O 11 minút mali pristáť doma na Ukrajine. Športovci sa stali rukojemníkmi vojny

Igor Čupryna.
Igor Čupryna. (Autor: TASR – Milan Kapusta)
Michal Šášky|24. feb 2022 o 16:25

Slovák Igor Čupryna čaká svojich nových spoluhráčov v Záporoží.

BRATISLAVA. Malé turbovrtuľové lietadlo hádzanárskeho klubu sa jedenásť minút pred pristátím v Záporoží otočilo. Začala sa vojna.

Ukrajinskí športovci sa mali v noci mali vrátiť domov, no nemohli. Odklonili ich smerom na kyjevské letisko.

Let s hráčmi a realizačným tímom klubu bol podľa monitoringu letov na FlightRadar24 jediným civilným lietadlom, ktoré sa v noci nachádzalo vo vzdušnom priestore Ukrajiny, píše ukrajinský web XSport.

Letiská na východe Ukrajiny Dnipro, Charkov a Záporožie v noci uzavreli z dôvodu potenciálneho nebezpečenstva. V skorých ranných hodinách krajina uzatvorila celý vzdušný priestor pre civilnú dopravu. 

Museli čakať v Kyjeve

Keď hráči ukrajinského klubu HC Motor Záporožie prehrali ťažký zápas Ligy majstrov na pôde poľského tímu Vive Kielce (27:33), ani netušili, že návrat domov bude ešte náročnejší.

A na palube pritom mohol sedieť aj Igor Čupryna, rodák z ukrajinskej Odesy, po šiestich sezónach v Tatrane Prešov držiteľ slovenského občianstva.

V lete odišiel do tímu Donskí kozáci z ruského mesta Taganrog, po polroku prikývol na ponuku záporožského Motoru.

„Som v Záporoží už približne dva týždne a trénujem s mužstvom. Môj prestup sa ešte rieši administratívne, takže zatiaľ som za mužstvo nehral,“ priblížil Igor Čupryna pre Sportnet.sk.

Z rovnakého dôvodu necestoval ani do Poľska. „Ostal som v Záporoží s individuálnym trénerom a pripravoval som sa kondične,“ dodal hádzanársky brankár.

Ráno sa dozvedel, že sa jeho spoluhráči nevrátili. Na istý čas sa stali rukojemníkmi vojnového konfliktu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»O 11 minút mali pristáť doma na Ukrajine. Športovci sa stali rukojemníkmi vojny