Jakub Müller: Nevidím dôvod, prečo by Monika nemohla byť čoskoro medzi svetovou elitou (rozhovor)

Monika Chochlíková priviezla z Bellatoru cenné víťazstvo. Svoju ruku k dielu priložil aj Jakub Müller.

Slovenská reprezentantka Monika Chochlíková zaznamenala obrovský úspech, keď na turnaji Bellator v Miláne dokázala submisiou ukončiť svoju súperku a zaknihovať tak prvú výhru v kolotoči MMA. Jedným z dôležitých pilierov v rohu Chochlíkovej bol aj MMA tréner klubu JMFS Jakub Müller.

Ty si Monike pomáhal s tréningom grapplingu a celkovo MMA. Kedy ťa Monika oslovila s ponukou trénovať ju? Váhal si, či ju vezmeš?

Bolo to cca 4 týždne do zápasu. Áno, váhal. Ja baby historicky trénovať veľmi neviem. Všetok môj pedagogický um spočíva v urážkach, šikanovaní a prisprostlých vtipoch, čo sa u žien, samozrejme, absolútne nedá uplatniť. Dosť som sa bál, že to nezvládneme, pripraviť ženskú zápasníčku a ešte na takej úrovni. Cítil som obrovskú zodpovednosť k Tomovi a Monike. Prirovnal by som to k tomu, keď som pískal na UFC. To som taktiež pôvodne chcel odriecť a chalani z klubu ma museli presvedčiť, že na to mám a zvládnem to.

Mala Monika už nejaké zaklady zeme, alebo ste začali od nuly?

Tak MMA mínus thajský box nie je iba zem. Je tam i wrestling, ground and pound, MMA klinč... Začínali sme stavať na zelenej lúke, ale ja toto preferujem. I vďaka tomu to šlo naozaj neuveriteľne rýchlo.

Na čom ste s Monikou za ten krátky čas pracovali najviac?

Obrana proti takedownom, obrana proti submisiám a pozičné úniky. Veľa sme išli aj guard zo spodnej pozície. Nejake tie lakte zo spodu si myslim že boli vidieť. Obrana proti úderom, to je taktiež dôležité. Neutiahnem súpera na triangel, keď ma skôr knokautuje.

Ako by si zhodnotil jej schopnost učiť sa a celkové pohybové zdatnosti?

Monika je elitný športovec, jej výsledky v stand upe nie sú náhoda. Nenašli to v kinder vajíčku. Okrem enormného pohyboveho talentu má profi pristup a skvelú tréningovú morálku. Nefňuká, nediskutuje, nešpekuluje... Robí, čo sa po nej chce. A tým pádom je ten tréningový proces maximálne efektívny.

S akou taktikou ste nastupovali do súboja?

Plán bol sa úplne vyhnúť zemi. Súperku sme videli na zemi len na fotkách, kde vyhrala zlaté medaily na lokálnom turnaji v grapplingu. Tam bol vidieť správne chytený triangel a horšie chytený RNC. Reprezentovala Werdum Training Center Bordeaux, jej tréner je black belt a majú tam aj dalšie čierne pásy. Take jej úroveň zeme a wrestlingu bola úplnou záhadou. Mohlo sa taktiež stať, že sa na MMA kariéru dôkladne chystala už veľmi dlhú dobu.

Ako by si zhodnotil súperku?

Súperka ma veľmi sklamala, i celý jej tím. Na takejto úrovni som zvyknutý na športové správanie. Pred zápasom bola k Monike arogantná, počas zápasu predvádzala jeden faul za druhým (niekoľkokrát prsty v očiach, hlavička, chytanie pletiva, dokonca vraj strčila Monike prst do nosa). Keď Monika chytila submission, tak sa pokúsila o tzv. Brazilian tap, čo znamená, že skúsila klepnúť raz, či Monika nepustí techniku, až potom odplácala regulérne. Aj tréner súperky bol po zapase nešportový. Chcel som sa ho spýtať, či mu ten black belt dal Mickey Mouse, pretože s všetkou úctou bola Monika po 16-tich tréningoch na zemi lepšia.

Monika ukončila duel naozaj netradične. Bola submisia Scorpion rib crush tvoj nápad?

To ma vôbec nenapadlo a nebudem si za to brať žiadne zásluhy. Na tréningu to už pár rokov nejdeme, odkedy veľmi nechodíme na turnaje v grapplingu. To si Monika odkukala sama. Vyskúšala to na sparingu, súperka odklepala, tak videla, že to je možnosť. Má extrémne silné nohy na svoju váhu, takže to v zapase vyšlo.

Ak chceme hľadať moju prácu v tej finálnej sekvencii, tak sa pozrime na hip escape, ktorým utiekla zo side controlu, alebo na lakte zo spodu, po ktorych to súperku v tej pozícii prestávalo baviť. To sú veci, na ktorých sme makali.

Ako by si celkovo zhodnotil Chochlíkovej výkon?

Tu sa nedá hovoriť inak než v superlatívoch. Obrovský športový úspech, klobúk dolu pred ňou a Tomášom.

Rozprávali ste už o prípadnej ďalšej spolupráci, ak by Monika ostala pri MMA?

To nezaleží na mne. Z mojej strany záujem je, baví ma s ňou pracovať. Uvidíme, akým smerom bude smerovať kariéru. Myslím, že teraz ponúk nebude mať málo z oboch svetov, či už MMA alebo stand upu.

Koľko času by Monika ešte potrebovala, aby sa v MMA dostala medzi elitu?

Toto nie je exaktná veda, ale nevidím dôvod, prečo by to nemohlo byt čoskoro. V stand upe je svetová trieda, takže v MMA nepotrebuje byť žaden Demian Maia. Treba sa naučiť predovšetkym to, čo jej pomôže presadiť si, v čom je dobrá. Ako napríklad Adesanya.

Ako sa cítiš ako hlavný trener zeme, keď dekorovaná postojárka ukončí takýto dôležitý duel submisiou?

Ja to vôbec takto neberiem. Z 99,99 percenta je to zásluhou Tomáša a možno tak z 0,01 moja. Dnes je strašne módne sa chváliť výsledkami cudzej práce, ale ja to tak necítim. Je to výhra Toma a Moniky, ich veľký večer, vysledok rokov tvrdej driny a zaslúžená odmena. Ja som sa k tomu proste náhodou priplietol a mal to šťastie ten zážitok zdieľať s nimi. Veľmi im to prajem, sú to super ľudia.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Jakub Müller: Nevidím dôvod, prečo by Monika nemohla byť čoskoro medzi svetovou elitou (rozhovor)