Slovan reaguje: Útok na ženu so šálom bol v stanovisku Trnavy otočený

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: SITA)
Igor Dopirák|1. okt 2018 o 19:10

Spartak tvrdí, že vinu nesú aj hostia.

BRATISLAVA. "Po našom góle sa postavil a zatlieskal. Zozadu ho kopol nejaký človek, keď sa otočil a spýtal sa ho, čo robí, tak dostal päsťou do tváre," opisoval Martin Ševela pre denník Šport incident, ktorý sa udial jeho synovi počas sobotňajšieho derby v Trnave medzi domácim Spartakom a Slovanom Bratislava (1:2).

Okrem syna mal tréner Slovana na tribúne aj manželku, dcéru a svokru. Spolu s nimi boli na štadióne aj rodinní príslušníci ďalších ľudí z hosťujúceho klubu.

Rodina podala trestné oznámenie

"Už pred incidentom im ľudia okolo nadávali, keď sa nepostavili pri trnavskej hymne. Syn síce nemá nič zlomené, ani vybité zuby, ale bolí ho hlava," doplnil Ševela.

Jeho syn bol vypovedať na polícii a na útočníka, ktorého bezpečnostná služba spacifikovala, podali Ševelovci trestné oznámenie.

Na útok zareagoval aj samostný klub, ktorý udalosť prostredníctvom technicko-investičného riaditeľa klubu Zdena Romana nahlásil do zápisu o stretnutí.

"Nikoho neprovokovali, iba sa radovali z gólu. Za to, že boli blízko k domácim fanúšikom, oni nemôžu. Tie vyhradené miesta pre rodinných príslušníkov našich hráčov a trénerov dostávame od Spartaka," uviedol Roman pre sport24.pluska.sk.

Sedeli v domácom sektore

Na incident sa rozhodol reagovať aj domáci klub. Spartak konanie svojich fanúšikov odsúdil a urobí všetky opatrenia, aby sa v budúcnosti nič podobné nestalo.

"SBS okamžite zadržala a odovzdala dvoch účastníkov incidentu polícii. Ďalej je už na orgánoch činných v trestnom konaní, aby prípad vyšetrili. Klub bude prípad dôsledne sledovať a požadovať exemplárne potrestanie vinníkov," uvádza sa v pondelňajšom stanovisku Trnavy, ktoré poslal médiám Marek Ondrejka, PR a event manažér klubu.

Pozrite si momentky zo zápasu FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava: fotogaléria

6.10.2018

Zástupcovia Spartaka počas polčasovej prestávky premiestnili rodinných príslušníkov hosťujúcich trénerov do sektoru VIP, v ktorom stretnutie dosledovali.

Spartak však tvrdí, že časť viny nesú aj napadnutí priaznivci Slovana.

"Celý štadión, s výnimkou sektoru hostí, je sektorom domácich. Sektor 8, hneď vedľa VIP, v ktorom boli uvedení rodinní príslušníci hostí, je teda taktiež domácim sektorom. Okrem rodín a príbuzných súperovho tímu doňho chodia aj rodinní príslušníci a príbuzní nášho tímu," uviedol klub.

Domácich mali provokovať

Podľa neho mali rodinní príslušníci hostí provokovať okolo sediacich domácich fanúšikov, pričom mali pri sebe klubové symboly Slovana.

Obhajovať to, že domáci fanúšik uštedrí komukoľvek kopanec do chrbta a úder do tváre, po ktorom skončí človek s prasknutým nosom, údajnými provokáciami, považujeme za nesprávne a nešťastné.


Časť zo stanoviska ŠK Slovan Bratislava

"Áno, každý má právo na radosť a podporu svojho tímu. Ale v medziach noriem. Ak to má byť ešte aj v klubových symboloch, tak potom je táto možnosť v sektore hostí."

Trnavský klub tiež tvrdí, že hostia, ktorí dostali od klubu 20 VIP vstupeniek, požadovali ešte ďalších päť navyše.

"Dostali ich. Niekoľko z ich celkového počtu 25 však zostalo napokon nevyzdvihnutých a rodinní príslušníci sledovali zápas zo sektoru 8. Možno to chcelo len lepšiu organizáciu v rámci vnútra samotného Slovana. A rodinní príslušníci mohli zápas sledovať aj z priestorov VIP," uviedol Spartak.

Spúšťač? Nestáli počas trnavskej hymny

Na incidenty, ku ktorým počas stretnutia došlo, ako aj na stanovisko Trnavy, sa v utorok rozhodol reagovať Slovan. Vo svojom stanovisku potvrdil, že udalosti nahlásil do oficiálneho zápisu o stretnutí.

"Prípadom by sa tak mala zaoberať Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu," píše Slovan.

Bratislavský klub ocenil rýchly zásah usporiadateľskej služby, no nesúhlasí s niektorými informáciami v stanovisku Trnavy.

Slovan odmieta, že by rodinní príslušníci trénerov a hráčov klubu provokovali domácich priaznivcov.

