VIDEO: Slovensko má vynikajúci kolektív, teší sa kapitán pred štartom MS U20

Rayen Petrovický v zápase Slovensko U20 - Nemecko U20.
Rayen Petrovický v zápase Slovensko U20 - Nemecko U20. (Autor: HockeySlovakia)
Sportnet, TASR|8. aug 2022 o 16:00

Slováci chcú v Kanade uspieť. Cítime veľa energie, vraví tréner Feneš.

BRATISLAVA, EDMONTON. Po tom, čo pre šírenie koronavírusu v zime zrušili MS do 20 rokov, dostali mladí hokejisti druhú šancu. V marci Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) rozhodla, že šampionát sa budú konať v kanadskom Edmontone v auguste.

Zmenil sa však menoslov účastníkov, keďže Rusov vylúčili pre inváziu na Ukrajinu. Slováci sa predstavia v B-skupine proti domácej Kanade, Fínsku, Česku a Lotyšsku, ktoré nahradilo na turnaji Rusov.

V A-skupine budú hrať obhajcovia titulu z USA, Švédsko, Nemecko, Švajčiarsko a Rakúsko. Po turnaji žiadne mužstvo nevypadne.

Hrať na ňom môžu ročníky 2002 a mladšie, tak ako to bolo na nedohratom šampionáte.

Čo sa dialo v zime?

Situácia na prelome rokov so šírením ochorenia covid-19 sa organizátorom nekontrolovateľne vymkla spod kontroly po úvodných zápasoch.

Prví putovali do karantény hokejisti Švajčiarska ešte pred štartom šampionátu a neskôr aj Rakúšania, v ďalších dňoch sa však situácia upokojila.

Neskôr sa však medzi mužstvami rozšírila druhá vlna nákazy. Do izolácie zamierili hokejisti USA a keďže nemohli nastúpiť na duel so Švajčiarskom, prehrali ho kontumačne 0:1.

Rovnaký scenár sa zopakoval pri zápasoch Slovenska s Ruskom, respektíve Česka s Fínskom. Do karantény museli ísť Rusi a Česi.

Potom sa situácia zhoršila natoľko, že mimoriadne zasadol direktoriát turnaja, ten rozhodol o tom, že šampionát zrušia.

Slováci odohrali na tomto šampionáte dva zápasy, s USA prehrali 2:3 a so Švédskom 0:3.

Chýba sedem dôležitých hráčov

Po oznámení nového termínu MS odštartovala príprava Slovákov v apríli pod vedením dočasného hlavného kouča Jána Pardavého s asistentmi Michalom Blanárom a Petrom Frühaufom.

Slovenský tím sa predstavil na Turnaji štyroch krajín v Příbrame, kde sa okrem domácich Čechov (2:6) stretol aj s Fínskom (1:5) a Švédskom (0:4).

Tréner Ivan Feneš potom pracoval s veľkou skupinou hráčov a pomaly formoval káder na MS. V máji si mladíci rozbalili tréningový kemp v Nitre a potom v Poprade.

Tréner Feneš medzitým dostal nepríjemné správy o tom, že slovenskú reprezentáciu neposilnia Juraj Slafkovský, Šimon Nemec, Filip Mešár, Samuel Kňažko, Martin Chromiak a Marko Stacha.

Úradujúcu draftovú jednotku Slafkovského a dvojku Nemca neuvoľnili na majstrovstvá sveta ich noví zámorskí zamestnávatelia Montreal Canadiens, respektíve New Jersey Devils. Trio Kňažko, Chromiak a Stacha nepustí na šampionát nepriaznivý zdravotný stav.

"V nominácii je to najlepšie, čo na Slovensku máme k dispozícii vzhľadom na všetky aktuálne okolnosti. Viacerých chlapcov sme museli vyradiť a priznám sa, bolo to jedno z najťažších rozhodovaní v mojej kariére. Z tímu, ktorý sme si vybrali, však cítime obrovskú energiu a chuť uspieť na majstrovstvách sveta," povedal Feneš pre hockeyslovakia.sk.

Tesne pred odletom trénerský štáb zúžil nomináciu, v dejisku šampionátu uzavrel konečný 25-členný menoslov. Jakuba Koleniča vyradilo zranenie, posledného hráča tréneri vyradili v priebehu pondelka.

Kapitánom slovenského tímu bude obranca Rayen Petrovický, jeho asistentmi budú útočníci Adam Sýkora a Roman Faith.

V realizačnom tíme je aj Američan Scott Moser. Tridsaťtriročný kouč absolvoval so slovenskou juniorskou reprezentáciou aj decembrový šampionát v Kanade.

V pozícii konzultanta sa zameriaval predovšetkým na skauting súperov, ktoré čakali Slovákov v základnej fáze. Na letnom šampionáte už bude v pozícii asistenta hlavného kouča.

Slováci vytvorili vynikajúci kolektív

V Edmontone pred začiatkom MS odohrali mladíci dva prípravné zápasy, Nemcov zdolali 5:3, so Švajčiarskom prehrali 2:3.

"Oba prípravné zápasy ukázali, že sme vynikajúci kolektív. S Nemcami sme sa skvele zocelili v tretej tretine a otočili zápas. Rovnako proti Švajčiarom. Chýbalo málo, aby sme vyrovnali a strhli duel na svoju stranu. Ukázali sme, že držíme spolu," povedal obranca Rayen Petrovický.

Do svetového šampionátu vstúpia 9. augusta o 20.00 SELČ duelom proti Česku. Následne presne o polnoci z 11. na 12. augusta nastúpia proti Kanade, o 24 hodín neskôr o polnoci z 12. na 13. augusta proti Lotyšsku. Účinkovanie v základnej B-skupine zakončia 14. augusta o 20.00 SELČ proti Fínsku.

"Venovali sme sa Čechom, pozreli si nejaké videá, ďalšie nás čakajú. Kľúčové budú presilovky. V prvom prípravnom súboji s Nemcami nám vyšli, proti Švajčiarom sme sa v nich trošku trápili. Ale pilujeme ich na tréningu a verím, že v zápase to bude cítiť," dodal kapitán Slovákov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»VIDEO: Slovensko má vynikajúci kolektív, teší sa kapitán pred štartom MS U20