Hokejový Lev Praha končí v KHL, pripúšťa manažér

Lev Praha si v uplynulej sezóne zahral finále play-off o Gagarinov pohár.
Lev Praha si v uplynulej sezóne zahral finále play-off o Gagarinov pohár. (Autor: SITA/AP)
Vojtech Jurkovič, SITA|25. jún 2014 o 15:16

Finalistovi Gagarinovho pohára Levu Praha hrozí koniec v KHL.

BRATISLAVA. Už vyše mesiaca sa špekuluje o budúcnosti hokejového klubu KHL Lev Praha. Mediálny manažér Jan Rachota pre SME pripustil najhorší možný scenár. Krach klubu.

„Stále u nás pretrváva problém s garantovaním rozpočtu klubu. O všetkom sa rozhodne v pondelok. Priznávam, že situácia nie je priaznivá, no percentuálny odhad jej zmeny si netrúfam predpovedať. Nie je vylúčené, že náš klub podobne ako Spartak Moskva požiada o ročné zmrazenie akcionárskej licencie v KHL.“

Marketingový šéf Slovana Bratislava Milan Vajda pred pár dňami naznačil, že podľa jeho informácií má už Lev najťažšie problémy zažehnané a mali by ho vyžrebovať do ďalšieho ročníka KHL.

V stredu však portál allhockey.ru s odvolaním sa na dôveryhodný zdroj informoval, že HC Lev Praha nezvláda pokryť finančné náklady a končí.

Pražania sa v tejto sezóne pod vedením fínskeho trénera Kariho Jalonena prebojovali do finále Gagarinovho pohára, kde až vo finálovom siedmom zápase prehrali s Metallurgom Magnitogorsk 4:7, sériu 3:4 na zápasy.

ČKD to neutiahne

Finančné problémy priznal začiatkom júna športový riaditeľ Rašid Chabibulin. Vtedy to ešte vyzeralo, že klub prežije. Lev predĺžil zmluvy s hráčmi Onřejom Němcom a Martinov Švecom a tiež zverejnil plán letných prípravných stretnutí.

V pražskom klube sa čakalo na výsledok obchodných rokovaní ruského majiteľa Jevgenija Myškovského so svojimi partnermi.

Podľa posledných signálov sa zdá, že nemal úspech a hokej už nemieni financovať iba z vlastných peňazí. Vo vedení klubu je aj česká strana Športového Holdingu Praha, no len spoločnosť ČKD Praha by potrebný rozpočet nenaplnila. V uplynulom roku išlo o 27 miliónov eur, čo je 750 miliónov českých korún.

Nepríjemnú novinku sa už dozvedeli aj hráči. Ich agenti vraj počuli, že im budú musieť hľadať nové angažmán.

Agent Vujtek mladší musí hľadať

„Stále sú to špekulácie, nič oficiálne. Ak sa ukážu ako pravdivé, pokladám za situáciu veľmi nešťastnú. Bude zložité hľadať hráčom nové miesta. Najmä potom čo sú podobne na tom hráči Donecka,“ povedal pre hokej.cz agent Vladimír Vůjtek mladší, ktorý zastupuje napríklad Němca, Zackrikssona či Řepíka.

Nepochopiteľný sa zdá aj postoj vedenia KHL, ktoré ticho registruje odchod finalistu KHL z Prahy. Náznaky boli už v minulých dňoch.

Šéf súťaže Alexander Medvedev, napríklad vyhlásil, že v novej sezóne bude hrať len 28 klubov. Po vlaňajsku vypadli Spartak Moskva a Doneck, pribudla trojica Soči, Togliatti a Jokerit Helsinki.

Zle je na tom aj Dinamo Riga, kde finančná situácia tiež nie je optimálna. Vedenie KHL už vyše mesiaca mešká s vyžrebovaním s predpokladaným počtom 28-30 tímov. Bez HC Lev to vyzerá na 28.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Hokejový Lev Praha končí v KHL, pripúšťa manažér