Turnaj hviezd NHL vyhrali domáci. Najlepším hráčom sa stal Matthews

Víťazný tím Matthews na turnaji hviezd NHL 2024.
Fotogaléria (18)
Víťazný tím Matthews na turnaji hviezd NHL 2024. (Autor: TASR/The Canadian Press via AP)
Oh my Hockey, TASR|4. feb 2024 o 00:35 (aktualizované 4. feb 2024 o 09:00)

Matthewsov tím zdolal vo finále výber McDavida.

TORONTO. V noci zo soboty na nedeľu sa v Toronte odohral turnaj hviezd NHL. Bol vyvrcholením exhibičného víkendu hviezd.

V zápolení štyroch tímov uspel tím Austona Matthewsa. Znamenalo to radosť fanúšikov v Scotiabank Arene, keďže zaň hrali až štyria hráči tamojších Maple Leafs.

Fotogaléria z turnaja hviezd NHL 2024

Zápasy sa hrali vo formáte troch proti trom na dva desaťminútové polčasy. Odohrali sa dve semifinále a finále.

V semifinále si neskorší víťazi poradili s tímom Quinna Hughesa 6:5 po samostatných nájazdoch. Vo finále ich vyzval tím Connora McDavida, ktorý zdolal tím Nathana MacKinnona 4:3 po samostatných nájazdoch.

Záverečný súboj bol napokon najmenej vyrovnaný. Matthewsovci ho vyhrali vcelku pohodlne 7:4.

Matthews bol navyše vyhlásený za najužitočnejšieho hráča podujatia. Zaznamenal dva góly a dve asistencie.

VIDEO: Zostrih zápasu Tím McDavid - Tím Matthews

All Star exhibícia mala formu miniturnaja so štyrmi tímami, zápasy sa hrali na dva desaťminútové polčasy s tromi korčuliarmi na oboch stranách.

Oproti predchádzajúcim edíciám však nastala zmena, kapitáni si vyberali hráčov do svojich tímov cez draft. Liga sa tým vrátila k modelu, ktorý už vyskúšala v rokoch 2011 a 2015.

Padli aj tri góly za 18 sekúnd

Prvý semifinálový duel priniesol súboj Tímu MacKinnona s Tímom McDavida. Mužstvo kapitána Edmontonu doháňalo celý čas náskok súpera, ale práve McDavid bol rozhodujúci faktor.

V závere najprv prihral Davidovi Pastrňákovi, ktorý znížil a šesť sekúnd pred koncom sám vyrovnal. Poslal tak duel prvýkrát od zavedenia formátu 3 na 3 v roku 2016 do nájazdov.

VIDEO: Zostrih zápasu Tím MacKinnon - Tím McDavid

V nich sa presadila práve dvojica McDavid a Pastrňák. Druhý semifinálový zápas bol gólovo bohatší, ale rovnako sa o postupujúcom rozhodlo až v nájazdovom rozstrele.

Jediným úspešným strelcom exekútorom bol vo štvrtej sérii Alex DeBrincat a poslal Matthewsov výber do finále a šancu bojovať o triumf na exhibičnom turnaji.

Vo finále videli diváci diváci gólové preteky už v prvom polčase, ktorý sa skončil 3:3. Najzaujímavejšia bola 9. minúta, počas ktorej padli tri presné zásahy v priebehu 18 sekúnd.

V druhej časti boli úspešnejší hráči Tímu Matthewsa, pridali ďalšie štyri góly a tešili sa z triumfu na turnaji.

VIDEO: Zostrih zápasu Tím Matthews - Tím Hughes

"Mal som šťastie, že som už hral v niekoľkých takýchto zápasoch, ale nikdy som nezvíťazil. Je to príjemný pocit triumfovať s takýmto tímom, navyše doma. Po celý víkend bola skvelá atmosféra, fanúšikovia boli úžasní. Lepšie to dopadnúť nemohlo," poznamenal Matthews.

Z triumfu sa tešil aj Bieber

Kapitánom tímov asistovali aj celebrity, z triumfu svojho tímu sa tešil spevák Justin Bieber.

"Bol to jeho sen. Viem, ako veľa pre neho znamenalo, že tu s nami mohol byť. Je to náš veľký fanúšik a kamarát, hokej zbožňuje a fandí Maple Leafs," povedal útočník Mitch Marner, ktorý sa s Bieberom stretol už viackrát.

"Je veľmi súťaživý a nezáleží na tom, o čo ide. Keď sme spolu hrali hry proti (bývalému obrancovi Toronta) Tysonovi Barriemu a Austonovi Matthewsovi, vždy dal do toho maximum," uviedol dvojnásobný účastník All Star zápasu Marner z Toronta, ktorý neskrýval nadšenie zo Zápasu hviezd v domácom prostredí.

