Ramsay rieši problémy s obrancami. Budú hrať iba útočníci?

Momentka z prvého tréningu Slovenska na MS v hokeji 2023 v Rige.
Momentka z prvého tréningu Slovenska na MS v hokeji 2023 v Rige. (Autor: facebook/Hockey Slovakia)
Michal Šášky|11. máj 2023 o 11:43

Slovenský tím zaujal na tréningu pred MS v hokeji.

RIGA, BRATISLAVA. Slovenská hokejová reprezentácia už naplno zaberá v dejisku majstrovstiev sveta, kde ju v piatok čaká prvý zápas proti Česku.

V stredu podvečer zverenci trénera Craiga Ramsayho prvýkrát okúsili hlavnú halu v lotyšskej Rige, kde odohrajú všetky zápasy skupinovej časti

A hneď na prvom tréningu mnohých zaujali.

Budú hrať bez obrancov?

Už v príprave pred šampionátom ukázali štatistiky, že viac než útok musí trápiť realizačný tím forma a kvalita defenzívy.

Z nej navyše krátko pred šampionátom vypadol pre zranenie Martin Gernát, ktorého musel narýchlo nahrádzať skúsený, no už predtým počas prípravy vyradený Adam Jánošík.

V očakávaní je možný príchod Šimona Nemca, ktorého New Jersey Devils prehráva v play-off NHL s Carolinou Hurricanes už 1:3 na zápasy. Možno posledný odohrajú zo štvrtka na piatok.

„Obrana dostala vo viacerých prípravných zápasoch zabrať,“ krotil nespokojnosť tréner Ramsay pred odletom.

„Nechali sme sa často vylučovať, obrancovia boli vyťažení a unavení, niektorých trápili zdravotné problémy. Veľa sme tiež experimentovali so zložením formácií, kombinovali sme hráčov a hľadali sme zostavu, ktorá by mohla fungovať,“ vysvetľoval kanadský tréner.

Už v závere prípravy proti Rakúsku sa Slováci na ľade ukázali v početnej výhode s piatimi útočníkmi a zdá sa, že tento experiment si vyskúšajú aj počas šampionátu.

V zložení prvej presilovkovej formácie totiž nefiguruje žiadny obranca, ale až päť útočníkov: Miloš Kelemen, Libor Hudáček, Richard Pánik, Peter Cehlárik a na pozícii obrancu Marek Hrivík.

V druhej formácii bude na pozícii obrancu Samuel Kňažko s útočníkmi Martinom Chromiakom, Matúšom Sukeľom, Olivierom Okuliarom a Pavlom Regendom.

Nastúpia tak proti Čechom

Realizačný tím po tréningu vysvetlil novinárom toto netradičné rozloženie.

„Bola to naša možnosť, keby Kňažko alebo Gernát dostali trest do konca zápasu alebo by v ňom nemohli pokračovať,” hovoril asistent trénera Ján Pardavý.

Práve po vypadnutí Gernáta z nominácie museli pristúpiť k zmene a rozhodli sa pre odvážne riešenie. Nebude však úplnou improvizáciou.

„Napokon sme po tom siahli hneď od začiatku. Hrivík na tomto poste hrával aj v Leksande a cíti sa tam dobre. Skúsime to teda hneď od začiatku,” dodal Pardavý.

Slováci v príprave absolvovali osem duelov, v ktorých dvakrát zdolali Švajčiarov, dvakrát podľahli Čechom a Nemcom a s prípravou sa rozlúčili vyrovnanou bilanciou s Rakúskom. Počas tohto obdobia sa v tíme premlelo 40 hráčov, v nominácii je 25 hokejistov.

Slovenský tím otvorí turnaj v piatok vo federálnom derby proti Česku, v skupine ich postupne čaká domáce Lotyšsko, následne Kanada, Švajčiarsko, Kazachstan, Slovinsko a na záver Nórsko.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Ramsay rieši problémy s obrancami. Budú hrať iba útočníci?