Myslí len na útočenie? Viac striel ako Nemec zblokoval iba jeden hráč NHL

Šimon Nemec.
Šimon Nemec. (Autor: X / New Jersey Devils.)
Šimon Čop|18. mar 2024 o 14:40

Nemec si v poslednom týždni utvoril nové maximum a siahal na zápis Zdena Cháru

BRATISLAVA. V Česku sa hrá play-off, v zámorí sa bojuje o postup. Hokejová sezóna vo všetkých kútoch sveta naberá na otáčkach. 

Preto tvoria tohtotýždňový výber piatich zaujímavých Slovákov práve hráči zo spomenutých oblastí. 

Do výberu sme si z Európy vybrali Dávida Hrenáka. S Matejom Tomekom sa bije o post najlepšieho brankára vyraďovačky v českej Tipsport extralige. V prvých dvoch zápasoch štvrťfinále proti pražskej Sparte vytasil až 94 zákrokov.

Čas na ľade Šimona Nemca sa pod novým trénerom opäť stabilizoval na vysokých hodnotách, dokonca si utvoril osobné maximum. Odvďačuje sa poctivou prácou v defenzíve, patrí k najobetavejším hráčom v NHL. 

V AHL zažil prvý dvojgólový večer Jakub Demek, Šimon Latkóczy patrí ku kandidátom na trofej pre najlepšieho brankára v univerzitnej NCAA a Servác Petrovský potvrdil konzistentnosť, keď v treťom ročníku po sebe pokoril hranicu 50 bodov. 

Dávid Hrenák 

Dávid Hrenák vynechal podstatnú časť sezóny 2023/24 s komplikovaným zápalom pľúc. Nebol preto na očiach, no heroickými výkonmi v play-off si pýta pozornosť možno aj realizačného tímu reprezentácie. 

Jeho Liberec sa aktuálne snaží vo štvrťfinále Tipsport extraligy vzdorovať jasnému favoritovi, pražskej Sparte. A na čele tohto vzdoru je práve Hrenák.

Posledný týždeň začal postupom z predkola. Liberec zdolal Olomouc až v rozhodujúcom piatom zápase, v ktorom Hrenák pri výhre 4:1 pochytal 26 striel.

Následne začal sériu s topfavoritom dvomi prehrami. Tie veľmi mrzia, keďže Sparta ani raz nerozhodla v riadnom hracom čase. 

V piatok vyhrali Pražania úvodný duel 3:2 po samostatných nájazdoch. Súpera prestrieľali 48:32, no Hrenák pochytal 46 pukov a k skvelej úspešnosti pridal aj asistenciu. V nájazdoch kapituloval dvakrát. 

Silnejšieho súpera poriadne frustroval aj v druhom stretnutí. Tentoraz musel vytiahnuť až 48 zásahov, avšak ani to nestačilo. Jeho Bílí Tygři prehrali v predĺžení gólom Řepíka v 74. minúte. 

Séria sa presunie na sever Čiech a 25-ročný Hrenák bude chcieť potvrdiť formu a udržať mužstvo v hre. V českom play-off je len jeden lepší brankár, ktorý vychytal postup z predkola - Hrenákov krajan Matej Tomek z Litvínova. 

Dávid Hrenák v drese Liberca
Dávid Hrenák v drese Liberca (Autor: Bílí Tygři Liberec/Facebook)

Šimon Nemec 

Keď tím New Jersey Devils prebral nový tréner Travis Green, jeho prvým vážnejším rozhodnutím bolo posadiť Šimona Nemca na tribúnu ako zdravého náhradníka. 

Jeho krok sa nestretol s pochopením a zjavne ho už prehodnotil. Neubehol dlhý čas a Nemec je znova jedným z najvyťažovanejších hráčov New Jersey.

VIDEO: Gól Šimona Nemca proti New Yorku Rangers

V poslednom týždni odohral štyri zápasy. Proti New Yorku Rangers strelil gól slávnemu Jonathanovi Quickovi a proti Dallasu asistoval pri jedinej výhre “diablov” z posledných piatich zápasov. 

Najvýznamnejší zápis, hoci nie bodový, však dosiahol v sobotu večer.

