Indurain verí Armstrongovi: vždy rešpektoval pravidlá

(Autor: SITA/AP)
SITA|23. okt 2012 o 16:59

Päťnásobný víťaz Tour de France Miguel Indurain je jedným z mála ľudí, ktorí ešte veria v čistotu úspechov svojho cyklistického nasledovníka Lancea Armstronga.

MADRID. Španiel, ktorý dokázal slávne preteky vyhrať päťkrát za sebou (1991 - 1995), nechce veriť výsledkom vyšetrovania Antidopingovej agentúry USA (USADA) opierajúcim sa o výpovede Američanových tímových kolegov z tímu US Postal.

"Ešte aj teraz som presvedčený, že je nevinný. Vždy rešpektoval pravidlá, vyhral všetky spory," povedal Indurain, ktorý je po pondelkovom rozhodnutí Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) potvrdzujúcom sankcie USADA znova rekordérom v počte žltých tričiek z Tour de France.

O prvenstvo sa delí s Jacquesom Anquetilom, Bernardom Hinaultom a Eddym Merckxom, ktorý naopak priznal, že Armstrongovi naletel.

Texasan bol až do pondelka oficiálne sedemnásobným víťazom Tour de France, konkurentov deklasoval v rokoch 1999 - 2005. Po verdikte UCI zostanú tieto ročníky pravdepodobne bez víťaza.

Indurain vyslovil vážne pochybnosti o disciplinárnom konaní proti Armstrongovi, pretože mu ani raz nedokázali užívanie zakázaných látok pozitívnym testom.

"Som z toho trochu prekvapený. Zvláštne, že ho odsúdili iba na základe výpovedí. Pravidlá hovoria jasne, ale teraz to vyzerá tak, že sa zmenili," neodpustil si ironickú poznámku Indurain.

Prekvapenia sa dočkal aj od Armstronga: "Vždy bol veľkým bojovníkom. Nechápem, prečo to vzdal. Myslím si, že sa vráti, odvolá sa a dokáže, že všetky tie roky hral férovú hru."

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Indurain verí Armstrongovi: vždy rešpektoval pravidlá