Jaap Stam oznámil definitívne ukončenie svojej kariéry

SITA|29. okt 2007 o 15:53

AMSTERDAM 29. októbra (SITA, AP) - Holandský obranca Jaap Stam na pondelkovej tlačovej konferencii oznámil definitívne ukončenie svojej bohatej profesionálnej kariéry. "Fyzicky sa už necítim na to, aby ...

AMSTERDAM 29. októbra (SITA, AP) - Holandský obranca Jaap Stam na pondelkovej tlačovej konferencii oznámil definitívne ukončenie svojej bohatej profesionálnej kariéry. "Fyzicky sa už necítim na to, aby som hral na 100 percent. Počas zápasov som sa už viac obával o seba ako o protihráčov. To rozhodne nie je akceptovateľné, špeciálne od niekoho, koho hra je založená na fyzickom prístupe. V stretnutiach musím ísť vždy naplno, nie na 60 či 70 percent," povedal 35-ročný stopér, ktorý už pred touto sezónou zvažoval, že "kopačky zavesí na klinec": "Napokon som sa však rozhodol odštartovať tento ročník, pretože som dúfal, že to bude lepšie. Po niekoľkých týždňoch som si však uvedomil, že to nebol správny krok."

"Skala z Kempenu", ako znie Holanďanova futbalová prezývka, slávila najväčšie úspechy počas účinkovania v Manchestri United. S "červenými diablami" získal mohutný stopér tri tituly v Premier League a v pamätnom roku 1999 zdvihol nad hlavu aj trofej v Lige majstrov. V tom istom a aj nasledujúcom roku bol vyhlásený za najlepšieho obrancu tejto najprestížnejšej klubovej pohárovej súťaže na starom kontinente. Do sveta veľkého futbalu ho katapultovali výkony v PSV Eindhoven, kde pôsobil v rokoch 1996 - 1998 po predchádzajúcich angažmánoch v tímoch FC Zwolle, Cambuur Leeuwarden a Willem II Tilburg.

Anglickú kapitolu svojej klubovej kariéry uzavrel Stam v roku 2001, kedy zamieril údajne po sporoch s trénerom Alexom Fergusonom do Lazia Rím. Z prvého roka svojho účinkovania v Serii A vynechal päť mesiacov pre trest za pozitívny nález nandrolonu. V roku 2004 opäť menil dres, prestúpil do AC Miláno. V Ajaxe zakotvil vlani, ale neustále ho sužovali zranenia a k jeho rozlúčke zrejme prispel aj fakt, že amsterdamský tím túto sezónu neuspel v snahe prebojovať sa do skupinovej fázy Ligy majstrov.

Stam má za sebou aj bohaté reprezentačné skúsenosti, v drese "Oranjes" sa predstavil v 67 zápasoch a strelil 3 góly. Bol súčasťou mužstva, ktoré sa na svetovom šampionáte 1998 vo Francúzsku dostalo do semifinále a na domácich ME 2000 mal podiel na vypadnutí Holandska v rovnakej fáze, keď nepremenil penaltu v rozstrele zápasu s Talianskom. Do tretice neprekročil semifinálový prah na ME 2004 v Portugalsku, po ktorých oznámil koniec reprezentačnej kariéry.


Nachádzate sa tu:
Domov