Odišiel do Francúzska a našiel chuť do hokeja. Čiliak hlási: Vyhral som jackpot

Marek Čiliak.
Marek Čiliak. (Autor: TASR)
Šimon Čop|30. okt 2023 o 14:20

Silvester Kusko, budúci reprezentačný debutant, hrá dôležitú rolu v špeciálnych formáciách.

BRATISLAVA. Pre niekoho znamená hokej vo Francúzsku exotiku, pre iného psychickú pohodu a výhru v lotérii. 

Hviezdou tamojšej najvyššej hokejovej súťaže je momentálne Marek Čiliak. Pochvaľuje si prostredie a jeho spokojnosť sa prejavila aj na štatistikách, keďže patrí k najlepším brankárom Ligue Magnus. 

Jeho meno je slovenským fanúšikom dobre známe, ale čo Silvester Kusko? Jeho nominácia do reprezentácie pred blížiacim sa Nemeckým pohárom mnohých prekvapila. Aj o jeho role v Olomouci sa dočítate v najnovšej rubrike o najzaujímavejších slovenských hokejistoch v zahraničí. 

Počas posledného týždňa z nich zaujali štvorbodový Marek Hrivík, päťbodový Juraj Pekarčík či dvojgólový Tomáš Marcinko.

Marek Čiliak 

V Komete Brno stratil post jednotky aj lásku k hokeju. Hokejom žijúce prostredie a vášniví funkcionári čakajúci tituly ho prestali baviť. A tak sa pobral do miest, ktoré sú v našich končinách stále považované tak trochu za hokejovú divočinu. 

Marek Čiliak chytá v sezóne 2023/24 vo francúzskom Marseille. V krajine známej skôr láskou k futbalu či basketbalu zatiaľ exceluje. 

Potvrdil to aj počas minulého týždňa. Vychytal dve výhry - najprv v piatok na domácom ľade proti Briancon a potom v nedeľu na pôde Nice. 

V prvom stretnutí inkasoval dvakrát pri výhre 4:2. Pochytal 26 z 28 striel. Štatistiky si ešte vylepšil pri čistom konte proti Nice, k víťazstvu 4:0 prispel 21 zásahmi. 

Tridsaťtriročný Slovák sa vo Francúzsku etabloval okamžite. Aktuálne je tretím najlepším brankárom súťaže s 94,1-percentnou úspešnosťou zákrokov. Ako povedal nedávno, tento prestup sa preňho rovná výhre v lotérii. 

"Bývam pri mori a hrám hokej. Zatiaľ to ide skvelo," povedal 33-ročný rodák v rozhovore pre web iDnes.cz a dodal: "Prestupom sem som vyhral jackpot."

Čiliak, ktorý reprezentoval Slovensko na dvoch svetových šampionátoch a stal sa známy predovšetkým v Česku, na Francúzskej riviére opäť dostal chuť na hokej.

"Keď som opúšťal Kometu, v tej chvíli som nebol sklamaný. Až som sa čudoval, v akom pokoji som to bral. Aby som povedal pravdu, tak po tom, čo sa tam objavilo za ľudí, mi ani nevadilo, že odtiaľ idem preč," komentoval sťahovanie z Brna do Marseille. 

"Chcel som mať pokoj a neprežívať denne stres okolo hokeja, toho som mal dosť. Chcel som ísť niekam v pokoji, kde nehlásia ambície na zisk titulu, baviť sa hokejom a predviesť dobré výkony. Tlaky ma prestali baviť," dodal s tým, že v novej rutine po tréningu často chodí na pláž, keďže mu plávanie robí dobre na chrbát. 

Silvester Kusko 

V nedávnej nominácii slovenskej hokejovej reprezentácie na blížiaci sa Nemecký pohár sa objavilo jedno veľmi netradičné meno. Pôjde totiž o 28-ročného debutanta. 

Do zostavy sa prebojoval Silvester Kusko. Útočník pôvodne z Vranova nad Topľou hráva v Česku už od žiackych kategórií - zrejme preto jeho meno mnoho slovenských fanúšikov neregistrovalo.

V posledných piatich sezónach však patrí k stáliciam v českej Tipsport extralige. Kedysi hrával za Kometu, od ročníka 2021/22 oblieka dres Olomouca. 

Po 12 zápasoch v tejto sezóne má na konte dva góly a asistenciu. Presným zásahom sa predviedol aj v nedeľu - Olomouc zvíťazil nad Českými Budějovicami 5:2 a Kusko odohral na krídle štvrtého útoku slušných 14 minút. 

Na Kuska sa tréneri spoliehajú predovšetkým v špeciálnych formáciách. Za zápas odohrá v priemere 15 minút a 55 sekúnd - z toho 2 minúty a 22 sekúnd v presilovke. Ešte významnejšiu rolu hráva v oslabeniach, v ktorých je šiestym najvyťažovanejším hráčom mančaftu.

Marek Hrivík 

Sezóna Mareka Hrivíka je zatiaľ trochu ako na hojdačke. Začal ju ako najproduktívnejší hráč SHL, potom prišlo suchšie obdobie. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Odišiel do Francúzska a našiel chuť do hokeja. Čiliak hlási: Vyhral som jackpot