KOLÍN NAD RÝNOM. Vyprážaný rezeň, majonézový šalát či kôprová omáčka. Tak to v žiadnom prípade. Slovenskí hokejisti majú prísny jedálny lístok počas celých majstrovstiev sveta, osobitne v deň zápasu.
Na športové výkony nie je dôležitý len tvrdý tréning, ale aj regenerácia, spánok a stravovanie.
Počas voľného dňa na šampionáte si hráči dopriali varené koleno i pečenú kačku. Pred zápasom je to nepredstaviteľné. Hlavné jedlo majú slovenskí hokejisti približne päť hodín pred začiatkom duelu.
„Sú to jednoduché a rýchlo stráviteľné jedlá. Kuracia zeleninová polievka, ryža, cestovina, zemiaky, prírodné kuracie alebo morčacie mäso na šťave, losos či biela ryba,“ prezrádza kondičný tréner Róbert Bereš, ktorý má na starosti aj stravovanie hokejistov.
Žiadnu omáčku, papriku ani jablko
„Niektorí chlapci musia mať pred zápasom steak, sú naň zvyknutí z klubu, takže im tento rituál nezakazujeme,“ dodáva.
Pre vrcholových, ale aj amatérskych športovcov je strava dôležitou súčasťou výkonu. Časy, keď si hokejisti dávali pred zápasom klobásu alebo guláš, sú už dávno preč. V súčasnosti majú viaceré obmedzenia.
„Nesmú skombinovať uhorku, papriku a kukuricu, čo sú potraviny, ktoré zhoršujú trávenie. Taktiež nejedia omáčky, mastné a majonézové jedlá, ktoré by mohli spôsobiť kontamináciu a ťažšie trávenie,“ hovorí Bereš.
Po hlavnom jedle majú hokejisti povinný odpočinok. Približne dve a pol hodiny pred zápasom ich na hoteli čaká olovrant.
„K dispozícii majú celozrnnú bagetu, maslo, džem, med a koláčik. Z ovocia je pred zápasom vhodný banán a hrozno. Jablko nie je dobré. Na pitie si môžu dať kávu, vodu alebo džús riedený vodou,“ približuje.