"Naopak, sami boli od úvodného výkopu terčom verbálnych útokov. A to len kvôli tomu, že nevstali pri nástupe hráčov a hymne Il Silenzio," uvádza klub.

Trénerov syn skončil s prasknutým nosom

Ševelov syn podľa Slovana nemal na sebe klubový šál a nijako neprovokoval domácich fanúšikov. Slovan sa odvoláva na výpovede očitých svedkov a kamerové záznamy.

"Obhajovať to, že domáci fanúšik uštedrí komukoľvek kopanec do chrbta a úder do tváre, po ktorom skončí človek s prasknutým nosom, údajnými provokáciami, považujeme za nesprávne a nešťastné," tvrdí bratislavský klub.

Fanúšička Slovana bojuje o svoj šál s priaznivcom Trnavy.
Fanúšička Slovana bojuje o svoj šál s priaznivcom Trnavy. (Autor: FC Spartak Trnava)

Slovan reagoval aj na správanie domáceho priaznivca, ktorý chcel fanúšičke hostí pri presune do VIP sektoru násilím zobrať šál so symbolmi bratislavského klubu.

Video si môžete pozrieť tu.

"Je to, že mala na sebe šál, dôvod na to, aby muž zaútočil na ženu? Na videozázname jasne vidno, ako dotyčný fanúšik zaútočil na túto ženu a ako mu následne usporiadateľ dôrazne dohovára. Mrzí nás, že v stanovisku trnavského klubu bola táto situácia otočená a ako vinníčkou bola vykreslená rodinná príslušníčka nášho trénera," doplnil.

Bratislavčania ďalej uviedli, že rodinní príslušníci hráčov, trénerov a zamestnancov Slovana, ktorí po incidente zostali v sektore 8, museli následne počúvať verbálne vyhrážky.

"Dôrazne tak odmietame tvrdenia Spartaka o údajných provokáciách, ktoré viedli k útokom na rodinných príslušníkov hráčov a trénerov Slovana . Naopak, od začiatku zápasu smerovali urážky a neverbálne útoky od trnavských divákov, ktoré vyvrcholili do fyzického útoku," dodal Slovan.

Stanovisko FC Spartak Trnava:

/bez redakčných úprav/

"FC Spartak Trnava reaguje na incident, ktorý sa stal rodinným príslušníkom realizačného tímu Slovana Bratislava počas záveru prvého polčasu nedeľného derby na štadióne ŠAM CA.

V prvom rade tvrdo odsudzujeme napadnutie tejto skupinky fanúšikmi na štadióne. Takéto prípady majú u nás nulovú toleranciu a sú neakceptovateľné. Tobôž, ak sú páchané na ženách. Toto považujeme za absurdné a nepredstaviteľné. Klub urobí všetky opatrenia a vyvodí patričné dôsledky, aby sa v budúcnosti nič takéto neopakovalo.

Konali sme však hneď po napadnutí fanúšičok. SBS okamžite zadržala a odovzdala dvoch účastníkov incidentu polícii. Ďalej je už na orgánoch činných v trestnom konaní, aby prípad vyšetrili. Klub bude prípad dôsledne sledovať a požadovať exemplárne potrestanie vinníkov.

Okrem toho, že klub a SBS urobili maximum na zadržanie fanúšikov, čo sa aj podarilo, jeho zástupcovia sa ihneď po zápase osobne ospravedlnili poškodeným. Konkrétne technickému riaditeľovi Slovana Zdenovi Romanovi, trénerom Martinovi Ševelovi a Ivanovi Vrabcovi, ako aj ich manželkám a rodinným príslušníkom.

Po incidente, v prestávke, boli zástupcami klubu premiestnení do sektoru VIP, kde zápas dosledovali. Po ňom, zasa zástupcami klubu, boli odprevadení k autám a opustili štadión.

Toto bolo jedna strana mince, je nutné však povedať aj o druhej.

Celý štadión, s výnimkou sektoru hostí, je sektorom domácich. Toto netreba ani pripomínať. Sektor 8, hneď vedľa VIP, v ktorom boli uvedení rodinní príslušníci hostí, je teda taktiež domácim sektorom. Okrem rodín a príbuzných súperovho tímu doňho chodia aj rodinní príslušníci a príbuzní nášho tímu.

Podobne takto je to na všetkých štadiónoch na Slovensku, rovnako takto isto sa miešajú rodinní príslušníci na tribúne na Slovane, keď tam hrá Spartak. Iba s jediným rozdielom. Naši rodinní príslušníci do takéhoto sektoru na Pasienkoch chodia bez označenia klubových symbolov, čiže napríklad aj bez šálov. Zápas vnútorne prežívajú, ale bez podobných prejavov ako to robili rodinní príslušníci Slovana v Trnave.

S klubovými symbolmi, so šálmi v ruke, provokáciami a neustálymi hádkami smerom k ľuďom okolo seba, s vyvrcholením incidentu krátko po vedúcom góle v závere prvého polčasu. Áno, každý má právo na radosť a podporu svojho tímu. Ale v medziach noriem. Ak to má byť ešte aj v klubových symboloch, tak potom je táto možnosť v sektore hostí.

