Talenty so šancou na NHL. Aká je budúcnosť Dvorského, Čiernika či Honzeka?

Nádejných Slovákov sledovali v Piešťanoch desiatky skautov zámorských klubov.
Nádejných Slovákov sledovali v Piešťanoch desiatky skautov zámorských klubov. (Autor: TASR)
Šimon Čop|22. apr 2022 o 14:10

Kto sú budúci lídri slovenského hokeja?

BRATISLAVA. Na tribúnach piešťanskej Easton Areny sedeli desiatky skautov. Na turnaj inej než elitnej kategórie bol ich počet rekordný. Slovenské hokejové talenty zaujali aj predstaviteľov z NHL.

Majstrovstvá sveta I. divízie A skupiny boli v tomto roku výnimočné. Slovensko hralo až v druhej najlepšej výkonnostnej skupine. Slováci vyhrali všetkých päť zápasov, vrátili sa medzi elitu a v budúcom roku bude polovica výnimočnej generácie bojovať o medailu medzi najlepšími.

Postup sa zrodil aj bez opôr. Šimon Nemec a Adam Sýkora prišli len na jediný duel, hrali proti Nórsku. Juraja Slafkovského či Serváca Petrovského nepustili klubové povinnosti, Filipa Mešára zranenie.

Aj napriek ich absencii sa bolo na koho dívať. Toto sú ďalší hráči, ktorí by mali v budúcnosti patriť k lídrom slovenského hokeja.

Dalibor Dvorský

Pre skautov najlákavejším hráčom bol Dalibor Dvorský. Zo stálej zostavy Slovenska bol najtalentovanejší, veď v drafte o rok môže preniknúť do prvej päťky.

Stále len šestnásťročný mladík patrí k jasným lídrom reprezentácie do osemnásť rokov. Už na augustovom Hlinka Gretzky Cupe bol s 12 bodmi v piatich dueloch najproduktívnejším Slovákom. Teraz zaznamenal v rovnakom počte stretnutí 11 bodov. Prijal rolu ťahúňa a vytiahol sa pred hľadačmi talentov. Registrujú ho i svetové médiá.

Dvorský zažil vo Švédsku v mnohom prelomový rok. Už v tak mladom veku dokázal, že v lige do 20 rokov dominuje, a tak odohral svojich prvých 17 zápasov v Allsvenskan, druhej najvyššej švédskej súťaži. Tam by mal väčšinovo pôsobiť v najbližšej sezóne. Hrá za štokholmský AIK.

Jeho výhodou určite môže byť už teraz praxou nabitý životopis. Medzi mužmi hral od pätnástich. Proces urýchlil koronavírus, pre ktorý odohral 20 stretnutí v slovenskej Tipos extralige už v ročníku 2020/21 v drese Banskej Bystrice.

Dvorského budúcnosť má už teraz jeden vysoko pravdepodobný variant – skorý výber v drafte a kariéra v NHL. Vybratý môže byť v drafte v roku 2023. Presnejšie sa jeho pozícia ešte nedá odhadnúť, veci sa vykryštalizujú počas kľúčového ročníka 2022/23.

Alex Čiernik

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Talenty so šancou na NHL. Aká je budúcnosť Dvorského, Čiernika či Honzeka?