Hossa verí v zlomenie kliatby, Kopecký opäť v akcii

Marián Hossa
Marián Hossa (Autor: sita)
TASR|28. máj 2010 o 15:20

"Hossova kliatba" či "Hossove kúzla", aj tieto prívlastky si vyslúžil slovenský hokejista Marián Hossa po tom, čo v predošlých dvoch ročníkoch postúpil až do finále NHL, no v oboch prípadoch bol súčasťou zdolaného tímu.

Chicago.

Útočník Chicaga Blackhawks verí, že tento rok čary zlomí a siahne si na vytúžený Stanley Cup. Dostať sa znova do finále je skvelý pocit. Dúfam, že bude platiť do tretice všetko dobré," vyhlásil 31-ročný krídelník.

Hossova smola sa začala znova skloňovať v momente, keď jeho súčasnému mužstvu stojí v ceste za pohárom opäť už len jediný krok. Pri prvom dopade puku v úvodnom zápase finále proti Philadelphii Flyers sa stane vôbec prvým hráčom v histórii profiligy, ktorý si zahrá tri finále v rade v troch rôznych dresoch.

Prvýkrát okúsil finálovú atmosféru v roku 2008 v drese Pittsburghu, ktorý zostal na štíte Detroitu. Následne sklamaný Hossa podpísal kontrakt práve s tímom z Hockeytownu", no v repríze finále z predošlého roka sa z víťazstva tešili jeho bývalí "tučniaci".

Dúfam, že tentoraz sa šťastie prikloní na našu stranu," vyslovil Hossa želanie pred blížiacim sa finále, do ktorého sa "čierni jastrabi" prebojovali po dlhých osemnástich rokoch. Trojnásobného najlepšieho hokejistu Slovenska však v priebehu tohtoročnej play off sprevádza strelecká smola.

V doterajších 16 zápasoch zaznamenal iba dva góly a neskóroval už sedem duelov v rade."Verte mi, že sám som z toho frustrovaný. Budem sa snažiť urobiť všetko preto, aby som dostal puk do siete," dúfa Hossa. V prípade zisku Stanley Cupu by napodobnil krajana Stana Mikitu, rodák z dedinky Sokolče zatopenej Liptovskou Marou stál pri poslednom úspechu Chicaga vo finále v roku 1961.

Okrem Hossu kráča v Mikitových šľapajách aj ďalší trenčiansky odchovanec Tomáš Kopecký, ktorý rovnako hral dvakrát vo finále, no narozdiel od Hossu už vlastní jeden prsteň za víťazstvo v Stanleyho pohári, keď v roku 2008 triumfoval v drese Detroitu.

V posledných zápasoch sledoval kolegov iba z novinárskej tribúny, oficiálne ako zdravý náhradník, no podľa kanadskej televíznej stanice TSN laboroval s bližšie neurčeným zranením v dolnej časti tela. Keďže však zdravotné problémy teraz vyradili z hry Andrew Ladda, mal by sa Kopecký vrátiť do zostavy Blackhawks. Už počas stredajšieho tréningu korčuľoval po boku borcov z checking line Davea Bollanda a Krisa Versteega. Myslím si, že Kopy išiel v play off výkonnostne nahor a hral skutočne dobre.

Trénuje a uvidíme, kam ho zaradíme, uviedol tréner jastrabov Joel Quenneville. Kopecký, ktorý nenastúpil od zápasu číslo 4 v sérii 2. kola s Vancouverom, dosiahol v 11 vystúpeniach v play off 3 góly a jednu asistenciu.

Finále pohára nie je okrem dvojice Podtatrancov ničím novým ani pre Chrisa Prongera. Robustný zadák Philadelphie známy tvrdou hrou často aj za hranicou dovoleného má finálovú bilanciu vyrovnanú 1:1.

V roku 2006 nestačil s Edmontonom v sedemzápasovej bitke na víťaznú Carolinu, no všetko si vynahradil o rok neskôr, keď triumfoval vo farbách Anaheimu Ducks. Bilanciu dva z troch má veterán v mužstve Chicaga John Madden, ktorý má dva prstene s tímom New Jersey Devils. Jeho spoluhráč Andrew Ladd vyhral raz Stanley Cup v drese Caroliny.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossa verí v zlomenie kliatby, Kopecký opäť v akcii