Legendárny Bourque ospevuje Cháru: Nikto netrénoval tak tvrdo, ako on

Zdeno Chára sa teší zo svojho posledného gólu v NHL.
Zdeno Chára sa teší zo svojho posledného gólu v NHL. (Autor: Reuters)
Oh my Hockey|21. sep 2022 o 18:09

Ray Bourque je najdlhšie slúžiacim kapitánom v histórii Bostonu.

BOSTON. Slovenský obranca Zdeno Chára v utorok ukončil 25 rokov trvajúcu kariéru v NHL. Zaznamenal v nej veľa úspechov a najviac si naňho budú spomínať v Bostone.

V klube Boston Bruins bol štrnásť rokov kapitánom. Doviedol ho k Stanley Cupu po dlhých 39 rokoch a okamžite po oznámení konca kariéry sa začalo hovoriť o vyradení jeho čísla 33.

Rešpekt má aj u legiend. Jednou z nich je Ray Bourque. Najdlhšie slúžiaci kapitán v histórii Bostonu a aj najproduktívnejší hráč v klubových dejinách pre web NHL.com ospevoval Cháru za to, čo dosiahol.

"Zdenov príchod do ligy aj odchod z nej boli úžasné. To, čím sa Zdeno stal, čo zo seba urobil tvrdou prácou, oddanosťou a vášňou," vymenováva Bourque, čo na ňom obdivuje. "Jeho pracovná morálka, jeho tréning, jeho prístup sú úžasné. Sú legendárne."

Milovaní v Bostone

Ako Cháru, tak Bourqueho v Bostone milujú. Dnes 62-ročný zadák hral v klube medzi rokmi 1979-2000. Potom odišiel do Colorada, kde si splnil sen a vyhral Stanley Cup.

Kapitánom "medveďov" bol medzi rokmi 1985-2000. V ich drese získal päť Norrisových trofejí pre najlepšieho obrancu sezóny.

Cháru poznal už od jeho príchodu do klubu. Dobre vie, čo znamená pre Boston a čo toto mesto znamená preňho.

"Bolo skvelé vidieť, čo Zdeno pre Boston znamenal a mať s ním určitý vzťah," povedal Bourque, ktorý Chárovi krátko po tom, ako sa dozvedel o jeho odchode do dôchodku, poslal SMS s prianím všetkého najlepšieho.

"Vždy sme boli v kontakte. Vždy som sa mu hlásil a gratuloval som mu k jeho úspechom. Aj on sa mi občas ozval. Je to zvláštne puto, keď hráte tu v Bostone.

Vždy som bol fanúšikom hokeja, nielen ľudí, s ktorými som hral, ale aj mojich súperov. Fanúšikom som dodnes, keď sledujem niektorých hráčov v celej lige. Spoznať Zdena a vidieť, čo dokázal tu v Bostone a počas svojej kariéry, čo všetko do toho vložil, bolo naozaj úžasné a inšpirujúce."

Nikto nedrel ako Chára

Do Bostonu prišiel Chára v lete 2006 ako voľný hráč. Predtým hral v Ottawe Senators.

"V tom čase to bol skvelý podpis," povedal Bourque. "Bruins naozaj potrebovali kotvu v obrane, vodcovstvo a fyzickú silu, všetko, čo Zdeno priniesol. Nikto nepracoval tvrdšie, nikto ho neprekonal."

Bourque povedal, že nikdy nevidel niekoho pracovať tak tvrdo, ako to robil Chára.

"Ten chlap odohral neskutočné množstvo minút a prvá vec, ktorú po zápase urobil, bola, že išiel do posilňovne. Ľudia nemohli uveriť jeho pracovnej etike. Zdeno vedel, že ak má dosiahnuť, čo chce, musí sa takto udržiavať," spomína.

"Jeho tréningy sú legendárne. Neviem si spomenúť na nikoho iného, kto sa mu v tomto podobal. Mať takú vášeň, vôľu a odhodlanie, aby to robil koľko, 24 rokov? Verte mi, že nikto, kto ho videl na začiatku kariéry v Islanders, si nevedel predstaviť, že tento chlapík bude mať takú kariéru, akú nakoniec mal. Je to jeho zásluha. Je úžasné, čo dokázal."

V súvislosti s rodeným Trenčanom sa často hovorí o mentorských vlastnostiach, ktorými disponuje. Podobne to vidí aj Bourque.

"Zdeno bol veľmi dôležitou súčasťou tohto klubu. Keď máte človeka, ktorý pristupuje k hre ako on, máte zaručený skvelý príklad najmä pre mladých hráčov. Dobre vidia, ako si ide za svojím cieľom," vyjadril sa.

"Vždy som hovoril, že je veľmi dôležité, keď sú vaši najlepší hráči vašimi najlepšími ľuďmi v tom, ako sa pripravujú, ako trénujú, ako sa správajú k ľuďom. On bol vždy skvelým príkladom pre mladých chlapcov, ktorí prichádzali do ligy."

Chára odohral v Bostone 1023 zápasov, strelil 148 gólov a pridal 333 asistencií. Odsedel si 1055 trestných minút, rozdal 2018 bodyčekov a v priemere hrával 24 a pol minúty na zápas.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Legendárny Bourque ospevuje Cháru: Nikto netrénoval tak tvrdo, ako on