Nechceli ho a prepustili. Český útočník sa v novom tíme ihneď uviedol gólom

Filip Zadina.
Filip Zadina. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey, TASR|13. okt 2023 o 07:05 (aktualizované 13. okt 2023 o 08:55)

Adam Fantilli zaznamenal premiérový bod.

NEW YORK. Filip Zadina strelil v minulej sezóne za Detroit v 30 zápasoch dokopy len tri góly. S českým útočníkom pre nenaplnené očakávania Red Wings rozviazali zmluvu.

Spasiť ho mal trh s voľnými hráčmi. Dohodol sa na zmluve so San Jose Sharks a v noci zo štvrtka na piatok debutoval v novom drese.

V domácom prostredí sa uviedol najlepším možným spôsobom - strelil gól. Asistoval mu naň jeho krajan Tomáš Hertl. Sharks však podľa očakávaní nestačili na obhajcov Stanley Cupu Vegas Golden Knights - prehrali 1:4.

VIDEO: Prvý gól Filipa Zadinu v drese San Jose

Fantilli urobil dojem

V drese Columbusu debutovala trojka posledného draftu Adam Fantilli. Pred zápasom absolvoval známe nováčikovské sólo.

Už v prvom stretnutí v NHL predviedol svoj potenciál. Pri prehre 2:4 asistoval na gól v 9. minúte. Kouč Pascal Vincent s ním bol viac než spokojný:

"Je to chalan, ktorý bojuje v každom striedaní. Každý robí chyby, ale tie jeho sa nikdy netýkajú toho, že by sa flákal. Naozaj na mňa urobil dojem."

"Sníval som o prvom zápase v tejto súťaži. Bolo to super a teším sa na ďalšie,” povedal kanadský útočník a úradujúci majster sveta.

VIDEO: Prvý bod Fantilliho v NHL

V 60. minúte skóroval Fantilliho spoluhráč Patrik Laine.

Fínsky útočník bodoval už v ôsmom po sebe idúcom otváracom zápase sezóny. Takú dlhú šnúru od začiatku kariéry nemal nikto v dejinách ligy.

Nepríjemný pohľad sa naskytol domácim fanúšikom po bodyčeku Garneta Hathawaya na Zacha Werenského. Kľúčový zadák "modrokabátnikov" musel v bolesti opustiť ľadovú plochu. Hral prvý zápas od minulého novembra.

Podľa trénera by však nemal pauzovať dlho.

Šesťorkin medzi najrýchlejšími

Premiérový gól v NHL strelil Brock Faber. Pomohol Minnesote k výhre nad Floridou 2:0. Hviezdou bol brankár Gustavsson, zastavil všetkých 41 striel.

Gustavsson zaznamenal shutout v otváracom zápase sezóny ako štvrtý brankár v klubovej histórii, pred ním to dokázali Darcy Kuemper (2014), Niklas Bäckström (2007) a Dwayne Roloson (2001).

New York Rangers porazili Buffalo Sabres 5:1. Veľkú zásluhu na tom majú trojbodoví Chris Kreider či Mika Zibanejad.

"Je to vydarený štart, takto sme si to predstavovali. Už prvá tretina nám vyšla a pokračovali sme v tom počas celého zápasu," uviedol tréner Peter Laviolette.

Brankár Igor Šesťorkin pochytal 24 striel súpera. Vychytal tak stú výhru v NHL. Potreboval na to iba 159 duelov, rýchlejší boli pred ním iba šiesti brankári.

Hokejisti New Yorku Rangers sa tešia z víťazstva s brankárom Igorom Šesťorkinom.
Hokejisti New Yorku Rangers sa tešia z víťazstva s brankárom Igorom Šesťorkinom. (Autor: TASR/AP)

Ruff chválil českého gólmana

New Jersey Devils vyšiel štart do sezóny podľa očakávaní. Zdolali Detroit 4:3. Hughes dal 2 góly, obranca Siegenthaler sa prezentoval tromi asistenciami.

Český brankár Vítek Vaněček mal 32 úspešných zákrokov.

“Vítek nás podržal viacerými výbornými zákrokmi, kým sme našli svoju hru. Chceli sme začať lepšie, ale v prvej tretine sme boli slabším tímom. Nebol to ideálny výkon, no víťazstvo sa ráta,” povedal tréner Lindy Ruff. 

