Nová sezóna sa začne v Prahe, vedenie NHL reagovalo aj na Svetový pohár

Komisár NHL Gary Bettman počas tlačovej konferencie.
Komisár NHL Gary Bettman počas tlačovej konferencie. (Autor: SITA/AP)
Oh my Hockey, TASR|16. jún 2022 o 09:55

Naša liga je silná, vraví komisár NHL. Vedenie informovalo o najbližších krokoch ligy.

DENVER. Komisár NHL Gary Bettman a jeho zástupca Bill Daly na tlačovej konferencii pred začiatkom finále o Stanleyho pohár prezentovali výročnú správu o NHL.

Reflektovali za odohranou sezónou a informovali o ďalších krokoch profiligy.

NHL dosiahla rekordné výnosy, ktoré by mali presiahnuť 5,2 miliárd dolárov napriek tomu, že 105 zápasov muselo byť pre pandémiu koronavírusu presunutých.

Zisk bude väčší ako počas sezóny 2018/19, ktorá bola poslednou kompletnou sezónou pred vírusom.

"Spravili sme základy nášho biznisu, hrali sme hokej aj za tých najťažších okolností a všetci naši partneri boli spokojní s výsledkom," informoval Bettman.

"Umožnila to spolupráca s hráčmi a hráčskou asociáciou. Nehovorím, že tam neboli ťažké výzvy, nehovorím, že sme sa nemuseli prispôsobiť, ale spravili sme, čo bolo treba."

Napriek tomu sa platový strop sa v budúcom ročníku navýši len o jeden milión. Bude teda na úrovni 82,5 miliónov dolárov. Informovaní o tom už boli aj manažéri klubov.

Liga je najsilenejšia, hra je senzačná

Bettman si myslí, že za rekordné príjmy môže nárast počtu gólov, ktorý zvýšil televíznu sledovanosť a celkový záujem o hokej.

"Všetko, čo robíme ohľadom hokeja z obchodnej stránky, je dôležité iba vtedy, ak je náš šport zdravý priamo na ľade. A hokej je na ľade zdravý. Počtom mladých vychádzajúcich hviezd a vyrovnanosťou súťaže prekonávame všetky ostatné veľké ligy.

Vďaka tomu sledujeme neuveriteľné preteky v základnej časti a poskytuje nám to nepredvídateľné súboje v play off," povedal Bettman.

"Naša liga je silná. Najsilnejšia, ako kedy bola," dodal. "Naše kluby sú silné a stabilné. Najsilnejšie a najstabilnejšie, aké kedy boli. Náš biznis prosperuje a naša hra na ľade je senzačná."

Po zápasoch v Prahe odštartuje celý ročník

NHL sa v rámci obnovy po koronavíruse v sezóne 2022/23 plánuje vrátiť k normálnemu kalendáru. Sezóna sa začne 11. októbra. Celý rozpis by mal byť zverejnený začiatkom júla.

Výnimkou budú dva zápasy medzi Nashvillom a San Jose, ktoré sa odohrajú 7. a 8. októbra v O2 Aréne v Prahe. Budú to prvé zápasy NHL v Európe od roku 2019.

Ďalším znakom návratu je aj večer ocenení NHL Awards. Po troch rokoch sa bude konať naživo. Oceňovanie najlepších prebehne 21. júna v Tampe Bay.

Podobne je to aj s draftom, ktorý nebude online taktiež po prvýkrát od roku 2019. Uskutoční sa 7. a 8. júla v montrealskej aréne Bell Centre.

"Po dva a pol roku veci opäť vyzerajú normálne," hodnotil Bettman. "V kalendári sme len pár týždňov pozadu za tým, ako to bežne bývalo."

Svetový pohár je priorita

Vedenie ligy sa vyjadrilo aj k organizácii Svetového pohára, pomenovalo ho za prioritu. Daly povedal, že sú veľmi optimisticky naladení smerom k tomu, že tento turnaj prebehne vo februári 2024:

"Je to niečo, na čom sa pracuje," dodal Daly s tým, že komunikovali s hráčskou asociáciou a aj s Medzinárodným zväzom ľadového hokeja (IIHF).

Svetový pohár sa uskutočnil naposledy v roku 2016. Slovensko malo zastúpenie v tíme Európy, s ktorým dosiahlo na druhé miesto. Vo finále podľahol Kanade. Zloženie tímov budúceho turnaja ešte nie je známe.

Bettman oznámil, že zo Svetového pohára by chceli urobiť turnaj, ktorý sa bude pravidelne opakovať:

"Chceli by sme naplánovať viac ako jeden turnaj, aby sme nakoniec dokázali uskutočniť cyklus, ktorý sme sa snažili dosiahnuť."

Stanley Cup do Ruska nepôjde

Účastníkmi finálovej série Stanley Cupu sú aj viacerí ruskí hokejisti. Daly jasne oznámil, že hokejová trofej do Ruska nepôjde. NHL tak reaguje na inváziu Ukrajiny.

"Obom klubom sme oznámili, že pohár do Ruska ani Bieloruska nepôjde," povedal Daly.

"Môže sa stať, že im to v budúcnosti nahradíme, tak ako sme to urobili počas pandémie. Ale nestane sa to počas tohto leta."

V tíme Colorada hrá Rus Valerij Ničuškin. Tampa Bay má v svojej zostave Andreja Vasileského, Nikitu Kučerova a Michaila Sergačeva.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Nová sezóna sa začne v Prahe, vedenie NHL reagovalo aj na Svetový pohár