je istá.

"Zákruty v Dubnici sú veľmi ostré, nie vhodné pre dvojstovku. Preto sme zvažovali možnosť bežať test na 400 metrov, čo by nám mnohé napovedalo, ako sa uberať v príprave na novú sezónu," uviedla Volkova trénerka Naďa Bendová.

"Uvidíme, ako sa napokon rozhodneme. Budeme o tom ešte debatovať, nejdeme nič šponovať. Všetko závisí od toho, ako sa bude Janko cítiť," zdôraznila.

Školské i spoločenské povinnosti

Po ligovom finále čaká Jána Volka podľa www.atletikasvk.sk vytúžený oddych - štyri týždne bez atletiky. Využije ich na plnenie si školských i spoločenských povinností.

Člen Národného športového centra je totiž ambasádor Európskeho týždňa športu 2017.

"S tréningom začneme na začiatku októbra zrejme náročnou tatranskou hrebeňovkou v prvý októbrový víkend. V pláne máme aj sústredenie v juhoafrickom Potchefstroome, kam by sme mali odletieť na štyri týždne 14. novembra," priznala trénerka.

"Bude základ pre prípravu na halovú sezónu, v ktorej, našťastie, nemusíme naháňať limit na halové MS, keďže čas 6,63 splnil už v tomto roku," dodala Bendová, ktorá slovenského šprintérskeho rekordéra pripravuje spoločne s kondičným koučom Róbertom Kresťankom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Netradičný beh i účasť v atletickej lige. Volka čakajú posledné dva štarty v sezóne