Černák rozdával bodyčeky, Bedard bodoval. V jednej štastistike ho však Crosby prevalcoval

Connor Bedard pri debute v NHL.
Connor Bedard pri debute v NHL. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey, TASR|11. okt 2023 o 05:25 (aktualizované 11. okt 2023 o 07:40)

V noci z utorka na stredu sa začala základná časť NHL.

NEW YORK. Prvý hrací deň novej sezóny NHL priniesol tri stretnutia.

Erik Černák pomohol Tampe Bay k víťazstvu v otváracom dueli nad Nashvillom 5:3. Na ľade strávil 19 minút a 20 sekúnd, rozdal šesť bodyčekov, dvakrát vystrelil na bránku a zablokoval strelu.

V tomto stretnutí bol lídrom v počte "hitov". Druhý najaktívnejší hráč v zápase, Luke Schenn z Nashvillu, ich zaznamenal štyri.

Tampa ťažila aj z presiloviek

Nikita Kučerov strelil prvý aj posledný gól zápasu. Dvakrát skóroval aj Nick Paul a tri asistencie zaknihoval Brayden Point, ktorý odohral 500. zápas v profilige.

"Máme v tíme viacero skvelých hráčov, ja sa im iba snažím posielať puky. Mojou úlohou je stáť pred bránkou, cloniť brankárovi, nájsť si pred ním priestor a využiť to, čo sa naskytne," uviedol Paul pre nhl.com.

Hráči Tampy využili dve z piatich početných výhod.

"Pred prvým stretnutím máte v sebe množstvo emócií. Viem, že je to iba jeden zápas z 82, no na tom úvodnom, navyše domácom, je niečo špeciálne. Chalani chceli zanechať dobrý dojem," poznamenal tréner Tampy Jon Cooper.

Útočník Tampy Bay Lightning Nicholas Paul sa teší z gólu.
Útočník Tampy Bay Lightning Nicholas Paul sa teší z gólu. (Autor: TASR/AP)

Duel nedohral pre nešpecifikované zranenie domáci krídelník Tyler Motte. Ryan O'Reilly debutoval v drese Predators gólom a asistenciou.

"Nebol to štart, aký sme si predstavovali. Dobre sme sa pohybovali, vyhrali niekoľko osobných súbojov a vypracovali si šance, no nedokázali sme si poradiť s presilovkami súpera," konštatoval Ryan O'Reilly.

Bedard odohral najviac z útočníkov

Najsledovanejším duelom bol zápas medzi Pittsburghom a Chicagom. V NHL debutoval útočník Blackhawks a posledná draftová jednotka Connor Bedard.

Kanadský mladík je generačný talent a hokejová verejnosť dychtivo očakávala, ako si bude počínať vo svojom prvom štarte v NHL, v ktorom sa navyše postavil proti svojmu detskému vzoru Sidneymu Crosbymu.

Hoci "čierni jastrabi" prehrávali v 32. minúte 0:2, napokon vyhrali 4:2. Ich obrat naštartoval gól Donata po asistencii Bedarda, pre ktorého išlo o premiérový bod.

Bedard šikovne uvoľnil pri mantineli obrancu Alexa Vlasica, ktorý potiahol puk smerom k bránke, vystrelil a následnú dorážku premenil Donato.

S hracím časom 21 minút a 29 sekúnd bol najvyťaženejším útočníkom zápasu.

Vynikal v tvorbe útočnej hry, ale na vhadzovaniach ho absolútne prevalcoval Crosby. Bedard vyhral buly dvakrát, prehral až jedenásť z nich. 

V tretej tretine sa presadili Guttman, Dickinson a Foligno. Veľkú zásluhu na výhre mal brankár Petr Mrázek, zneškodnil 38 striel Pittsburghu.

Vyvesenie vlajky a potom víťazstvo

Zápasu v Las Vegas predchádzal slávnostný ceremoniál, počas ktorého vyvesili v hale majstrovskú vlajku. Večer bol zároveň oslavou konania šiesteho výročia prvého domáceho zápasu Golden Knights a klub z "mesta hazardu".

Kapitán Mark Stone najprv ukázal fanúšikom Stanleyho pohár, potom si z repliky herného automatu vytočil tri majstrovské poháre a následne si celý tím urobil spoločnú fotografiu pred bannerom.

VIDEO: Slávnostný ceremoniál pred zápasom v Las Vegas

"Zlatí rytieri" ukázali majstrovskú formu aj v zápase, v súboji dvoch najmladších klubov NHL triumfovali v T-Mobile Arene nad Seattlom 4:1.

Základ triumfu položili už v prvej tretine, ktorú vyhrali 2:0. Stone nazbieral dve asistencie, Charlie Stephenson zaznamenal gól a asistenciu.

Víťazný gól strelil držiteľ Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča minulosezónnej vyraďovačky Jonathan Marchessault, ktorý skóroval v prvom zápase ročníka už štvrtý rok za sebou a piatykrát za sedem sezón.

"Užili sme si večeru spojenú s odovzdávaním majstrovských prsteňov, boli sme na zápase Raiders (tím NFL, pozn. red.), snažili sme sa vychutnať všetko, čo sme dosiahli a zároveň sa dobre pripraviť na sezónu.

Bol to úžasný zážitok sledovať, ako majstrovská vlajka stúpa pod strop arény. Niekde vzadu v mysli som sa však snažil sústrediť na zápas," vyjadril sa Jack Eichel, ktorý gólom do prázdnej bránky spečatil skóre na 4:1.

Slovenský útočník Jakub Demek stále zostáva oficiálne v kádri prvého tímu Vegas, na zápasovej súpiske bol vedený ako zdravý náhradník.

NHL - základná časť - 11. október:


Tampa Bay - Nashville 5:3 (1:0, 0:1, 4:2)

Góly: 10. Kučerov (Hedman, Point), 43. Paul (Point, Stamkos), 44. Hagel (t.s.), 51. Paul (Sergačov, Point), 60. Kučerov - 37. O'Reilly (F. Forsberg, McDonagh), 41. Pärssinen (F. Forsberg, O'Reilly), 49. Novak (Tomasino, Nyquist)

Brankári: Johansson 28/31 - Saros 29/33

/Erik Černák (Tampa Bay) odohral 19 minút a 20 sekúnd, rozdal šesť bodyčekov, dvakrát vystrelil na bránku a zablokoval strelu/


Pittsburgh - Chicago 2:4 (0:1, 1:1, 0:3)

Góly: 8. Rust (Letang, Eller), 32. Crosby (Guentzel, M. Pettersson) - 36. Donato (Vlasic, Bedard), 51. Guttman (Athanasiou, S. Jones), 56. Dickinson (Perry, N. Foligno), 59. N. Foligno (Perry)

Brankári: Jarry 32/35 - Mrázek 38/40


Vegas - Seattle 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Góly: 8. Stephenson (Howden, Stone), 15. Marchessault, 22. Barbašev (McNabb), 59. Eichel (Stephenson, Stone) - 29. McCann (Eberle)

Brankári: Hill 32/33 - Grubauer 24/27

Tabuľky NHL

Východná konferencia:

Západná konferencia:

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Černák rozdával bodyčeky, Bedard bodoval. V jednej štastistike ho však Crosby prevalcoval