Hokejová liga vstupuje do novej éry: Lintnerovej

Šéf Pro Hokeja Richard Lintner.
Šéf Pro Hokeja Richard Lintner. (Autor: TASR)
Ondrej Gajdoš|9. sep 2015 o 15:10

Hráči Tipsport ligy privítali novinku: dodatok zmluvy im zaručuje možnosť jednostranného vypovedania kontraktu v prípade omeškania platby o viac ako tridsať dní.

BRATISLAVA. Nový šéf, nový názov a viaceré zmeny. Najvyššia domáca hokejová súťaž vykorčuľuje vo štvrtok do 23. ročníka s novým názvom Tipsport liga (už nie extraliga) a vysmiaty generálny manažér riadiacej spoločnosti Pro Hokej Richard Lintner predstavil štyri základné kroky na jej zlepšenie.

„Ďalšie zmeny budú nasledovať v priebehu sezóny,“ avizoval majster sveta z Göteborgu 2002.

Na čele Pro Hokeja nahradil minulý mesiac Vladimíra Paštinského.

Odvážne, rýchle kroky

Lintner v júni neuspel na kongrese vo voľbách na prezidenta SZĽH, viac hlasov dostal Igor Nemeček. Bývalý reprezentant sa dodnes nezmieril so spôsobom hlasovania, označil ho za neférový.

Po dlhšom váhaní prijal ponuku viesť domácu ligu a všetku energiu dáva na skvalitnenie jej úrovne.

„Môjmu spojeniu s ligou predchádzali viaceré debaty a stretnutia, kde sme hľadali spojenie s klubmi, hráčmi, mediálnymi partnermi, aby sme si zjednotili vízie, ktoré máme v rámci napredovania súťaže,“ povedal 37-ročný Trenčan.

„Pristúpili sme k odvážnym a rýchlym krokom. Túto ligu nejdeme robiť pre našich fanúšikov, ale spolu s nimi.“

Zmluvy v ústrety hráčov

Hlavné novinky zhrnul Lintner do štyroch bodov - smerom k hráčom, k médiám, k fanúšikom aj k partnerom ligy.

„Prvý krok je zameraný na hráčov, keďže v našom športe, nielen v hokeji, je problém s dodržiavaním vyplácania miezd a odmien,“ vravel.

„S klubmi sme sa zhodli, že s tým treba niečo spraviť. Preto sme vytvorili tretí dodatok hráčskej zmluvy, ktorý zaručuje hokejistovi možnosť jednostranného vypovedania zmluvy v prípade omeškania platby o viac ako tridsať dní. Je to prvé gesto, ktoré deklaruje záujem hráčov, ale najmä klubov, aby sa tento problém eliminoval.“

V minulosti sme boli zvyknutí, že viaceré kluby pravidelne meškali s výplatami a podlžnosti vyrovnávali po sezóne z donútenia, aby dostali licenciu na ďalší ročník.

„Doterajšie zmluvné nastavenie bolo v neprospech hráčov, čo by sa malo zmeniť,“ doplnil Lintner, ktorý ukončil kariéru len začiatkom tohto roka.

Hokej na Dvojke

Šéf Pro Hokeja chce zefektívniť prácu médií. Novinárom sľubuje uľahčenie pozápasových kontaktov s hráčmi, ako je to bežné vo vyspelom hokejovom svete.

Fanúšikov chce pritiahnuť aj marketingovými projektmi, aby sa viac podieľali na hokeji v jednotlivých kluboch.

Pro Hokej rokuje o predaji televíznych práv RTVS na dlhšie obdobie, čo by malo priniesť aj väčšiu finančnú podporu pre kluby.

20150909_lint_0006283413.jpg

Majstri sveta z Göteborgu 2002 Jozef Stümpel (vľavo) a Michal Handzuš (vpravo) budú veľkými osobnosťami Tipsport ligy. FOTO - TASR.

Štvrtkový zápas Banská Bystrica - Nitra uvidia diváci na Dvojke v hlavnom večernom vysielacom čase od 20.00 h.

Nedeľňajšie televízne stretnutia budú vysielať pravidelne o 16.30.

Play out namiesto baráže

Po športovej stránke je najväčšou novinkou play out štyroch tímov, ktoré nahradí doterajšiu baráž posledného mužstva s víťazom I. ligy.

Do play out pôjdu tímy na 9. a 10. mieste po základnej časti a finalisti play off druhej najvyššej súťaže, ktorých čaká boj o dve miestenky v Tipsport lige.

Majstrovský titul obhajujú víťazi posledných dvoch ročníkov HC Košice.

Zloženie mužstiev v súťaži sa nemení. Žilina si udržala ligovú príslušnosť, keď v baráži zdolala víťaza prvej ligy Detvu.

Už deviaty rok v rade bude súčasťou ligy projekt centralizovanej prípravy slovenskej reprezentácie do 20 rokov. Tím pod hlavičkou HK Orange 20 bude účastníkom súťaže tradične do Vianoc. Potom čakajú tím juniorské majstrovstvá sveta.

„Som presvedčený, že liga priláka viac ľudí ako doteraz a s ďalšími pripravovanými zmenami bude ešte atraktívnejšia,“ vyhlásil Lintner.

Program 1. kola hokejovej Tipsport Ligy 2015/16:

1. kolo - štvrtok 10. septembra 2015:

HK Orange 20 - HK 36 Skalica (17.30)

HC '05 iClinic Banská Bystrica - HK Nitra (20.00)

piatok 11. septembra:

HK Poprad - HKM Zvolen (17.00)

HC Košice - MsHK DOXXbet Žilina (17.30)

Dukla Trenčín - MHC Mountfield Martin (18.00)

HK 36 Skalica - ŠHK 37 Piešťany (18.00)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Hokejová liga vstupuje do novej éry: Lintnerovej