V dueli proti Arizone strávil na ľade 25 minút a 28 sekúnd a prekonal svoje osobné maximum o dve sekundy.

Len traja slovenskí nováčikovia mali v dejinách NHL vyššie maximá. Rekordér je Andrej Meszároš s 30 minútami a 42 sekundami na ľade v zápase Ottawy proti New Jersey 28. marca 2006. Nasledujú ho Andrej Sekera (27:13) a Zdeno Chára (25:43).

Nemca považuje mnoho ľudí za rýdzo ofenzívneho beka. Už ako 20-ročný sa postupne zbavuje tejto nálepky zodpovednou hrou v každom pásme. Svedčí o tom jeho 15 blokov – za ostatný týždeň viac striel zblokoval len hviezdny bek Rangers Adam Fox. 

Jakub Demek 

Jakub Demek bol nedávno súčasťou prvého tímu Vegas Golden Knights. Debutu v NHL sa nedočkal, no jeho motivácia je určite vyššia než bola predtým. 

Na ľade sa to prejavilo v noci zo soboty na nedeľu. Demek pomohol k triumfu Hendersonu Silver Knights 7:3 nad Abbotsfordom dvomi gólmi.

Dvojgólový večer v AHL zažil po prvý raz. Vyhlásili ho za druhú hviezdu.

Prvý presný zásah si pripísal už v 10. minúte. Svoj tím poslal po prvý raz do vedenia, keď dorazil puk spred bránky.

VIDEO: Prvý gól Jakuba Demeka proti Abbotsfordu

Po druhý raz sa presadil v druhom dejstve. Hendersonu dal pokoj na hokejky presným švihom a zvýšením na 4:1.

VIDEO: Druhý gól Jakuba Demeka proti Abbotsfordu

Šimon Latkóczy 

Americká univerzitná NCAA sa považuje za veľmi kvalitnú súťaž. Sledujú ju skauti z NHL a do súťaže sa vďaka nej dostalo veľa nedraftovaných hráčov. 

Práve túto cestu si zvolil aj brankár Šimon Latkóczy. Nevybrali si ho v drafte, lebo je na moderného brankára prinízky, ale dokazuje, že sa nechce vzdať.

Nepochybne zaujal. Za sezónu 2023/24 ho totiž nominovali na post brankára roka v konferencii NCHC, kam patrí jeho Omaha. 

V prebiehajúcom ročníku odchytal 31 duelov. Vyhral 18 z nich, udržal si 91,3-percentnú úspešnosť zákrokov pri priemere 2,62 inkasovaných gólov na zápas. 

Darí sa mu i v záverečných fázach sezóny vo veľmi dôležitých stretnutiach. Omaha postúpila vďaka jeho 31 zásahom pri výhre 2:1 nad Coloradom v rozhodujúcom zápase štvrťfinále medzi najlepšiu štvoricu a zúčastní sa na záverečnom turnaji o titul NCHC. V semifinále play-off si zahrá proti University of North Dakota.

VIDEO: Zákrok Šimona Latkóczyho v play-off

Servác Petrovský 

Medzi najstabilnejších Slovákov v kanadských juniorkách sa v uplynulých rokoch zaradil Servác Petrovský. Prospekt Minnesoty Wild v sezóne 2023/24 navýšil bodový priemer. 

Cez víkend sa mu po tretí raz podarilo preliezť cez 50-bodovú hranicu v Ontario Hockey League. Vlani pozbieral 55 bodov, predvlani 54 a teraz získava takmer bod na zápas. 

V posledných dvoch stretnutiach strelil tri góly. V noci zo soboty na nedeľu skóroval pri prehre Owen Sound 2:5. 

Jeho hviezdny večer prišiel v noci na pondelok, keď ho vyhlásili za tretiu hviezdu večera v zápase s Dvorského Sudbury. K víťazstvu 6:4 prispel dvomi presnými zásahmi vrátane víťazného v čase 44:09.

Na duel však nebude spomínať iba v dobrom. Bol terčom nechutného faulu namiereného na jeho hlavu, ktorým sa previnil Chase Coughlan známy podobnými skratmi. Nevedno, či ho čaká maródka. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Myslí len na útočenie? Viac striel ako Nemec zblokoval iba jeden hráč NHL