"Bolo to úžasné. Viem, že som to počas víkendu opakoval viackrát, ale celý život som sníval o tom, že budem v Zápase hviezd. Takéto akcie som videl predtým iba z gauča a sledoval Sida (Crosbyho), Jasona Spezzu, Mariána Hossu, Owena Nolana a mnohých ďalších. Vždy som sníval o tom, že budem súčasť takejto partie a som rád, že sa mi to podarilo, zvlášť v Toronte."

Prémia pre McDavida

Sobotňajšiemu turnaju predchádzali tradičné súťaže zručností. Hráči po novom bojovali o štedrú finančnú odmenu milión dolárov.

Každý hokejista sa zúčastnil štyroch zo šiestich súťaží - najrýchlejší korčuliar, tvrdosť streľby, technická súťaž, streľba bez prípravy, presnosť prihrávok a presnosť streľby.

Celkovým víťazom sa stal McDavid. Kapitán Edmontonu nazbieral v ôsmich disciplínach dokopy 25 bodov, za ním skončili Cale Makar z Colorada (20) a domáci Matthews (18).

O rok dostane prednosť Svetový pohár

Po víkendovej exhibícii bude základná časť NHL pokračovať dvoma zápasmi v noci na utorok.

V roku 2025 sa All Star víkend neuskutoční, pretože vedenie NHL a hráčska asociácia NHLPA oznámili organizáciu Svetového pohára, na ktorom sa zúčastnia USA, Kanada, Fínsko a Švédsko.

Turnaj sa odohrá v štyroch mestách v každej z účastníckych krajín, dokopy je na programe sedem zápasov a predbežný termín je 12. až 20. februára.

Fanúšikovia sa ďalšieho pokračovania obľúbeného divadla All Stars nedočkajú ani v roku 2026 pre ZOH v Miláne a Cortine d'Ampezzo.

Zápas hviezd NHL 2024 - Toronto:


Finále:

Tím McDavid - Tím Matthews 4:7 (3:3, 1:4)

Góly: 6. Jenner (Suzuki), 9. Pastrňák (Draisaitl), 9. Draisaitl (McDavid, Pastrňák), 19. Hertl (Draisaitl, Suzuki) - 3. Keller (Matthews, Rielly), 8. Marner (W. Nylander, Trocheck), 9. Matthews (Keller), 12. Forsberg (Barzal, DeBrincat), 15. Matthews (Keller, Barzal), 19. DeBrincat, 19. Barzal (DeBrincat, Forsberg)

Tím McDavid: Bobrovskij (11. Hellebuyck) - Dahlin - McDavid, Draisaitl, Pastrňák, Thomas, Reinhart, Jenner, Suzuki, Hertl. Tréner: Laviolette

Tím Matthews: Šesťorkin (11. Oettinger) - Rielly - Keller, Barzal, Trocheck, Forsberg, DeBrincat, Matthews, W. Nylander, Marner. Tréner: Montgomery

1. semifinále:

Tím McDavid - Tím MacKinnon 4:3 sn (1:1, 2:2)

Góly: 4. MacKinnon (Makar, Crosby), 16. Bjorkstrand (Konecny, Lindholm), 17. MacKinnon (Crosby, Makar) - 8. Jenner (Suzuki, Hertl), 20. Pastrňák (McDavid, Draisaitl), 20. McDavid (Pastrňák, Draisaitl), rozh. nájazd Pastrňák

Tím MacKinnon: Georgiev (11. Swayman) - Makar - Crosby, Kaprizov, Aho, Wilson, Konecny, Lindholm, Bjorkstrand, MacKinnon. Tréner: Bowness

Tím McDavid: Hellebuyck (11. Bobrovskij) - Dahlin - McDavid, Draisaitl, Pastrňák, Thomas, Reinhart, Jenner, Suzuki, Hertl. Tréner: Laviolette

2. semifinále:

Tím Matthews - Tím Hughes 6:5 sn (2:2, 3:3)

Góly: 2. Kučerov, 4. Vatrano (Talbot, Q. Hughes), 15. Pettersson (Vatrano, Kučerov), 18. B. Tkachuk (Q. Hughes, Connor), 18. Vatrano (Q. Hughes, Connor) - 3. DeBrincat (Forsberg, Barzal), 6. DeBrincat, 13. Marner (Keller, Matthews), 15. Forsberg (Trocheck, Barzal), 19. Forsberg (DeBrincat, Barzal), rozh. nájazd DeBrincat

Tím Hughes: Talbot (11. Demko) - Q. Hughes - Kučerov, Connor, B. Tkachuk, Bratt, Vatrano, Pettersson, Boeser, J.T. Miller. Tréner: Tocchet

Tím Matthews: Oettinger (11. Šesťorkin) - Rielly - Keller, Barzal, Trocheck, Forsberg, DeBrincat, Matthews, W. Nylander, Marner. Tréner: Montgomery

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Turnaj hviezd NHL vyhrali domáci. Najlepším hráčom sa stal Matthews