Zažiarila defenzíva, koncovka bola problém. Hlinka Gretzky Cup Slovákom vyšiel

Michal Prádel v zápase Slovensko - Kanada na Hlinka Gretzky Cupe 2024.
Michal Prádel v zápase Slovensko - Kanada na Hlinka Gretzky Cupe 2024. (Autor: Andreas Robanser / Puckfans.at)
Samuel Tirpák|12. aug 2024 o 13:00

Pred skautmi sa výborne ukázali Prádel, Tomík či Tomaškovič.

EDMONTON. Slovenskí hokejisti sa z kanadského Edmontonu z Hlinka Gretzky Cupu vrátili s obstojným piatym miestom.

Turnaj v kategórii do 18 rokov je tradičným otvorením novej sezóny pre skautov a pre hráčov draftového ročníka 2025.

Tohtoročný turnaj bol celkovo ľahko predvídateľný. Česko a Kanada boli favoritmi ako dva najlepšie výbery a napokon si to rozdali aj vo finále, kde boli úspešnejší domáci.

Hviezdami však mimo pár očakávaných hráčov boli pomerne neočakávané mená. A keďže ide o veľmi krátky turnaj, ak naň hráč načasuje správnu formu, vie si urobiť slušné meno.

Tento turnaj je skautmi blízko sledovaný. Hoci v celoročnom výkonnostnom portfóliu hráča nemá až takú vážnosť, môže vyplniť niektoré malé rozdiely medzi istou skupinou hráčov.

Napríklad, ak existuje skupina veľmi vyrovnaných útočníkov, ten, komu sa viac podarí Hlinka Gretzky Cup, môže byť vďaka tomu hodnotený najvyššie z nich.

Píše skaut Samuel Tirpák

Hlinka Gretzky Cup 2024 sledoval ako skaut spoločnosti Future Considerations. Jeho zámerom bolo odsledovať čo najväčší počet hráčov pred začiatkom ich preddraftovej sezóny.

Hviezdami Švédi či Česi

Najviac ma prekvapili Švédi. Ich najväčšie hviezdy pre draft 2025 (útočník Jakob Ihs-Wozniak a obranca Sascha Boumedienne) mali podpriemerný turnaj, obaja jemne sklamali.

Veci do svojich rúk však vzal útok Viktor Klingsell - Milton Gastrin - Ivar Stenberg, ktorí boli skvelí a všetci traja sa vďaka produktívnemu zápasu proti Švajčiarom dostali do top pätice najproduktívnejších hráčov turnaja.

Túto päticu doplnilo české duo Adam Benák a Vít Záhejský.

Benák sa stal historicky najproduktívnejším hráčom tohto turnaja. A napriek nižšiemu vzrastu (170 centimetrov) ide o hráča, ktorý neskutočne zaujal a bude jednou z tých výnimiek na drafte, ktoré sú zvolené napriek výške.

Obranná hra ako silná stránka

Čo sa týka Slovákov, tí môžu byť s predvedenými výkonmi spokojní. Samozrejme, priestor na zlepšenie zostáva, ale vzhľadom na papierovú kvalitu tím pod vedením Martina Dendisa nesklamal.

Týkalo sa to napríklad defenzívneho systému. Hoci sa obzvlášť v tejto vekovej kategórii nikdy nedá hovoriť o dokonalej defenzíve a nájdu sa chyby, defenzíva odviedla kvalitnú prácu, čo je veľmi pozitívne.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Slovensko - Nemecko

Tomuto výberu chýbal jeho najlepší obranca Luka Radivojevič, ktorý sa sústredí na plné presadenie sa do prvého tímu švédskeho Örebro, kde chce získať čo najstabilnejšiu pozíciu pred draftom, kde má potenciál dostať sa medzi najlepšiu dvadsiatku.

Zo slovenského tímu si zaslúžia pochvalu Adam Goljan, Michal Čapoš a Tomáš Tomaškovič. Posledný menovaný sa do nominácie dostal na poslednú chvíľu a naozaj ukázal, že tam mal byť od začiatku.

Hral na ľavej strane prvej obrannej dvojice s defenzívnym špecialistom Michalom Čapošom, ktorý bol najlepší defenzívny bek v tíme.

Tomaškovič prekvapil. V prvom zápase sa ešte hľadal. Nevedel sa prispôsobiť hre na ľavej strane, čo je prirodzené, keďže hrať na svojej silnej strane a potom prejsť na tú druhú je v takom krátkom časovom úseku dosť zložité.

V úvodnom stretnutí strelil gól od modrej, dobre čítal hru a bol hráčom na breakouty. Skvelý na puku až na pár chybičiek.

Goljan je prospekt pre draft 2026. Bol druhým najmladším hráčom tímu a ukázal, prečo púta pozornosť skautov už v takom skorom veku. Je vysoký, má dobrú rýchlosť, pohyby, je defenzívne schopný, zapája sa do ofenzívy.

Jednoducho je to taký ten univerzál, ktorého vedia kouči postaviť do všetkých situácií. Budúci rok bude patriť medzi najvyťaženejších hráčov turnaja.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Zažiarila defenzíva, koncovka bola problém. Hlinka Gretzky Cup Slovákom vyšiel