07.02.2022 00:00
Deň 3
Peking 2022
Koniec

Bizarný škandál v Pekingu. Rusky a Kanaďanky hrali v respirátoroch

Hokejistky Ruska a Kanady odohrali zápas v respirátoroch.
Hokejistky Ruska a Kanady odohrali zápas v respirátoroch. (Autor: TASR/AP)
Stanislav Benčat, TASR|7. feb 2022 o 08:05

Rusky už mali na ZOH 2022 problémy s koronavírusom.

PEKING. Oficiálnym maskotom olympijských hier v Pekingu je panda Bing Dwen Dwen. Nik by však nebol prekvapený, ak by ho nahradil respirátor.

Od prvého dňa hier je táto zdravotnícka pomôcka všade prítomná.

Bez nej sa človek nehne na krok. Bizarnosť, ktorá sa však odohrala pred a počas zápasu hokejového turnaja žien medzi Kanadou a Ruskom, posunula nosenie respirátorov na iný level. Čo sa stalo?

Krátko po 5. hodine SELČ sa mal začať zápas medzi hokejovými krajinami. Ale nezačal. Úvodné buly vhodili rozhodkyne až o vyše hodinu neskôr.

Dôvodom bolo údajné nedodanie covidových testov zo strany Rusiek, čo pobúrilo kanadskú výpravu. Napriek izolácii a vlastnej bubline sa ruské hokejistky nakazili koronavírusom a pred prvým zápasom na turnaji mali v izolácii až šesť hráčok, vrátane kapitánky Olgy Sosinovej.

Napriek tomu na úvod turnaja zdolali Švajčiarsko.

V sobotu mali ruskí tréneri na zápas s USA k dispozícii 21 hráčok, proti Kanade bolo na súpiske už len 19 hokejistiek.

Keď Rusky vkročili na ľad na rozkorčuľovanie ich súperky zostali v šatni. Podľa zámorských médií totiž nedodali výsledky covidových testov, čo je na covidovej olympiáde v Pekingu bežná prax.

Rusky sa tvárili, že sa nič nedeje a chceli hrať. Kanaďanky boli v šatni.

Momentka z bizarného respirátorového zápasu Kanada - Rusko.
Momentka z bizarného respirátorového zápasu Kanada - Rusko. (Autor: SITA/AP)

Rozhodkyne nevedeli, čo spraviť, neustále komunikovali s členmi IIHF. Po čase opustili ľad aj Rusky a rozhodkyne. Zápas sa však len presunul o hodinu neskôr.

Keď jeden aj druhý tím vykorčuľoval na ľad, pohľad na hráčky bol bizarný. Jedny aj druhé korčuliarky, brankárky, ako aj rozhodkyne a tréneri mali totiž na tvári natiahnuté respirátory.

Kanada vyhrala napokon nad hráčkami Ruského olympijského výboru 6:1, dosiahla svoje tretie víťazstvo na turnaji a smeruje za víťazstvom v skupine.

"Čakali sme na výsledky ich testov a keď prišli, boli sme pokojné. Naši tréneri a doktori nás nechceli vystaviť nebezpečnej situácii," povedala po zápase hráčka Kanady Natalie Spoonerová pre AFP.

"Z dlhodobého hľadiska je to pravdepodobne super príhoda, môžeme povedať, že sme boli na covidovej olympiáde a dokonca sme mali respirátory aj počas zápasu," žartovala.

"Nemohli sme s tým nič spraviť. Laboratórium ešte nemalo výsledky našich testov," povedala hokejistka ROC Anna Šibanovová.

Hokej na ZOH 2022 v Pekingu - ženy:


Tabuľky

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Bizarný škandál v Pekingu. Rusky a Kanaďanky hrali v respirátoroch