Crosby poľuje po Fehérvárym. V NHL vznikla poriadne bizarná rivalita

Martin Fehérváry a Sidney Crosby po zrážke s brankárom Casey DeSmithom.
Martin Fehérváry a Sidney Crosby po zrážke s brankárom Casey DeSmithom. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|27. jan 2023 o 13:00

Crosby kedysi hodil Fehérváryho o mantinel.

WASHINGTON. „Sidney Crosby fakt nemá rád Martina Fehérváryho,“ napísal administrátor profilu Russian Machine Never Breaks na Twitteri a spustil reťazovú reakciu príspevkov potvrdzujúcich jeho slová.

Stalo sa to v noci zo štvrtka na piatok. Pittsburgh Penguins hrali na ľade Washingtonu Capitals a asi každý si všimol Crosbyho nezvyčajnú nervozitu. Raz tí dvaja pri vzájomnom súboji spadli, vrazili do brankára a posunuli bránu.

Spomienky sa skĺbili s pohľadom na dnešný duel a fanúšikovia Caps v tom hneď mali jasno. Vyzerá to ako pomsta. Niektorí vtipkujú, že chcú, aby to prešetrili investigatívni novinári.

Za čo sa Crosby chce pomstiť Fehérvárymu, nikto nevie. Na hokejových fórach sa táto mini-rivalita stretla s prívlastkom bizarná. Kto by bol čakal, že bude ktosi ako Crosby tak viditeľne zaujatý voči nenápadnému slovenskému obrancovi?

Nepotrestaný skrat

Všetko sa to začalo v novembri 2021. Penguins prehrávali na ľade Washingtonu 1:4 a Crosbymu sa očividne nedarilo presadiť cez slovenského beka.

Vyriešil to po svojom, avšak nie práve gentlemansky. V 43. minúte toho zápasu doslova odhodil Fehérváryho na mantinel, keď korčuľovali bok po boku.

Bol to zákrok úplne mimo hry, išlo tak o jasný faul. Rozhodcovia tento skrat Crosbymu odpustili a nepotrestala ho ani disciplinárna komisia.

VIDEO: Sidney Crosby odhodil Martina Fehérváryho na mantinel

Zdá sa však, že „Sidovi“ nestačilo. Keď sa pozriete na históriu príspevkov, v ktorých figurujú mená oboch hokejistov, narazíte na skvosty. Pribúdajú jedna radosť kedykoľvek, keď proti sebe rivali nastúpia.

„Toto je Sidney Crosby vždy, keď vidí Martina Fehérváryho,“ píše jeden z fanúšikov a pridáva gif, kde sa v angličtine píše: „Pozrite sa na ten kus h**na.“

Ďalší používateľ Twitteru zas pripojil snímku obrazovky a na nej video z webu YouTube s názvom „Skoro som sa pobil s trinásťročným“.

Fehérváry dominuje

Kedykoľvek sa tí dvaja stretnú na ľade, Crosby má pred sebou jasný cieľ. Mladému obrancovi adresuje krosčeky, neraz z toho vznikne strkanica. Hviezdnemu Kanaďanovi zatiaľ všetko prechádza.

Otázky priaznivcov Capitals však neustanú. „Prečo si naštvaný na 23-ročného slovenského chalana?“ pýtajú sa.

Fehérváryho úlohou je často ubrániť veľké hviezdy. Predurčujú ho na to výborne zvládnuté korčuľovanie i zodpovednosť v defenzíve. Niet divu, že občas frustruje aj hráčov typu Crosbyho.

Niektorí polemizujú, či naňho Crosby nemá stále ťažké srdce pre ich prvú väčšiu konfrontáciu. Odhodil ho vraj preto, lebo sa ho Fehérváry snažil zákerne nohou poslať na ľad.

Tak či onak, čísla hovoria o dominancii Fehérváryho nad skúsenejším súperom. Za šesť zápasov od sezóny 2021/22 spolu boli na ľade 30 minút a 48 sekúnd. Capitals za ten čas vystrelili 41 striel, pričom Fehérváry a spol. pustili Crosbyho partiu len k tridsiatim pokusom.

Staré spory

Nie je to jediný raz, čo sa Crosby dostal do vyhrotenej situácie so slovenským obrancom. Skúsenosti s kanadským centrom opisuje vo svojej knihe Volali ma bitkár napríklad Boris Valábik.

VIDEO: Sidney Crosby zozadu zaútočil na Borisa Valábika

Raz mal potýčku – hoci len ústnu – aj so Zdenom Chárom.

Po bitke Patricea Bergerona a Jevgenija Malkina pristúpil Chára ku Crosbymu, zohol sa a začal s ním konverzovať, pravdepodobne o incidente, ktorý sa odohral skôr v zápase. Debata sa skončila až tým, že doňho Crosby sotil. Viac rozhodcovia nedovolili.

„Takto nahnevaného som Crosbyho ešte nikdy nevidel,“ hovoril komentátor sledujúc situáciu.

VIDEO: Sidney Crosby sa háda so Zdenom Chárom

Crosby mal na Cháru neraz ťažké srdce. V roku 2013 ho dokonca prostredníctvom svojho agenta obvinil, že mu schválne zlomil sánku. Jeho sťažnosť však prišla až dva týždne po incidente.

Aj staré spory naznačujú, že Crosbymu slovenských obrancov nikdy nemal práve v láske.

Proti Fehérvárymu síce zrejme nejde o národnosť, ale aj tak sa v NHL vytvorila nečakaná rivalita. Pittsburgh a Washington proti sebe nastupujú často, preto ju pravdepodobne budeme sledovať ešte dlho.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Crosby poľuje po Fehérvárym. V NHL vznikla poriadne bizarná rivalita