Unikátny večer v NHL. Dvaja štvorgóloví strelci, bod Cháru aj zápis do histórie

Brock Nelson strieľa gól v zápase proti Montrealu.
Brock Nelson strieľa gól v zápase proti Montrealu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|5. nov 2021 o 06:20 (aktualizované 5. nov 2021 o 09:41)

Bodové štatistiky si vylepšil aj Erik Černák.

NEW YORK. Slovenský hokejista Zdeno Chára sa dočkal prvého bodu v aktuálnom ročníku NHL. Štyridsaťštyriročný obranca jednou asistenciou prispel k jednoznačnému víťazstvu New Yorku Islanders na ľade Montrealu 6:2. 

Rodák z Trenčína odohral svoj 1616. zápas v základnej časti NHL a v historickej tabuľke obrancov sa dostal na tretie miesto, keď predstihol Larryho Murphyho. 

Prvou hviezdou zápasu bol americký útočník Brock Nelson, ktorý strelil štyri góly. Pri skompletizovaní jeho hetriku mu prihrával aj Chára.

Bol to jeho tretí hetrik v NHL a stal sa prvým štvorgólovým "ostrovanom" od 16. januára 2015, keď rovnaký kúsok dosiahol Kyle Okposo. "Darilo sa celej našej formácii, vyšli nám naozaj pekné veci," povedal pre nhl.com 30-ročný Nelson.

Chára bol s "ice-timom" 21 minút a osem sekúnd najvyťaženejším hráčom Islanders. Okrem asistencie mal aj dva plusové body a tri strely na bránku. 

Bergeron už raz štyri góly dal

Skvelý zápas odohral aj bývalý Chárov spoluhráč Patrice Bergeron.

Útočník Bostonu režíroval výhru 5:1 nad Detroitom, keď podobne ako Nelson štyrikrát skóroval. Zaujímavosťou je, že v prvých siedmich zápasoch sezóny člen Triple Gold Clubu nazbieral len tri asistencie.

V jeho úspešnej kariére sa mu už druhýkrát podarilo streliť štyri góly v jednom zápase NHL. Predtým sa mu to podarilo 6. januára 2018 proti Caroline.

"Úprimne, som v NHL dosť dlho na to, aby som vedel, že góly prídu. Moja hra však nie je len o tom. Myslím si, že vždy sa musíte vrátiť k tomu, čo chcete urobiť, aby ste pomohli tímu k víťazstvu," povedal Bergeron pre web NHL. 

Jediným hráčom v histórii Bruins, ktorý bol pri dosiahnutí štyroch gólov v jednom zápase starší ako Bergeron (36 rokov, 103 dní), je Johnny Bucyk.

Patrice Bergeron po strelení hetriku do siete Detroitu.
Patrice Bergeron po strelení hetriku do siete Detroitu. (Autor: TASR/AP)

Hetrik, ktorý má špeciálny význam

Výnimočný moment sa udial aj v Seattle, kde domáci zdolali Buffalo 5:2. Nováčik súťaže ukončil dvojzápasovú sériu prehier najmä vďaka Jordanovi Eberlemu. Ten sa stal prvým hráčom v histórii klubu, ktorý strelil hetrik v zápase NHL. 

"Strelil som už pár hetrikov, ale tento má špeciálny význam. Je prvý v histórii Kraken, navyše som ho dosiahol pre našimi fanúšikmi. Je to skvelý pocit," povedal Eberle po čistom hetriku a celkovo štvrtom v profiligovej kariére.

Blízko k dosiahnutiu hetriku mal aj jeho krajan Jonathan Marchessault. Ten sa na výhre Vegas Golden Knights nad Ottawou 5:1 podieľal dvoma presnými zásahmi.

Černák asistoval, Ovečkin sa priblížil Hullovi

Okrem Cháru boli v akcii aj ďalší slovenskí obrancovia. Dlho to vyzeralo tak, že si Erik Černák pripíše asistenciu na víťaznom góle Tampy Bay.

Tá po góle Patricka Maroona viedla v Toronte 1:0, ale 42 sekúnd pred koncom vyrovnal John Tavares a v následnom predĺžení rozhodol William Nylander.

Auston Matthews a Mitchell Marner asistovali pri oboch góloch Toronta, ktoré natiahlo víťaznú sériu na štyri zápasy. Černák strávil na ľade takmer 24 minút, pripísal si štyri bodyčeky a zblokoval až päť striel domácich.

Z víťazstva sa netešil ani Martin Fehérváry. Jeho Washington na ľade Floridy síce vyrovnal z 1:4 na 4:4, ale v predĺžení zariadil dva body domácemu tímu aj s prispením teču Toma Wilsona fínsky útočník Eetu Luostarinen. 

Kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin strelil svoj 740. gól v kariére. Spencer Knight sa stal 150. brankárom, ktorého ruský kanonier v NHL prekonal. 

Už len jeden zásah ho delí od vyrovnania Bretta Hulla na štvrtom mieste historickej tabuľky strelcov NHL. "Bod musíme zobrať, ale vieme, že v prvej tretine sme nehrali našu hru," vravel Ovečkin.

NHL - základná časť - 5. november:


Montreal - New York Islanders 2:6 (0:1, 0:4, 2:1)

Góly: 56. Suzuki (D. Savard), 58. Toffoli (Dvorak, Suzuki) - 5. Nelson (Palmieri, Beauvillier), 24. Wahlstrom (Cizikas), 33. Nelson (Beauvillier, Chára), 36. Nelson (Beauvillier), 39. Pageau (Parise, Pulock), 60. Nelson (Parise, Pageau)

/Zdeno Chára (New York) odohral 21:08 min, zaznamenal asistenciu, dva plusové body, tri strely na bránku a zablokoval dve strely/

Ottawa - Las Vegas 1:5 (0:0, 1:3, 0:2)

Góly: 36. B. Tkachuk (Zub, Batherson) - 25. W. Carrier (Dadonov, Stephenson), 32. B. Howden (Theodore, J. Röndbjerg), 33. Marchessault (N. Roy, Hague), 55. Pietrangelo (R. Smith, Martinez), 58. Marchessault (Janmark)

Florida - Washington 5:4 pp (2:0, 2:3, 0:1 - 1:0)

Góly: 4. Barkov (Duclair, Verhaeghe), 12. Ekblad, 28. Montour (Forsling, Marchment), 36. Barkov (Hörnqvist, Ekblad), 62. Luostarinen (Forsling, S. Reinhart) - 21. Sprong (Mantha), 39. Ovečkin (Eller), 40. T. Wilson (Carlson, Ovečkin), 47. McMichael (Ovečkin, Leason)

/Martin Fehérváry (Washington) odohral 19:39 min, zaznamenal mínusový bod, jednu strelu na bránku a sedem "hitov" a zblokoval jednu strelu/

Pittsburgh - Philadelphia 3:2 pp (1:0, 1:1, 0:1 - 1:0)

Góly: 1. B. McGinn (Matheson, Aston-Reese), 32. Guentzel (D. Heinen, Marino), 62. Letang (J. Carter) - 28. Konecny (Giroux, Provorov), 58. Laughton (J. van Riemsdyk)

Toronto - Tampa Bay 2:1 pp (0:1, 0:0, 1:0 - 1:0)

Góly: 60. Tavares (Marner, Matthews), 63. W. Nylander (Matthews, Marner) - 14. Maroon (Perry, Černák)

/Erik Černák (Tampa Bay) odohral 23:53 min, zaznamenal asistenciu, štyri "hity" a zblokoval päť striel/

Boston - Detroit 5:1 (1:0, 2:0, 2:1)

Góly: 12. Bergeron (B. Marchand, McAvoy), 31. Bergeron (B. Marchand), 39. Bergeron (B. Marchand, McAvoy), 49. M. Reilly (Lazar, T. Nosek), 56. Bergeron (B. Marchand, M. Reilly) - 48. L. Raymond (Hronek, Seider)

Calgary - Dallas 3:4 pp (0:1, 2:1, 1:1 - 0:1)

Góly: 36. Lucic (Zadorov, Gudbranson), 39. M. Tkachuk (E. Lindholm, R. Andersson), 57. Zadorov (Kylington, Markström) - 15. Gurianov (M. Heiskanen, R. Suter), 40. Comeau (M. Raffl, M. Heiskanen), 42. Seguin (A. Radulov, M. Heiskanen), 63. Ja. Benn (Pavelski, J. Klingberg)

Seattle - Buffalo 5:2 (1:0, 1:2, 3:0)

Góly: 16. Geekie (Wennberg, Dunn), 39. Eberle (Schwartz), 42. Eberle (Wennberg, Lauzon), 49. Eberle (Schwartz), 59. Schwartz (Oleksiak, Grubauer) - 27. T. Thompson (R. Asplund, Dahlin), 38. Okposo (Bryson, Cozens)

San Jose - St. Louis 3:5 (2:1, 1:3, 0:1)

Góly: 8. B. Burns (Hertl, Barabanov), 18. Couture (Balcers), 25. N. Merkley (M. Ferraro, B. Burns) - 10. Saad (Bozak), 25. Bučnevič (Barbašev, Kostin), 29. Saad (R. Thomas, Perron), 32. Neal (Walman, Bozak), 59. R. Thomas (Parayko, J. Hofer)

Tabuľka

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Unikátny večer v NHL. Dvaja štvorgóloví strelci, bod Cháru aj zápis do histórie