Islanders si chcú udržať Marcinka, Valábik je voľný

Tomáš Marcinko
Tomáš Marcinko (Autor: TASR)
TASR|26. jún 2012 o 16:09

New York Islanders ponúkol slovenskému útočníkovi Tomášovi Marcinkovi kontrakt.

New York Islanders predložil kvalifikovanú ponuku slovenskému útočníkovi Tomášovi Marcinkovi, ktorý by inak nadobudol status neobmedzeného voľného hráča NHL.

NEW YORK. Táto situácia nastala v prípade obrancu Borisa Valábika, na ktorého si mohol rovnaké právo uplatniť Pittsburgh Penguins.

Pondelok bol pre kluby NHL hraničným termínom vo vzťahu k svojim obmedzeným voľným hráčom. Tým, že "ostrovania" slovenskému centrovi predložili základnú ponuku (v jeho prípade s povinným 10-percentným navŕšením platu), zaviazali si ho k rokovaniam o novej zmluve. V prípade, že medzi nimi nedôjde k dohode, obe strany sa môžu so žiadosťou o verdikt obrátiť na arbitráž.

Dvadsaťštyriročný Marcinko strávil uplynulé štyri sezóny na farme Bridgeport Sound Tigers, pričom v predchádzajucom ročníku nazbieral v 65 zápasoch 21 bodov (8+13). Islanders si ho vybrali v drafte v roku 2006 vo štvrtom kole z celkového 115. miesta.

Po otvorení trhu s voľnými hráčmi 1. júla bude môcť ktorýkoľvek klub NHL siahnuť po Valábikovi, ktorý po neprejavení záujmu o jeho služby zo strany "tučniakov" nadobudol štatút neobmedzeného voľného hráča.

Dvadsaťšesťročný zadák odohral v minulej sezóne v drese farmárskeho tímu Wilkes-Barre Scranton Penguins zo zdravotných dôvodov len tri zápasy, v ktorých nebodoval. Atlanta Thrashers ho v roku 2004 draftovala v prvom kole z 10. miesta.

Druhým a zároveň posledným neobmedzeným voľným hráčom spod Tatier bude pred novou sezónou ďalší obranca Milan Jurčina, ktorý z vekového hľadiska nadobudol tento štatút už po skončení ročníka 2009/10.

Na zozname obmedzených voľných hráčov figurovali aj útočník Milan Kytnár (Edmonton Oilers) a obranca Juraj Mikuš (Toronto Maple Leafs), obaja však už podpísali zmluvy s klubmi Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). Dvadsaťtriročný Mikuš sa upísal HC Lev Praha a jeho rovesník Kytnár bude pôsobiť v Slovane Bratislava.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Islanders si chcú udržať Marcinka, Valábik je voľný