Do extraligy sa prihlásili všetky kluby, nie je jasné, kto ju bude vysielať

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan a vpravo generálny sekretár SZĽH Miroslav Lažo.
Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan a vpravo generálny sekretár SZĽH Miroslav Lažo. (Autor: TASR)
Sportnet|12. jún 2023 o 15:47

Prihlásilo sa všetkých 12 klubov.

BRATISLAVA. V slovenskom hokeji sa nateraz podarilo utlmiť ďalší spor. Všetkých dvanásť klubov sa prihlásilo do nového ročníka najvyššej slovenskej hokejovej súťaže.

Tipos extraligu bude aj naďalej zastrešovať Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH), v nasledujúcich dňoch však musí zväz nájsť dohodu s klubmi v niekoľkých bodoch.

Deväť účastníkov uplynulého ročníka extraligy, vrátane Prešova, ktorý vypadol, deklarovalo v minulých dňoch zámer pôsobiť v alternatívnej súťaži PHL. K tomu nedošlo. SZĽH a kluby sa zatiaľ dohodli na rámcovej zmluve, rokovania budú pokračovať.

Súčasťou rámcovej zmluvy je, vytvorenie záujmového združenia extraligových klubov podľa vzoru Únie ligových klubov najvyššej futbalovej súťaže. V združení by mali byť všetci účastníci extraligy, vrátane Slovana Bratislava, ktorý nebol súčasťou Asociácie profesionálnych hokejových klubov.

VIDEO: Miroslav Lažo informuje o prihlásení všetkých klubov do Tipos Extraligy

„Po vzniku združenia budeme rokovať, akým spôsobom naň posunieme marketingové práva, ktoré sú podľa zákona o športe pod zväzom a budeme tiež rokovať o vymedzení kompetencií v riadení súťaže, čo zostane v kompetencii výkonného výboru SZĽH, o čom bude rozhodovať Ligová rada, prípadne samotné združenie,“ povedal šéf SZĽH Miroslav Šatan.

Ligová rada bude zložená z dvoch zástupcov extraligy, dvoch zo SZĽH a piateho člena (predsedu) navrhnú zástupcovia extraligy. „Samozrejme treba dodať, že nad všetkým zostáva stále výkonný výbor SZĽH,“ dodal generálny sekretár zväzu Miroslav Lažo. 

VIDEO: Miroslav Šatan o dohode medzi SZĽH a klubmi

Zatiaľ nie je jasné, kto bude vysielať extraligové zápasy. „Kluby mali sľub z RTVS o opcii, ale tá nebola posunutá na APHK a nemohla sa zrealizovať. Hokejový zväz sa dohodol s TV JOJ. Komunikovali sme s oboma televíziami a nechali sme im priestor na dohodu,“ reagoval Šatan.

"Televízia Joj je pre nás kľúčový partner, keďže zmluva s ňou obsahuje aj vysielanie zápasov SHL, reprezentačnej dvadsiatky i osemnástky, ale TV Joj sa nebráni dohode a obe televízie už medzi sebou rokujú," dodal Lažo.

O tom, či sa bude z extralige vypadávať alebo bude platiť iný model, bude rokovať výkonný výbor. Ten vlani rozhodol o priamom zostupe. Tento model mal platiť štyri roky. Viacero extraligových klubov však vznieslo proti tomu námietky a žiada zaviesť znovu baráž.

"Jeden z návrhov extraligových klubov bolo aj uzatvorenie súťaže, čo bola pre zväz červená čiara, za ktorú nie sme ochotní ísť. Počkáme, či sa dohodnú na nejakom modeli zástupcovia SHL a extraligy. Výkonný výbor dostane návrh, o ktorom bude hlasovať," dodal Šatan.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Do extraligy sa prihlásili všetky kluby, nie je jasné, kto ju bude vysielať