Výborné presilovky, góly nováčikov. Slováci vysoko zdolali Lotyšov

Slovenskí hokejisti - ilustračná fotografia.
Slovenskí hokejisti - ilustračná fotografia. (Autor: TASR/SZĽH)
Sportnet, TASR|15. dec 2021 o 22:34 (aktualizované 16. dec 2021 o 00:09)

Baláž a Varga skórovali pri svojej premiére v národnom mužstve.

Švajčiarsky pohár 2021

Slovensko - Lotyšsko 6:2 (2:1, 1:1, 3:0)

Góly: 16. Baláž, 17. Gernát, 29. Regenda (Kelemen), 50. Mucha, 55. Varga (Gernát), 59. Kelemen - 4. Jaks, 21. Smirnovs

Rozhodovali: Iverson, Campbell (obaja Kanada) - Ondráček, Hynek (obaja Česko), vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0

Slovensko: Tomek - Bučko, Gernát, Gachulinec, Golian, Vitaloš, Ivan, Mudrák, Koch - Kelemen, Hudáček (C), Zuzin - Baláž, Gríger, Varga - Regenda, Roman, Bondra - Liška, Šiška, Mucha

Lotyšsko: Punnenovs (41. Vitols) - Freibergs, Jaks (C), Mamcics, Balinskis, Zile, Cukste, Sejejs, Ozols - Krastenbergs, Abols, Kenins - Daugavins, Smirnovs, Andersons - Dzierkals, Dzerins, Bukarts - Marenis, Berzins, Jelisejevs.

VISP. Slovenskí hokejisti vstúpili úspešne do turnaja Švajčiarsky pohár 2021, keď zdolali Lotyšsko jasne 6:2.

Druhý duel na podujatí NaturEnergie Challenge vo Vispe odohrajú v piatok o 19.45 hod proti domácemu výberu.

Ešte predtým sa vo štvrtok stretnú Švajčiari s Lotyšmi (19.45 hod).

Slováci rozhodli o svojom triumfe v tretej tretine, ktorú vyhrali 3:0. Skvele im vyšli presilovky, v ktorých dali svoje prvé tri góly v zápase.

Strelecký účet v reprezentačnom A-tíme si otvorili Jozef Baláž, Pavol Regenda a Róbert Varga, pričom Baláž s Vargom skórovali vo svojej premiére v národnom mužstve.

Ďalšie zásahy pridali obranca Martin Gernát, Miroslav Mucha a v závere do prázdnej bránky Miloš Kelemen. Za najlepšieho hráča na slovenskej strane vyhlásili Gernáta.

Zápas nedohrali Adam Liška a Dávid Mudrák. Útočníka Lišku zasiahol puk počas rozcvičky, z čoho bol otrasený a zo zápasu musel po úvodných minútach odstúpiť.

Jeho štart v piatkovom stretnutí je reálny. Na druhej strane obranca Dávid Mudrák utrpel zranenie nohy.

Doba liečenia zatiaľ nie je známa, ale je nepravdepodobné, že by nastúpil v ďalšom zápase proti Švajčiarom.

VIDEO: Záznam zo zápasu Slovensko - Lotyšsko

Zverenci trénera Craiga Ramsayho mali vo Vispe hrať pôvodne až vo štvrtok.

Po tom, ako sa z turnaja odhlásili Nóri pre sprísnené pandemické opatrenia v krajine, organizátori upravili formát podujatia a napokon sa Slováci predstavili už o deň skôr.

Slovensko i Lotyšsko nastúpili proti sebe iba krátko po príchode do dejiska turnaja.

Hlas po zápase

/zdroj: hockeyslovakia.sk/

Jozef Baláž, útočník Slovenska: "Samozrejme, sme radi, že sme zápas vyhrali. Bola to dlhá a náročná cesta. Snažili sme sa urobiť všetko pre to, aby sme zvíťazili, snažili sme sa korčuľovať. Aj Lotyši prišli až v stredu, takže pre oboch to bola rovnaká situácia. Som rád za prvý gól v reprezentácii, v presilovke 5 na 3 dal Gríger puk na Roba Vargu, ktorý tročku cúvol, ja som mu zakričal, dal mi peknú zadovku a ja už som to mal jednoduché, tak som to iba zamietol."

Tabuľka

Poradie

Krajina

Zápasy

V

VP

PP

P

Skóre

Body

1.

Slovensko

1

1

0

0

0

6:2

3

2.

Švajčiarsko

0

0

0

0

0

0:0

0

3.

Lotyšsko

1

0

0

0

1

2:6

0

Priebeh zápasu Slovensko - Lotyšsko

I. tretina:

Slováci v bránke s Tomekom začali trochu zakríknuto a už vo 4. minúte inkasovali z hokejky Jaksa. Kapitán Lotyšov vystrelil od modrej a puk zapadol do siete, keď Tomekovi zaclonil výhľad pred bránkou stojaci Krastenbergs.

Ramsayho zverenci sa dostali do tempa až v polovici prvej tretiny, v 10. minúte sa zastreľoval Baláž, Punnenovs zasiahol lapačkou. Potom putovali na trestnú lavicu v rýchlom slede Mamčics a Džerinš a Slováci mali možnosť hrať presilovku 5 na 3, ktorú dokonale využili.

Vyšla v nej spolupráca dvoch útočníkov Nitry, Varga pred bránkou našiel peknou zadovkou Baláža, ktorý strelou z prvej vyrovnal.

O 25 sekúnd neskôr vypálil od modrej čiary Gernát, jeho delovka sa odrazila od zadného mantinelu pred lotyšskú bránku, kde si puk zrazil za chrbát dezorientovaný Punnenovs.

II. tretina:

Ani vstup do druhej tretiny sa Slovákom nevydaril. Pred svojou bránkou nechali voľného Smirnovsa, ktorý bekhendom tečoval pod hornú žrď prihrávku spoluhráča a vyrovnal na 2:2.

Hráčov v modrých dresoch opäť nakopla presilovka. Kelemen našiel pred bránkou Regendu, ktorý z prvej hokejkou usmernil puk k zadnej žrdi.

Lotyši sa pokúšali o rýchlu odpoveď, no Tomek v týchto momentoch podržal svoj tím, v polovici zápasu dobre zasiahol proti Keninšovi.

Slováci za tohto stavu pôsobili s pukom na hokejkách istejšie, v 37. minúte po rýchlej kombinácii prvého útoku nebezpečne vypálil z kruhu na buly Kelemen, no Punnenovs bol pripravený.

III. tretina:

Lotyši pred treťou tretinou poslali namiesto Punnenovsa do bránky Vitolsa, ktorého pozornosť hneď preskúšal Vitaloš. Slováci nechceli iba brániť náskok a boli naďalej v útoku aktívni.

Súper však tiež nebezpečne hrozil, v 46. minúte Bukarts zblízka iba tesne minul pravú žrď slovenskej bránky. Duel potom okorenila šarvátka Kelemena s Freibergsom, po ktorej obaja putovali na dve minúty na trestnú lavicu.

Lotyši sa tlačili dopredu, v 50. minúte však schladil ich ambície Mucha, ktorý sa dostal do samostatného úniku a na dvakrát prekonal Vitolsa. Slováci už potom súperovi veľa nedovolili a bez problémov kontrolovali priebeh.

V 55. minúte zvýšil na 5:2 Varga, ktorý zblízka dorazil do odkrytej bránky puk po strele Gernáta, a na 6:2 spečatil pri neúspešnej power play súpera do prázdnej bránky Kelemen.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Výborné presilovky, góly nováčikov. Slováci vysoko zdolali Lotyšov