"V prvej a tretej tretine to bolo v poriadku, ale v druhej sme strácali priveľa pukov. Výborne chytal Ville Husso," povedal tréner Detroitu Derek Lalonde.

Tréner sa chvíľu cítil ako hráč

Duel medzi Dallasom a St. Louis bol jediným, ktorý sa musel predlžovať. Domáci Stars napokon rozhodli až v samostatných nájazdoch.

"Bol to tvrdý a náročný zápas. Veľa sa korčuľovalo, nechýbalo množstvo súbojov a nebolo to jednoduché. Z víťazstva sa tešíme," povedal strelec víťazného nájazdu Matt Duchene, ktorý to tímu prišiel z Nashvillu.

VIDEO: Samostatné nájazdy v zápase Dallas - St. Louis

Predators zdolali na domácom ľade Seattle Kraken 3:0.

Juuse Saros vychytal svoje 21. čisté konto a v historických štatistikách Preds sa posunul na delené druhé miesto, keď sa dotiahol na Tomáša Vokouna.

"Snažím sa stále zlepšovať a pracovať na svojej hre. Dnes to bolo dobré, som spokojný," povedal Fín, ktorý na krajana Pekku Rinneho stráca ešte 39 núl.

Prvé víťazstvo s Nashvillom v úvodnom domácom zápase sezóny dosiahol tréner Andrew Brunette, ktorého klub angažoval na konci mája.

“Bolo to skvelé. Pri predstavovaní tímu som sa na chvíľu cítil ako hráč, keď som bol mladší a menej šedivý. Počas zápasu mi zasa nejaké šediny pribudli, ale hrali sme výborne a chalani si zaslúžia pochvalu,” povedal Brunette.

NHL - základná časť - 13. október:

Buffalo - New York Rangers 1:5 (0:2, 1:1, 0:2)

Góly: 39. Peterka (Power, Jokiharju) – 4. Lafreniere (Panarin, Chytil), 13. Kreider (Fox, Zibanejad), 33. Panarin, 52. Kreider (Zibanejad, K. Miller), 59. Trouba (Kreider, Zibanejad)

Brankári: Levi 26/30 - Šesťorkin 24/25


Columbus - Philadelphia 2:4 (1:2, 0:0, 1:2)

Góly: 9. Bean (Fantilli, Marčenko), 60. Laine (Marčenko, Jenner) – 4. Farabee (Couturier, Zamula), 13. Konecny (Laughton), 59. Atkinson (Hart), 60. Konecny (Laughton, Sanheim)

Brankári: Merzlikins 33/35 - Hart 31/33


New Jersey - Detroit 4:3 (0:0, 2:1, 2:2)

Góly: 34. J. Hughes (Palát), 39. J. Hughes (Toffoli, Siegenthaler), 56. Hamilton (Siegenthaler), 59. Haula (Siegenthaler, Marino) – 33. Sprong, 51. DeBrincat (Larkin, Gostisbehere), 60. Fabbri (Compher, Walman)

Brankári: Vaněček 32/35 - Husso 23/26


Dallas - St. Louis 2:1 sn (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 21. Benn (Dellandrea, W. Johnston), rozh. náj. Duchene – 23. Tucker (Vrána, Blais)

Brankári: Oettinger 23/24 - Binnington 33/34


Minnesota - Florida 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

Góly: 8. Faber (Boldy), 33. Eriksson Ek (Zuccarello, Kaprizov)

Brankári: Gustavsson 41/41 - Bobrovskij 19/21


Nashville - Seattle 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Góly: 31. Sissons (Co. Smith), 51. Nyquist (A. Carrier, McDonagh), 59. Pärssinen

Brankári: Saros 23/23 - Grubauer 32/34


San Jose - Vegas 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)

Góly: 18. Zadina (Hertl, Thrun) – 16. Amadio (W. Karlsson, Hague), 39. Hague (Pietrangelo, Eichel), 40. N. Roy (Röndbjerg, Kolesar), 43. Pachal (Dorofejev, W. Karlsson)

Brankári: Kähkönen 27/31 - Thompson 22/23


Tabuľky NHL

Východná konferencia:

Západná konferencia:

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Nechceli ho a prepustili. Český útočník sa v novom tíme ihneď uviedol gólom