Anglicko. Vyspelá futbalová krajina. Celý štadión považujú domáci za svoj sektor. S výnimkou toho hosťujúceho. Bez klubových symbolov, iba s prejavom radosti v domácich sektoroch. To zažil jeden rodič slovenského reprezentanta. Bez ohľadu kto to bol, bol okamžite vyvedení SBS zo štadióna. Neakceptovateľné. Urážajúce. Pre domáci tím, ktorý dostal gól a súperov fanúšik – rodinný príslušník - sa tešil v domácom sektore.

Apropo. Slovanisti namiesto 20 VIP vstupeniek, na ktoré mali nárok, požadovali od nášho klubu ďalších päť navyše. Dostali ich. Bez problémov. Niekoľko z ich celkového počtu 25 však zostalo napokon nevyzdvihnutých a rodinní príslušníci sledovali zápas zo sektoru 8. Možno to chcelo len lepšiu organizáciu v rámci vnútra samotného Slovana. A rodinní príslušníci mohli zápas sledovať aj z priestorov VIP.

Mimochodom, od otvorenia nového ŠAM CA na každom zápase v spomínanom sektore 8 sedávajú rodinní príslušníci súpera a doteraz ešte nikdy k podobnej situácii neprišlo. Aj toto svedčí o tom, že v sobotu to nebolo všetko v poriadku ani zo strany fanúšikov - rodinných príslušníkov Slovana. Určite sa nesprávali tak, ako by sa to očakávalo."

Stanovisko ŠK Slovan Bratislava:

/Bez redakčných úprav/

"ŠK Slovan Bratislava okamžite po skončení zápasu v Trnave zareagoval na verbálne a neverbálne útoky, ktorým boli vystavení niektorí rodinní príslušníci našich trénerov i hráčov. Celú udalosť sme nahlásili do oficiálneho zápisu o stretnutí a prípadom by sa tak mala zaoberať Disciplinárna komisia SFZ.

Prijímame ospravedlnenie FC Spartak Trnava a oceňujeme rýchly zásah usporiadateľskej služby, ktorá promptne zareagovala na vzniknutú situáciu, identifikovala útočníkov a odviedla poškodených do priestorov VIP.

Považujeme za potrebné zareagovať na určité informácie, ktoré prostredníctvom stanoviska Spartaka Trnava odzneli v masmédiách. V sektore 08, kde sa udial spomínaný incident, sedeli rodinní príslušníci hráčov, trénerov a zamestnancov ŠK Slovan Bratislava. Po stretnutí sme nezávisle od seba kontaktovali viacerých z nich, aby nám popísali udalosti, ktoré predchádzali fyzickému napadnutiu syna hlavného trénera ŠK Slovan.

Odmietame tvrdenia o tom, že by rodinní príslušníci trénerov a hráčov ŠK Slovan provokovali domácich priaznivcov alebo vyvolávali hádky. Naopak, sami boli od úvodného výkopu terčom verbálnych útokov. A to len kvôli tomu, že nevstali pri nástupe hráčov a hymne Il Silenzio.

Syn Martina Ševelu na sebe nemal klubový šál a aj očití svedkovia i kamerové záznamy dosvedčia, že nijakým spôsobom neprovokoval domácich priaznivcov. Obhajovať to, že domáci fanúšik uštedrí komukoľvek kopanec do chrbta a úder do tváre, po ktorom skončí človek s prasknutým nosom, údajnými provokáciami, považujeme za nesprávne a nešťastné.

Po tomto ataku a verbálnych útokoch sa rodinní príslušníci hlavného trénera a asistenta trénera presúvali do sektoru VIP. Pri presune na jednu rodinnú príslušníčku zaútočil domáci „fanúšik,“ ktorý jej chcel násilím ukradnúť šál ŠK Slovan. Je to, že mala na sebe šál, dôvod na to, aby muž zaútočil na ženu? Na videozázname jasne vidno, ako dotyčný fanúšik zaútočil na túto ženu a ako mu následne usporiadateľ dôrazne dohovára. Mrzí nás, že v stanovisku trnavského klubu bola táto situácia otočená a ako vinníčkou bola vykreslená rodinná príslušníčka nášho trénera.

A čo môžu povedať ostatní rodinní príslušníci hráčov, trénerov a zamestnancov ŠK Slovan, ktorí po incidente zostali v sektore? Nemali na sebe klubové šály ani dresy. Z radov divákov naokolo však počúvali verbálne vyhrážky. Aj títo ľudia niekoho provokovali? Zaslúžili si báť sa ďalšieho útoku zo strany domácich divákov?

Dôrazne tak odmietame tvrdenia Spartaka o údajných provokáciách, ktoré viedli k útokom na rodinných príslušníkov hráčov a trénerov Slovana Bratislava. Naopak, od začiatku zápasu smerovali urážky a neverbálne útoky od trnavských divákov, ktoré vyvrcholili do fyzického útoku."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Slovan reaguje: Útok na ženu so šálom bol v stanovisku Trnavy otočený